Yorum: Çin-Rusya ilişkileri istikrarlı şekilde ilerliyor

CMG Yorumcusu Jia Na, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin ziyaretiyle birlikte Çin-Rusya ilişkilerinin bir kez daha uluslararası kamuoyunun ilgi odağı haline geldiğini belirtti.

Yorum: Çin-Rusya ilişkileri istikrarlı şekilde ilerliyor
Yayınlama: 16.05.2024
0
A+
A-

CMG Yorumcusu Jia Na, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin ziyaretiyle birlikte Çin-Rusya ilişkilerinin bir kez daha uluslararası kamuoyunun ilgi odağı haline geldiğini belirterek, “İki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan istikrarlı gelişmeler küresel siyasi ve ekonomik duruma yeni canlılık kazandırıyor.” dedi.

Çin-Rus ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde bulunduğuna değinen Jia Na, şunları söyledi:

“İki ülke siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında kapsamlı işbirliği yaptı. Dış politikada iki taraf koordinasyonu güçlendirirken eşit ve çok kutuplu bir dünyanın oluşmasını ortaklaşa destekledi. Ekonomi alanında, iki ülke eşit ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini genişleterek refaha ulaşmayı ve kalkınmalarını gerçekleştirdi. Kültür alanında iki halk arasındaki dostluk ve işbirliği geleneği derinleştirildi ve genişletildi. Ciddi uluslararası durum karşısında bile Çin-Rusya ilişkileri güçlenmeye devam ediyor.”

Jia Na, Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı gelişiminin derin bir tarihi temelinin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“İki ülke arasındaki ortaklık ilişkileri, her zaman eşitlik ve karşılıklı güven, saygı ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurma ilkeleri üzerinde kuruldu. Bir yandan Çin ve Rusya halkları uzun ve derin bir dostluk ve işbirliği geleneğine sahip. Bu gelenekler ikili ilişkilerin geliştirilmesi için sağlam bir temel oluşturdu. Son yıllarda, iki ülke arasındaki üst düzey temaslar ve çeşitli alanlardaki işbirliğinin derinleştirilmesi, Çin-Rusya ilişkilerinin sürekli gelişimine güçlü bir ivme kazandırdı.”

Çin-Rusya ilişkilerinin gelecekte de istikrarlı bir gelişme ivmesi korumaya devam edeceğini vurgulayan Jia Na “İki taraf çeşitli alanlardaki işbirliğini daha da genişletecek ve ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyacak. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve dünyanın önemli güçleri olarak iki ülke, uluslararası barışın ve güvenliğin korunmasında ve küresel kalkınma ve refahın teşvik edilmesinde daha aktif bir rol oynayacak.” diye konuştu.

Jia Na, “Genel olarak, Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı şekilde gelişmesi iki tarafın da ortak çıkarlarına uygundur ve aynı zamanda dünyanın barışı ve refahı için de faydalıdır. Önümüzdeki günlerde Çin ve Rusya el ele vererek ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açacak.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.