Yurtsever bir şaire saygı: Duanwu Bayramı

Çin’de bugün Duanwu Bayramı kutlanıyor.

Yurtsever bir şaire saygı: Duanwu Bayramı
Yayınlama: 10.06.2024
1
A+
A-

Çin’de bugün Duanwu Bayramı kutlanıyor. Çin Ay Takvimi'ne göre, 5. ayın 5. gününe denk gelen Duanwu Bayramı, Bahar Bayramı ve Güz Ortası Bayramı’yla (Ay Bayramı) birlikte “Çin’in üç büyük geleneksel bayramı”ndan biri olarak kabul ediliyor.

Duanwu Bayramı’nın kaynağı hakkında birçok değişik açıklama var. Halk arasında en yaygın inanış Duanwu Bayramı’nın eski yurtsever şair Qu Yuan’ı anmak için oluşturulduğu biçiminde.

M.Ö. 3. yüzyıldaki Chu devletinde yaşamış olan Qu Yuan, vatanının düşmanlar tarafından işgal edilmesinden sonra çok üzülmüş ve kendisini 5. ayın 5. günü Miluo Nehri’ne atarak intihar etmiş. Bundan sonra, halk vatanını çok seven Qu Yuan’ı anmak için nehir içine yapışkan pirinç doldurulan bambu parçaları atmaya başlamış. Daha sonra, içinde pirinç olan bambu parçaları Zongzi haline getirilmiş. Zongzi yemek, Duanwu Bayramı’nın önemli geleneklerinden biridir. Zongzi’den başka, Çin’in bazı bölgelerine özgü yemek ve içecekler de var. Örneğin, tuzlanmış ördek yumurtaları yemek ve kırmızı zırnık (Xionghuang) içkisi içme gelenekleri, halk arasında kötülükten korunma söylentilerinden kaynaklanmıştır.

Bayram günü, her aile kapısının önüne pelin otu (Ai Cao) ve su kamışı (Cao Pu) asar. Pelin otu ve su kamışı, ilaç amaçlı kullanılan iki çeşit ottur. Bu otlar, bir yandan kötülükten korunmak, öte yandan da yaz mevsiminin başlarında havanın çok yağışlı ve nemli olması nedeniyle zehirli böceklerin çoğalması nedeniyle hastalıkları önlemek için asılır.

Çin'in güneyinde bulunan Yangtze Nehri’nin orta ve aşağı kesimlerinde, ejder kayıkları yarışmalarının düzenlenmesi de Duanwu Bayramı’nın önemli unsurlarından biridir.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.