2023 Biterken 2040 Hedeflerimize Bakış

Yayınlama: 25.01.2024
13
A+
A-
Yönetim ve Teknoloji Danışmanı

Her yıl, insanlık için büyük deneyimlerin yaşandığı, koskoca bir 365 günü daha bitirip tüketiyoruz. Bu sene, özellikle Türkiye için zor bir sene yaşandı. Henüz yılın başında, Kahramanmaraş merkezli büyük bir deprem önce o bölgede sonrasında tüm Türkiye’de çok ciddi yıkımlara sebep oldu. Ağır ekonomik koşullarla mücadele eden bir toplum, üzerine bir de bu depremi yaşamak zorunda kaldı.Dijital olarak çok hızlı değişen dünyada büyük işsizlikler yaşanırken, depremin ve ekonomik sıkıntıların etkileri daha fazla hissedildi.

Genç nüfusu, zeki ve akıllı insanları, ileri görüşlü ve duyarlı şirketleri sayesinde Türkiye çok hızlı bir şekilde bu psikolojik durumu avantaja çevirebildi.

Dünyadaki teknolojik gelişmelerin bizlere gelmesi, sanayimizin bunları hızlı bir şekilde adapte ederek kendi üretim sistemlerine ekleyebilmesi, gerçek anlamda önemli bir dijital büyüme gerçekleşmesine katkı sağladı. 2024’ün ilk çeyreği içerisinde açıklanacak olan, Türkiye’nin dijital dönüşüm endeks oranı bu sene her zamankinden daha yukarıda ve dünyayla yarışabilir nitelikte olacaktır. Bu puanlama, bizim için sadece kağıt üzerinde değil dünyada dijital dönüşen ülkeler listesinde önemli bir sıçrama yaratacaktır.

Yapay zeka, robotik gelişmeler, sürdürülebilir teknolojiler, akıllı fabrikalar, enerji teknolojileri Türkiye’nin gelişim gösterdiği en önemli başlıklar arasında.

Gerek özel sektör, gerek kamu, gerek Startup’ların olağanüstü büyümeleri, ekonomiye ve teknoloji dünyasına büyük katkılar sağlaması, gerekse  STK destekleriyle daha da iyi noktalara geleceğiz. Bu alanlar, 2030 ve 2040’lı yıllarda Türkiye’nin dünyada sözü geçen, teknoloji üreten ülkeleri arasında olmasını sağlayacaktır. Bu çalışmalarda STK’ların aktif olarak yer alması çok önemli bir noktadır ki yönetiminde yer aldığım Endüstri 40 Dijital Dönüşüm Derneği bunu en iyi gerçekleştirenler arasında yer almaktadır.

2024 yılı, daha fazla teknolojik dönüşüm, daha fazla dijital okur yazarlık ve daha fazla sürdürülebilirlik konularını gündemde tutarak ‘Dijital Türkiye Dönüşümü’ ‘nü hep birlikte kucaklayacağımız, çok verimli bir yıl olacaktır.

Unutmayalım ki, teknoloji ne kadar yaygınlaşırsa güçlü ve büyüyen bir Türkiye o kadar hızlı gerçekleşecektir.

Tüm okuyucularımın yeni yıllarını kutlar, sağlıklı ve başarılarla dolu, huzurlu bir sene dilerim.

cem@cemtokbay.com

Kaynak: EKONOMİ GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.