Zhao Leji, Orta Amerika Parlamentosu Başkanı Silvia Garcia ile görüştü

Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, dün Beijing’de Orta Amerika Parlamentosu Başkanı Silvia Garcia ile görüştü.

Zhao Leji, Orta Amerika Parlamentosu Başkanı Silvia Garcia ile görüştü
Yayınlama: 25.07.2024
3
A+
A-

Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, dün Beijing’de Orta Amerika Parlamentosu Başkanı Silvia Garcia ile görüştü.

Zhao, Orta Amerika Parlamentosu’nun geçen ağustos ayında Taiwan’ın “daimi gözlemci” statüsünü kaldırma ve Çin Ulusal Halk Meclisi’ni daimi gözlemci olarak kabul etme yönünde tarihi bir karar aldığını hatırlatarak, bunun Tek Çin ilkesinin, uluslararası toplumda genel olarak tanınan bir norm olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

Son bir yılda ÇUHM ve Orta Amerika Parlamentosu arasındaki temas ve işbirliğinin verimli geçtiğine ve olumlu gelişme eğiliminin korunduğuna dikkat çeken Zhao, Orta Amerika Parlamentosu heyetinin son Çin ziyaretiyle, iki taraf arasındaki temas ve işbirliğinin daha da yükseltileceğine inandığını dile getirdi.

Orta Amerika Parlamentosu’nun Tek Çin ilkesine bağlı kalmasını takdirle değerlendirdiklerine işaret eden Zhao, Orta Amerika Parlamentosu’nun üye ülkeleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, ortak kalkınmanın ilerletilmesi, çok taraflılığın korunması ve bölgesel entegrasyon sürecinin hızlandırılması için harcadığı çabaları kararlılıkla destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

İki taraf arasındaki dostane iletişim ve işbirliğinin pekiştirilmesi, nitelikli kalkınma, yoksullukla mücadele, çevre koruma alanlarındaki temasların yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayan Zhao, iki tarafın Parlamentolar Arası Birlik ve Latin Amerika Parlamentosu gibi çok taraflı kuruşlardaki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirerek, gelişmekte olan ülkelerin hak ve çıkarlarını ortaklaşa koruması gerektiğine işaret etti.

Zhao, Orta Amerika Parlamentosu’nun Tek Çin ilkesini izlemeye, “Taiwan bağımsızlığı”nın her biçimine karşı çıkmaya, Çin hükümetinin ulusal birleşmeyi gerçekleştirmek için harcadığı çabalara destek vermeye devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Zhao, Çin’in reform ve dışa açılma, modernleşme inşası konuları çerçevesinde Orta Amerika Parlamentosu’yla temasları yoğunlaştırarak, iki ülkenin ve bölgenin gelişmelerine katkılarda bulunmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Silvia Garcia, Orta Amerika Parlamentosu ve Çin Ulusal Halk Meclisi arasında geçen ağustosta dostane ilişkilerin kurulmasının tarihi önem taşıdığını vurguladı.

Orta Amerika Parlamentosu’nun Tek Çin ilkesine bağlı kalarak Çin’in ulusal birleşmeyi gerçekleştirmesine destek vermeye devam edeceğine dikkat çeken Silvia Garcia, Çin Ulusal Halk Meclisi ile temasları derinleştirerek, Orta Amerika ülkelerinin Çin’le siyaset, ekonomi, kültür, eğitim, yenilenebilir enerji alanlarındaki işbirliği ve Güney-Güney işbirliğinin güçlendirilmesine katkı yapmaya, dünyanın çok kutupluluğunu ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini ortaklaşa ilerletmeye hazır olduklarını dile getirdi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.