Ziraat Yatırım: Cuma günü ABD çekirdek PCE verisi açıklandı

İstanbul, 2 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım, altın, dolar, euro verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Yatırım: Cuma günü ABD çekirdek PCE verisi açıklandı
Yayınlama: 02.09.2024
1
A+
A-

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmelerinde şu ifadeler yer aldı:

“USD/TRY: Cuma günü yurt içinde 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili sebebiyle piyasalar kapalıyken, Fed'in favori enflasyon göstergesi olan ABD çekirdek PCE verisi açıklandı. Çekirdek PCE verisi beklentilere paralel şekilde aylık bazda yüzde 0,2 artış gösterdi. Veri sonrasında alımlarla güne başlayan S&P ve Nasdaq yüzde 1'i geçen kazançlarla cuma gününü tamamladı. Yurtiçinde yarın açıklanacak olan enflasyon rakamlarının düşme eğiliminin sürdüğüne işaret edebilecek olması (yıllık bazda yüzde 61,8'den yüzde 51,9'a gerilemesi bekleniyor) ve Fitch'in cuma günkü kredi notu gözden geçirecek olması piyasalar açısından pozitif etkili olabilir. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD'de İşçi Bayramı sebebiyle piyasalar kapalıyken, vadeli piyasalar hafif satıcılı seyrediyor. Geçtiğimiz hafta 100,5 seviyelerine kadar düşen Dolar Endeksi (DXY) bu sabah 101,5 civarında hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 3,90 seviyesinin hemen üzerinde. Bu sabah açıklanan verilere göre geçtiğimiz ay 47,2 seviyesinde gerçekleşen imalat PMI 47,8 olarak gerçekleşti. Ayrıca TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamları takip edildi. Buna göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2. çeyrekte yıllık yüzde 2,5 büyüme gösterdi. Beklenti yüzde 2,8 büyüme gerçekleşmesi yönündeydi. Ayrıca 1. çeyrek rakamları da yüzde 5,7 büyümeden yüzde 5,3'e revize edildi. haftanın geri kalanında yarın TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecekken; yurt dışında ise cuma günü ABD'de istihdam verileri öne çıkıyor.

“EUR/USD:  ABD'de Cuma günü açıklanan PCE verileri beklentilere paralel bir şekilde açıklandı. Buna göre, ABD'de çekirdek PCE Temmuz'da aylık yüzde 0,2 artış gösterdi, yıllık ise yüzde 2,6 artış gösterdi. Parite tarafında ise geçtiğimiz hafta arka arkaya üç işlem günü de geri çekilmeyle 1,1048 seviyesinde tamamladı. Ek olarak, geçtiğimiz hafta, Euro Bölgesinde, ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon son üç yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 2,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu hafta veri takvimi yoğun. ABD'de istihdam, PMI verileri ve Bej Kitap yayımlanacak. Euro Bölgesi'nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verileri takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında, 1,1011-1,0980 seviyeleri destek olarak öne çıkarken, 1,11-1,1140 seviyeleri direnç konumunda.

“XAU/USD: Jeopolitik tansiyonun görece düşmesi ve Dolar Endeksi'nin cuma günü yüzde 0,4 yükselmesiyle birlikte Ons Altın son işlem gününü yüzde 0,7'lik kayıpla 2.503 seviyesinden tamamladı. ABD'de cuma günü yayımlanan çekirdek PCE'deki ılımlı artış faiz indirimi beklentilerini desteklerken, bu hafta cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi piyasalar tarafından takip edilecek. Teknik olarak ise bu sabah 2.500 seviyesinin hafif altında işlem gören Ons Altın için bu seviyenin kaybedilmesi halinde 2.484 seviyesi destek olarak izlenebilir. Yukarı yönlü bir harekette ise önceki tarihi zirve olan 2.532 seviyesi sonrasında 2.550 noktası hedefte kalabilir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.