Ziraat Yatırım: TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı duruşun yineledi

İstanbul, 29 Temmuz (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın verilerine göre, geçen hafta salı günü politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yineledi.

Ziraat Yatırım: TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı duruşun yineledi
Yayınlama: 29.07.2024
1
A+
A-

Ziraat Yatırım: TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı duruşun yineledi

Ziraat Yatırım, yeşil okun olumluyu kırmızı okun olumsuzu gösterdiğini belirterek, şu ifadelere değindi:

''Geçen hafta salı günü politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yineledi. Cuma günü de Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini söyledi. Bu ortamda açıklanan ekonomik veriler yakından izleniyor. Son açıklanan veriler ekonomide dengelenmenin biraz daha artığına işaret ederken, bu hafta perşembe günü açıklanacak imalat PMI'ı 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam edebilir. Yarın da ekonomik güven endeksi takip edilecek. BIST100'ün bulunduğu seviyeler, faizlerdeki görece yüksek oranlar, ekonomik aktivitedeki görüntü, yabancıların hisse piyasasına son zamanlardaki zayıf ilgisi Borsa İstanbul tarafında risk iştahının düşük kalmasına neden olabilir. Bu kapsamda, endekste teknik olarak kısa vadeli bir tepki ihtimali olsa da olası yükselişlerde kalıcılık beklemiyoruz. Diğer yandan, geçen haftaki en düşük seviye olan 10.838 seviyesinin altında yaşanabilecek kaymalar endekste yeni bir düşüş dalgasına neden olabilir. Geçen hafta, yurtdışı piyasalarda yaşanan rotasyonun Borsa İstanbul'da da kendini hissettirdiğini ve BIST30'daki yüzde 2,8'lik düşüşe karşın BIST100 dışı endeksinin haftayı hafif de olsa artıda kapattığını izledik. Bankacılık öncülüğünde BIST100 de haftayı yüzde 2,4 oranında düşüşle tamamladı. Bilanço sezonunun devam ettiği ortamda bugün Akbank'ın ikinci çeyrek finansalları ajandada yer alıyor. Yurtdışında ise cuma günü aylık olarak beklentilere yakın açıklanan ve Fed'in yakından izlediği çekirdek PCE verisine piyasanın çok önemli bir tepki vermediğini izledik. Hafta boyunca satış baskısı altında kalan ABD ana endeksleri ise cuma günü artı bölgede kapattı. Bu hafta yakından takip edilecek gelişmeler arsında Fed toplantısı ve tarım dışı istihdam verisi dışında önemli teknoloji şirketlerinin (Microsoft, Meta Platforms, Apple ve Amazon) finansalları var. Avrupa tarafında ise Euro Bölgesi ve Almanya'da temmuz ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararı da küresel piyasalardaki fiyatlamalarda önemli olabilir. Son olarak bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, Asya borsalarında pozitif bir görüntü hakim. Japon Nikkei yaklaşık yüzde 2,4 oranında artarken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde1 civarında primli.

Ziraat Yatırım: TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı duruşun yineledi

''ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör haziran ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar haziran ayı verileri takip edildi.

''Buna göre, haziran ayında PCE deflatör aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0'dan yüzde 0,1 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 2,6'dan yüzde 2,5 seviyesine hafif geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

''Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda haziranda beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0,1'den yüzde 0,2 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 2,6 seviyesinde kaydedildi.

''Haziran ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı yüzde 0,4'ten yüzde 0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4 artış) altında gerçekleşirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise beklentilerle uyumlu olarak %0,4'ten yüzde 0,3 seviyesine yavaşladı.

''Diğer yandan ABD'de temmuz ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 66'dan 66,4 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmekle birlikte son sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Detaylara bakıldığında, temmuzda cari koşullar alt endeksi 64,1'den 62,7 seviyesine aşağı yönlü revize edilirken, beklentiler alt endeksi ise 67,2'den 68,8 seviyesine yukarı yönlü revize edildi. 

''Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed, haziran ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını yüzde 5,25- yüzde 5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste yedi toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Ayrıca Fed, enflasyonun yüzde 2 hedefine sürdürülebilir şekilde ulaşıldığına dair daha fazla güvene sahip olana kadar faizleri düşürmenin uygun olmasının beklenmediğini yinelemişti. Swap piyasasında ise piyasa oyuncuları tarafında Fed'in bu yıl temmuz ayında faizleri sabit tutmasına neredeyse kesin gözle bakılırken, ilk faiz indiriminin eylül ayı toplantısında yapılması olasılığı yüzde 100 seviyesinde kesin olarak fiyatlanmakta. Fed'den bu yıl kasım ayında faiz indirim olasılığı yüzde 65 seviyesinde ve aralık ayında ise yüzde 88 seviyesinde bulunmakta. Ayrıca ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat sanayi temmuz ayı verisi perşembe günü takip edilecek. Bunun yanında, yarın tüketici güveni göstergelerinden temmuz ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi takip edilecek. Cuma günü, öte yandan üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Ayrıca konut piyasası verilerinden, yarın mayıs ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi, çarşamba günü haziran ayı bekleyen konut satışları verisi ve perşembe günü ise haziran ayı inşaat harcamaları verisi takip edilecek. Diğer yandan, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın haziran ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü temmuz ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve cuma günü ise temmuz ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. 

''Avrupa tarafında ise, yarın Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri takip edilecek. Ayrıca ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden yarın Almanya'da ve çarşamba günü ise temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE verileri açıklanacak. Öte yandan, perşembe günü Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren temmuz ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre, imalat PMI'lar, temmuz ayında zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretmişti. 

''Bunun yanında, perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısı izlenecek. BoE, haziran ayı toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 5,25 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece üst üste yedinci toplantısında da politika faiz oranını değiştirmemişti ve son 15 yılın en yüksek seviyelerinde sürdürmüştü. Ayrıca karar metninde, enflasyonun mayıs ayında yüzde 2 seviyesine indiğine vurgu yapılmakla birlikte bu düşüşe enerji fiyatlarındaki düşüşün öncülük yaptığına, yılın ikinci yarısında enflasyonun yükselişe geçmesinin beklendiğine vurgu yapılmıştı. Banka'nın bu haftaki toplantısında ise politika faiz oranını 25 baz puanlık indirimle yüzde 5,25'ten yüzde 5 seviyesine çekmesi bekleniyor.

''Asya tarafında ise, çarşamba günü Çin'de ekonominin seyrine ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı imalat sektörü ve imalat dışı resmi PMI verileri izlenecek. Ayrıca perşembe günü Çin'de küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı Caixin imalat sektörü PMI verisi izlenecek. Çarşamba günü, ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) toplantısı takip edilecek. BOJ, mart ayı toplantısında, talebe dayalı enflasyonu destekleyen verimli bir ücret döngüsünün oluşmasıyla istikrarlı %2'lik enflasyon hedefinin ufukta gözükmeye başladığını belirterek deflasyonla mücadele kapsamında 2016'da başladığı negatif faiz politikasını sonlandırmıştı. Bu kapsamda Japonya'da mart ayında BOJ, politika faizini -yüzde 0,10 ile yüzde 0 aralığından yüzde 0 ile yüzde 0,10 aralığına yükselterek ultra gevşek para politikasına son vermişti. Ayrıca BOJ gerektiğinde tahvil alım ve satımı yoluyla uzun vadeli faiz oranlarını hedeflemek amacıyla kullandığı 10 yıllık Japon devlet tahvillerine yönelik getiri eğrisi kontrol rejiminin de sonlandırıldığını bildirmişti, öte yandan ihtiyaç olması halinde uzun vadeli devlet tahvili alımına devam edebileceğini belirtmişti. BOJ, haziran ayı toplantısında ise, politika faiz oranını yüzde 0 ile yüzde 0,10 aralığında sabit tutmuştu, ayrıca temmuzda düzenlenecek para politikası toplantısı sonrasında Japon devlet tahvili alımını azaltmayı planladığını belirtmişti. Bloomberg anketine göre, Banka'nın bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor.

''Yurt içinde ise, yarın temmuz ayı ekonomik güven endeksi, çarşamba günü haziran ayı hizmet üretici fiyat endeksi ve dış ticaret dengesi verisi ile gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri ve perşembe günü ise temmuz ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek.

''Ekonomik güven endeksi, aylık bazda mayısta yüzde 0,8 oranında düşüşün ardından haziranda yüzde 2,5 oranında gerilemeyle düşüşünü üçüncü aya taşıyarak 98,2 seviyesinden 95,8 seviyesine gerilemişti ve son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, böylece 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini üçüncü ayda sürdürmüştü.

''Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan haziran ayı geçici dış ticaret dengesi verisine göre, haziran ayında ihracat Bayram tatilinin etkisiyle aylık bazda yüzde 22,8 oranında düşüşle 24,1 milyar USD'den 18,6 milyar USD seviyesine gerilemişti. İthalat ise aylık bazda haziran ayında yüzde 18,2 oranında düşüşle 30,6 milyar USD'den 25 milyar USD seviyesine gerilemişti. Bu kapsamda, haziran ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise yüzde 1 oranında düşüşle 6,5 milyar USD'den 6,4 milyar USD seviyesine gerilemişti ve böylece son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti.

''Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan mayıs ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistiklerine göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda yüzde 42,1 artışla 5,1 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, mayıs ayındaki veri tarihsel olarak en iyi mayıs ayına işaret etmişti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında artış kaydetmişti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise nisan ayındaki 50,3 milyon kişi seviyesinden mayıs ayında 51 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedilmişti.

''S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, haziranda talep koşullarındaki zayıflık kapsamında, hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesinin etkisiyle 48,4'ten 47,9 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın kısmi hızlandığına işaret etmekle birlikte son üç ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü, bunun yanında aralık ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

Şirket haberleri

''Alarko Holding (ALARK, Nötr): 26.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 104,4 TL-103,5 TL fiyat aralığından toplam 96.250 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır. Bu işlemle birlikte şirketin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6,8mn TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı yüzde 1,6'dir.

''Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabet Öncesi İşbirliği Destek Programı kapsamında Arçelik ve YongaTek firması işbirliğiyle yerli çip tasarımına başlandı. (Kaynak: BloombergHT)

''Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü'nden ''TEKİS-C Projesi Sarf Malzemeleri Alımı İşinin 1. ve 7. Kısımları'' için sözleşme daveti almıştır. Sözleşme baz bedeli 1,2mn USD'dir.
 
''Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY'nin uçak bakım ve onarım şirketi THY Teknik ile Endonezyalı Citilink Hava Yolları arasında uzun dönemli komponent ikame ve bakım anlaşması imzaladı. (Kaynak: AA)
Ek olarak, THYAO: Şirketi  imkanlar ve pazar koşullarına bağlı olarak Şili'nin başkenti Santiago'ya tarifeli sefer başlatılmasına karar vermiştir.

''Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Negatif): Whirlpool EMEA S.p.A'ya (Whirlpool) ait Indesit, Hotpoint ve Ariston markalı beyaz eşya, klima ve küçük ev aletleri ürünlerinin montaj, satış sonrası servis ve çağrı merkezi hizmetlerinin Türkiye ile sınırlı olmak üzere şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret tarafından verilmesine ilişkin olarak, Vestel Ticaret ile Whirlpool arasında imzalanan 5 yıl süreli Servis Hizmetleri Sözleşmesi'nin 01.12.2024 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına ve söz konusu sözleşme kapsamında 01.12.2024 tarihinden sonra Whirlpool'a hizmet verilmemesine karar verilmiştir.

Diğer şirket haberleri

''CVK Maden (CVKMD): Şirket, yurt dışında yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satışı” konusunda anlaşmıştır. Siparişin toplam bedeli yaklaşık 56,1mn TL'dir

''Koleksiyon Mobilya (KLSYN): Şirket yıllık izin dolayısıyla fabrikasında 29.07.2024 – 12.08.2024 tarihleri arasında üretime ara verecektir. Bu dönem zarfında fabrikanın periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir.

''Nuh Çimento (NUHCM): OYAK Çimento'nun yönetim kontrolünün el değiştirmesi sebebiyle Sermaye Piyasası Kurulunun “Pay Alım Teklifi Tebliği” hükümleri kapsamında doğan pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğü kapsamında, geçerli Zorunlu Pay Alım Teklifine istinaden şirkete ait 1 TL nominal değerli toplam 52,8mn adet payların tamamının pay alım teklifi fiyatı olarak belirlenmiş olan 73,2 TL birim pay değeri üzerinden satılmasına karar verilmiştir.''


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.