Zaten yeşildi piyasalar

ABD tüketici fiyatları Nisan ayında beklenenden daha az arttı.

Zaten yeşildi piyasalar
Yayınlama: 16.05.2024
1
A+
A-

ABD tüketici fiyatları Nisan ayında beklenenden daha az arttı; tüketici fiyat endeksinin Mart ve Şubat aylarında yüzde 0,4 oranında ilerlemesinin ardından geçen ay yüzde 0,3 arttığının görülmesi, enflasyonun ikinci çeyreğin başında düşüş eğilimine devam ettiğini göstermesi ile birlikte finans piyasaları da Eylül ayında faiz indirimi beklentilerini artırdı.

Bu beklentiler, enflasyondan bıkmış tüketicilerin çevrimiçi perakendeciler ve otomobil bayilerindeki harcamalarını kısması nedeniyle perakende satışların geçen ay beklenmedik bir şekilde yatay seyrettiğini gösteren diğer verilerle daha da desteklendi. Yüksek benzin fiyatlarının harcamaları diğer mallardan uzaklaştırması ve tüketici harcamalarının ivme kaybettiğini göstermesi nedeniyle ABD'de perakende satışlar Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yatay seyretti.

Tüketiciler harcamalarını temel ihtiyaçlara odaklıyor ve yüksek fiyatlar karşısında lüks mallardan kısıyorlar. Ancak güçlü işgücü piyasasının hane halkının yüksek enflasyon ortamında yol almasına yardımcı olması nedeniyle satışlar devam etti. Sonuç; Piyasalar enflasyonun motorlu taşıt sigortası, konut ve sağlık hizmetleri gibi hizmet sağlayıcılarının daha yüksek maliyetleri karşılaması nedeniyle arttığını söylüyor.

Enflasyon baskılarının bu çeyrekte azalmasını ve işgücü piyasasının soğuması nedeniyle fiyatların kademeli olarak Fed'in %2 hedefine doğru ilerlemesini bekliyorlar. Ekonomik veriler dün faiz oranlarının düşürülmesi yönünde mükemmel bir tablo çiziyor, perakende satışlarda değişiklik yok ve enflasyon endişe verici ilk çeyrekten sonra yavaşlıyor ve yavaşlıyor. Fed fon vadeli işlemleri bu yıl 52 baz puanlık kesinti gösteriyor; Eylül ayındaki bir kesinti ise artık tamamen fiyatlanmış durumda.

Asya borsaları, zayıf ABD enflasyon raporunun Fed'in bu yıl en az iki faiz indirimi yapacağı beklentilerini artırmasının ardından Wall Street'in bir gecede tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselmesinin etkisiyle MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi % 1,44, Hong Kong Hang Seng %1,5 ve Avustralya hisse senedi endeksi %0,9 oranında değer kazandı. Dolar, euro ve sterlin de dâhil olmak üzere emsalleri karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyelerine gerileyerek düşüş trendini sürdürdü ve dolar endeksi %0,07 düşüşle beş haftanın en düşük seviyesi olan 104,12'ye geriledi, Euro 21 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,08925 dolara yükseldi.

ABD Hazine tahvili getirileri Asya’da gerilemesini sürdürdü ve altı haftanın yeni dip seviyelerine indi. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi 5 Nisan'dan bu yana ilk kez %4,705'e geriledi. Altın ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayı başlarında faiz indirimine gitme ihtimalinin artmasıyla dolar ve tahvil getirilerinin zayıflamasıyla %0,39 artışla 2.395 dolara yükseldi ve 12 Nisan'dan itibaren tüm zamanların zirvesi olan 2.431 dolara doğru ilerlemeye devam ediyor.

Brent vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 83,17 dolara ve ABD Batı Teksas Orta ham petrolü (WTI) %0,6 artışla 79,06 dolara yükseldi. Bugün; yurt içinde hizmet üretimi, tarım üretici fiyatlarını – Yurt dışında ise ABD konut başlangıçları ve sanayi üretimi verilerini takip edeceğiz.

Dünyadan manşet haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki tedbirlerin tüm kamuyu kapsadığını belirterek “Paketin sadece 3 yıllık bir hedef olarak görülmemesi gerektiğine inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, üç yıllık Orta Vadeli Program'ın sonunda Türkiye'nin 'istikrar içinde büyüyen, gelirini adil paylaşan, kalıcı sosyal refah üreten bir ülke' hedefini daha güçlü şekilde hayata geçireceğini ifade etti. Yılmaz, cari dengenin geçen yıldan bu yıla neredeyse yarı yarıya iyileştirdiklerini vurguladı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, “İç talep ilk çeyrekte güçlüydü, ancak ılımlı bir seyir bekleniyor. Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceği yönünde artan bir görüş birliği var. Manşet enflasyonda önemli bir düşüşün eşiğindeyiz” ifadelerini kullandı.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari enflasyonun nereye gittiğini anlayana kadar faizlerin mevcut seviyesinde kalması gerektiğini söyledi.

Atlanta Fed'in GDPNow modelinde, ABD'nin 2024 yılı ikinci çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini geriledi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ikinci çeyrek döneme ilişkin GSYH tahmini %4,2'den %3,8'e indi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun düşmeye devam edeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Goolsbee, Çalışma Bakanlığı'nın ABD tüketici fiyatlarının Nisan ayında beklenenden daha az arttığını bildirmesinin ardından CNN'de verdiği bir röportajda, “Bu aşağı yönlü yörüngede devam ettiğimiz konusunda iyimserim” dedi.

Japonya'nın ilk çeyrek GSYİH'si, ekonomistlerin beklentisi yüzde 1,5'in üzerinde, yıllık bazda yüzde 2 oranında daraldı.

Çin Devlet Başkanı Xi: Rusya ile güvenilir bir komşu ve ortak olarak güçlü bağlarıımızı devam ettireceğiz. Çin, her zaman Rusya ile iyi bir komşu, dost ve karşılıklı güven ortağı olacak.

Rusya Devlet Başkanı Putin: Rusya-Çin işbirliği hiçbir ülkeyi doğrudan hedef almıyor.

Kaynak: A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.