Ziraat Yatırım: BIST100 endeksi dün günü 9.921 ile hafif artıda kapattı

İstanbul, 23 Ağustos (Hibya) – Ziraat Yatırım, pozitif bir açılışın ardından en yüksek 10.031 seviyesini gören BIST100 endeksinin buradan gelen satışlar sonrasında günü 9.921 ile hafif artıda kapattığını duyurdu.

Ziraat Yatırım: BIST100 endeksi dün günü 9.921 ile hafif artıda kapattı
Yayınlama: 23.08.2024
1
A+
A-

Ziraat Yatırım: BIST100 endeksi dün günü 9.921 ile hafif artıda kapattı

Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Ziraat Yatırım'ın değerlendimesine göre, pozitif bir açılışın ardından en yüksek 10.031 seviyesini gören BIST100 endeksi buradan gelen satışlar sonrasında günü 9.921 ile hafif artıda kapattı. 

Yükselen düşen hisse sayısının dengeli olduğu günde; TCELL, THYAO ve AEFES endeksin üzerinde baskı yaratırken; YKBNK, BIMAS ve ENKAI'nin destekleyici olduğunun belirtildiği değerlendirmede şu bilgilere yer verildi:

“Sektörel olarak; madencilik, inşaat ve bankacılık öne çıkarken, iletişimde sert satış vardı. Turizm ve gıda da baskı gözlendi. Şu aşamada bant içerisinde güçsüz ve görece düşük hacimde hareket eden BIST100 endeksinde mevcut görüntü sürebilecekken, bugün TSİ 17'de Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşacak olan Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları bir miktar hareketlilik yaratabilir. Powell'ın faiz indiriminde eylül ayını işaret etmesi öngörülüyor; ancak sonrasında faiz patikası ve olası indirim şiddeti ile ilgili net bir sinyal vermesi tahmin edilmiyor. Eylül ayındaki toplantıda Fed'in 25 baz puanlık faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık indirim olasılığı yüzde 25 – 30 civarında fiyatlanıyor. Bu yıl için ise 100 baz puanlık indirim beklentileri mevcut.  Powell öncesinde piyasa fiyatlamasına bakıldığında, bu sabah ABD vadelilerinde alıcılı bir seyir var. MSCI Asya Pasifik endeksi ise yatay. Diğer yandan, Japonya Merkez Bankası'ndan yeniden faiz artışı yapabileceğine yönelik şahin sinyallerle Yen Değer kazanıyor. Ancak, bu gelişme kaynaklı önemli bir oynaklık yok. Gelişmekte Olan Para birimleri hafif yükselişte. Bu ortamda BIST100'ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

Ziraat Yatırım: BIST100 endeksi dün günü 9.921 ile hafif artıda kapattı

“ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.

“Buna göre, ABD'de ağustos ayı imalat sektörü PMI verisi, yeni siparişlerde devam eden düşüşün etkisiyle 49,6'dan 48 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın beklentilerin üzerinde hızlandığına işaret etti ve son sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedilmekle birlikte son iki ayda daralmanın sürdüğünü gösterdi, beklentiler ise 49,5 seviyesine hafif gerilemesi yönündeydi.

“Ağustos ayı hizmet sektörü PMI verisi ise, 55'ten 55,2 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti, bununla birlikte büyüme bölgesindeki seyrini on dokuzuncu aya taşıdı, beklentiler ise 54 seviyesine gerilemesi yönündeydi.

“Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 17 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, beklentilerle uyumlu olarak 228 bin kişi seviyesinden 232 bin kişi seviyesine hafif yükseldi, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.

“ABD'de konut piyasası verilerinden, ikinci el konut satışları, aylık bazda haziranda yüzde 5,1 oranında düşüşün ardından temmuzda beklentilerle uyumlu olarak yüzde 1,3 oranında artışla kısmi toparlanma sergiledi ve böylece dört aylık düşüş trendini sonlandırdı.

“Avrupa tarafında, ECB'nin temmuz ayı toplantı tutanakları yayımlandı. ECB, faizleri haziran ayı toplantısında 25 baz puan indirmesinin ardından temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak sabit tutmuştu. ECB'nin karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı yinelenerek, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağı belirtilmişti. 

“Tutanaklarda, üyelerin eylül ayı toplantısına kadar kapsamlı yeni verilerin açıklanacağını belirttikleri, bunun yanında zamanlama açısından sabırlı olmayı ve dezenflasyonun gerçekten yolunda gittiğini teyit etmek için daha fazla veriyi beklemenin uygun olacağını savundukları görüldü.

“Tutanaklarda, üyelerin, enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefe zamanında dönmesini sağlamaya kararlı oldukları ve bu amaca ulaşmak için gerekli olduğu sürece faizleri yeterince kısıtlayıcı tutacaklarını vurguladıkları gözlendi.

“Tutanaklarda, uygun kısıtlama seviyesi ve süresinin belirlenmesinde verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşımın sürdürülmesinin önemli görüldüğü ve enflasyonun hedefe dönüş hızının tam olarak ne olacağı belirsizliğini koruduğundan belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunulmaması gerektiği vurgulandı.

“Ayrıca tutanaklar, üyelerin eylül ayı toplantısını, para politikası kısıtlamalarının seviyesini yeniden değerlendirmek için iyi bir zaman olarak gördüklerine işaret etti.

“Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ağustos ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.

“Buna göre, imalat PMI'lar, ağustos ayında zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI'lar, ağustos ayında Almanya'da 43,2'den 42,1'e, Fransa'da 44'ten 42,1'e ve Euro Bölgesi'nde 45,8'den 45,6'ya gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ederken, buna karşın İngiltere'de ise 52,1'den 52,5'e yükselerek imalat sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti.

“Hizmet PMI'lar ise, ağustosta bölge genelinde 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI'lar, ağustosta Almanya'da 52,5'ten 51,4'e gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret ederken, buna karşın Fransa'da 50,1'den 55'e, Euro Bölgesi'nde 51,9'dan 53,3'e ve İngiltere'de 52,5'ten 53,3 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti.

“Ayrıca Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, -13'ten -13,4 seviyesine hafif gerileyerek Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmekle birlikte, negatif bölgedeki zayıf seyri devam etti.

“Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ağustos ayı tüketici güven endeksi verisi yayımlandı. Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış ağustos ayı tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda yüzde 0,6 oranında artışla 75,9'dan 76,4 seviyesine yükseldi ve böylece iki aylık düşüşün ardından son sekiz ayın en düşük seviyesinden hafif toparlanma kaydetti. 

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
“Bugün küresel piyasaların odak noktasında, Kansas City Fed'in ev sahipliğinde ABD'de Jackson Hole kasabasında devam eden Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu kapsamında, TSİ 17'de Fed Başkanı Powell'ın gerçekleştireceği konuşma olacak. Özellikle, yüksek enflasyonla mücadele sürecinin ardından birçok gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim süreçleri devam ederken henüz faiz indirimlerine başlamayan ABD'de resesyon endişelerinin gündeme geldiği bir dönemde Powell'ın konuşmasında ve vereceği yeni mesajlarda Banka'nın olası faiz indirimlerine ve faiz patikasına ilişkin daha fazla ipucu aranacak.
 
“Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, TSİ 17'de yeni konut satışları verileri takip edilecek. 

“Yurt içinde ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temmuz ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayımlanacak. 
 
Şirket haberleri

“Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket, 22.08.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 98,8 TL- 98,2 TL fiyat aralığından toplam 100.100 TL nominal değerli ALARK payları geri almıştır. Bu işlemle birlikte şirketin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 7,3mn TL'ye ulaşmış olup, bu payların sermayeye oranı yüzde 1,689'dur.

“Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, yurtiçinde yerleşik bir firma ile yapılmakta olan bir Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin ''RES Parkı, Transformatör Merkezi İnşaatı ve Elektrik İşleri ve Enerji İletim Hattı Yapım İşleri'' konusunda üç sözleşme üzerinden anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli toplamı vergiler hariç 7,4mn USD'dir.

“TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): Şirket, Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi tarafından düzenlenen, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal 2 işletme ve bakım hizmeti ihalesine 23 Haziran 2024 tarihinde teklif sunmuştu. Söz konusu ihale süreci devam etmektedir.

Diğer şirket haberleri

“Alves Kablo (ALVES): Daha önce duyurulan TMSF'nin 22 milyar TL muhammen bedel ile satışa çıkardığı Erciyes Anadolu Holding'e bağlı Hes Hacılar Elektrik'in alımı ihalesine hazırlıklar devam etmekte olup, ihale TMSF tarafından 24 Eylül 2024 tarihine ertelenmiştir.

“Deniz Gayrimenkul (DZGYO): Şirketin portföyünde Muğla ilinde bulunan 2.761 m2 arsa KDV hariç 37,7mn TL bedelle satılmıştır.

“Mega Metal (MEGMT): Şirket, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan, yeni üretim tesisi kurarak, mevcut kapasitenin yüzde 50 artırılmasını içeren yatırımla ilgili olarak; fabrika binası ve makine teçhizat yatırımı kapsamında 27.06.2027 tarihine kadar geçerli olacak şekilde yeni üretim tesisiyle ilgili planlanan toplam yatırım miktarının, bir kısmını içerecek şekilde 243mn TL tutarında yatırım teşvik belgesi almıştır.

“Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirket, yurt dışındaki yerleşik bir firmayla toplam 10mn USD tutarlı ihracat satış sözleşmesi imzalamıştır. Yapılan bu ihracat anlaşmalarına istinaden sevkiyatlar devam etmektedir.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.