Yetkililer: Sudan müzesinden on binlerce eser yağmalandı

Stockholm, 10 Eylül (Hibya) – Hartum Ulusal Müzesi’nden bir yetkili, Afrika’nın en önemli müzelerinden biri olarak kabul edilen Sudan Müzesi’nden on binlerce eserin yağmalandığını söyledi.

Yetkililer: Sudan müzesinden on binlerce eser yağmalandı
Yayınlama: 10.09.2024
1
A+
A-

Hartum Ulusal Müzesi'ndeki yetkili, geçen yıl çekilen uydu görüntülerinde müzeden çıkan ve Güney Sudan da dahil olmak üzere Sudan sınırlarına doğru giden eserlerle dolu kamyonların görüldüğünü söyledi.

İsmini açıklamayı istemeyen yetkili, yağmalamanın sorumluluğunu kimin üstlendiğini belirtmedi. Bu ayın başlarında, Sudan'ın ulusal yayıncısı müzenin “büyük çaplı bir yağma ve kaçakçılık operasyonu” tarafından hedef alındığını bildirdi.

Müze, Sudan'ın iç savaşında düzenli orduyla savaşan paramiliter grup olan Hızlı Destek Güçleri tarafından kontrol edilen bir bölgede yer alıyor. RSF'ye yorum yapması için başvuruldu. Daha önce savaşçılarının kurumları yağmaladığı iddialarını reddetmişti.

Ulusal Müze, uzmanlar tarafından Afrika'daki en önemli kurumlardan biri olarak kabul ediliyor.

Müzenin 100 bin'den fazla parçadan oluşan koleksiyonunda, MÖ 2.500'den kalma mumyalanmış mumyalar yer alıyor ve bu da onları dünyanın en eski ve arkeolojik olarak en önemlileri arasına sokuyor. Ayrıca heykeller, çanak çömlekler ve antik duvar resimleri, taş devrinden Hristiyan ve İslam dönemlerine kadar uzanan eserler bulunuyor.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.