Ziraat Yatırım: ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı

İstanbul, 5 Ağustos (Hibya) – Ziraat Yatırım, hisse senedi oynaklık endeksi VIX ara eşik seviyesi olan 20’nin üzerine çıkarken, güvenli liman olarak ön plana çıkan ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandığını açıkladı.

Ziraat Yatırım: ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı
Yayınlama: 05.08.2024
1
A+
A-

Ziraat Yatırım, haftanın son işlem gününe doğru ABD'de açıklanan zayıf verilerin ekonomide büyüme kaygılarını ön plana çıkarttığı vurgulanarak şu değerlendirmede bulundu:

“USD/TRY: Cuma günü de tarım dışı istihdam artışının beklentilerin altında gerçekleşmesi ve işsizlik oranının neredeyse üç yılın en yüksek seviyesine çıkması riskli varlıklara belirgin satış getirdi. Öncesinde de Japonya piyasalarındaki zayıflık kırılganlık yaratmaktaydı. Cuma günü ABD borsalarında belirgin kayıplar vardı. Hisse senedi oynaklık endeksi VIX ara eşik seviyesi olan 20'nin üzerine çıkarken, güvenli liman olarak ön plana çıkan ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı. Çarşamba günü Fed'in faiz indirim sinyali vermesinin de etkisiyle ABD on yıllık tahvil faizi haftanın son üç işlem gününde bazda yaklaşık 36 baz puan gerileyerek %3,79'a düştü. Bu arada Fed'den bu yıl 25 baz puanlık üç faiz indirimi bekleyen piyasada daha fazla indirim gelebileceği spekülasyonları yapılıyor. Bu çerçevede bu hafta konuşacak Fed yetkililerinin yönlendirmeleri önemli. Yurtdışı piyasalardaki görüntü, jeopolitik riskler ve ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret eden verilerle birlikte Borsa İstanbul pay piyasasında da sert satışlar gözlendi. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) de 290 baz puana kadar çıktı. Cuma günü Dolar/TL de %0,3 oranında – Dolar endeksindeki (DXY) %1,2'lik düşüşe karşın – arttı ve 33,22 seviyesinden tamamladı. Bu sabah da küresel çapta risk iştahında belirgin zayıflık var. Japon Yen'indeki sert hareketler Bölge varlıkları üzerinde etkili olurken, ABD vadelileri ve Avrupa borsaları da satıcılı. Borsa İstanbul pay piyasasında da sert düşüş var. Dolar/TL'de de yükseliş gözleniyor. Küresel risk iştahına bağlı olarak kurda hafif yükseliş eğilimi gözlenebilir. Bu arada bu sabah yurtiçinde temmuz ayı enflasyon rakamları takip edildi. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,78, aylık %3,23 (Beklenti: %3,1) arttı. Yurtiçinde bugün Kabine Toplantısı izlenecekken, perşembe günü TCMB tarafından Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu bu hafta öne çıkıyor. 

Ziraat Yatırım: ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı

EUR/USD: ABD'de cuma günü beklentilerden kötü gelen istihdam verileri sonrasında resesyon endişeleri arttı. Jeopolitik tansiyonun artışı ve Japonya'daki gelişmeler de dikkate alındığında risk iştahında belirgin azalış var. Buna karşın Dolar'da düşüş eğilimi var. Yen'deki güçlenme ve Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerinin artması bu düşüşte etkili olabilir. Veri gündemi bakımından sakin geçecek haftada üyelerin açıklamaları yakından izlenecek. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar'daki baskıyla birlikte EURUSD paritesi bu sabah yükselişte. Cuma günü %1,1 oranında prim yaparak 1,0911 seviyesinden günü kapatan paritede bu sabah 1,0950 civarında hareket ediyor. Paritede 1,0980 seviyesinin geçilmesi durumunda 1,1020 ve 1,1060 sıralı dirençler hedef olabilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1,09 ve 1,0865 sıralı destekler konumunda. Bugün, ABD'de temmuz ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat dışı temmuz ayı verisi öne çıkıyor.

Ziraat Yatırım: ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı

XAU/USD: Ortadoğu'da yükselen jeopolitik tansiyon, Fed'in faiz indirim beklentilerindeki artış ve ABD seçim belirsizliğinin olduğu ortamda, Ons Altın geçtiğimiz haftayı %2,4 yükselişle 2.443 seviyesinde tamamladı. Veri gündeminin yoğun olmadığı haftada, jeopolitik gündem, Fed üyelerinin açıklamaları ve Japonya varlıklarındaki hareketler yakından takip edilecek. Küresel piyasalardaki sert hareketlere karşın bu sabah belirgin bir dalgalanma yaşamayan değerli madende aşağıda 2.415 destek, yukarıda ise 2.475 direnç olarak izlenebilir.”
Ziraat Yatırım: ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.