Ziraat Yatırım: Kur tarafında 34 civarındaki hareketler gün içinde devam edebilir

İstanbul, 5 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın analizine göre yumuşak iniş senaryosunun gerçekleşmeyeceğine yönelik beklentiler Eylül ayında 50 baz puan indirim ihtimalini artırıyor.

Ziraat Yatırım: Kur tarafında 34 civarındaki hareketler gün içinde devam edebilir
Yayınlama: 05.09.2024
2
A+
A-

Ziraat Yatırım, FX değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“USD/TRY: Dün, yurtdışında ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap takip edildi. Rapora göre son haftalarda ülke genelinde ekonomik faaliyetin yavaşladığı ve fiyatlarda ılımlı artışlar yaşandığını bildirildi. Bu hafta açıklanan ISM imalat verileri sonrası resesyon endişelerinin yükseldiği ABD'de dün açıklanan JOLTS 7,91mn'den 7,67mn seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüşle Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Yumuşak iniş senaryosunun gerçekleşmeyeceğine yönelik beklentiler de Eylül ayında 50 baz puan indirim ihtimalini artırıyor. Fiyatlamalar tarafında ise ABD 10 yıllık getirileri bu sabah %3,80 seviyesinin altında hareket ederken Dolar Endeksi (DXY) 101,2 seviyelerinde hareket ediyor. Bugün açıklanacak olan ağustos ayı ADP özel sektör istihdamı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM Hizmet Endeksi verileri bugün takip edilecek. Yurtiçinde ise bu sabah takip edilen OVP'ye göre 2024 yılı büyüme beklentisi %4'ten %3,5'e düşürüldü. 2024 yılı için enflasyon tahmini de %33'ten %41'e çıkarıldı. Günün geri kalanında yarın açıklanacak olan Fitch'in kredi notu değerlendirmesi öncesinde TCMB ve BDDK verileri izlenecek. Kur tarafında ise 34 civarındaki hareketler gün içinde devam edebilir.

EUR/USD: Dün ABD'de açıklanan istihdam piyasası verilerinden temmuz ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşerek firmaların iş gücü talebinin yavaşladığına işaret etti. Veri ardından piyasalarda Fed'in bu yılın kalan kısmında faizleri toplamda 100 baz puanın üzerinde indireceğine yönelik beklentiler artarken, ABD tahvilleri değer kazandı. Dün ayrıca Fed'in Bej Kitap raporunda istihdamın yatay seyrettiği, birçok bölgede tüketici harcamalarının ve imalat sektörünün gerilediği ifade edildi. Veri takvimine bakıldığında ABD'de, ADP Özel Sektör İstihdamı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM hizmet endeksi verileri yayımlanacak. Ek olarak, ECB yetkililerinden Holzmann'ın konuşması da izlenecek. Paritede teknik seviyelere bakıldığında ise 1,1045 destek – 1,1095 direnç seviyeleri arasında bant hareketi görülebilir. 

XAU/USD: Merkez Bankalarının faiz indirimine gideceği yönündeki beklentiler ve jeopolitik gelişmeler değerli maden üzerinde etkisini sürdürüyor. Dün 2.472 – 2.500 seviyeleri aralığında hareket eden Ons Altın, günü %0,1 primle 2.494 seviyesinde tamamladı. Veri takviminde bugün ve yarın açıklanacak olan istihdam verileri kritik. Fiyatlamalar tarafına baktığımızda, bu sabah, 2.496 seviyesinden güne başlayan değerli madende 2.480-2.465 seviyeleri destek olarak öne çıkarken, 2.520-2.530 seviyeleri direnç konumunda.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.