YENİLEME – Avrupa Merkez Bankası üç temel faiz oranını 25 baz puan düşürdü

(Ayrıntılarla yenilendi)
İstanbul, 6 Haziran (Hibya) – Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi, ECB’nin üç temel faiz oranını 25 baz puan düşürme kararı aldı.

YENİLEME – Avrupa Merkez Bankası üç temel faiz oranını 25 baz puan düşürdü
Yayınlama: 06.06.2024
2
A+
A-

ECB'den yapılan açıklamaya göre, ana refinansman operasyonlarının faiz oranı ile marjinal borç verme kolaylığı ve mevduat kolaylığı faiz oranları 12 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sırasıyla yüzde 4.25, yüzde 4.50 ve yüzde 3.75'e düşürülecek.
 
Pandeminin başladığı 2019 yılından bu yana ilk kez faiz indiren ECB'den yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Yönetim Konseyi bugün ECB'nin üç temel faiz oranını 25 baz puan düşürme kararı aldı. Enflasyon görünümüne, enflasyonun temel dinamiklerine ve para politikası aktarımının gücüne ilişkin güncellenmiş bir değerlendirmeye dayanarak, dokuz ay boyunca faiz oranlarını sabit tuttuktan sonra para politikası kısıtlamasının derecesini hafifletmek artık uygundur. 

“Eylül 2023'teki Yönetim Konseyi toplantısından bu yana enflasyon 2,5 puandan fazla düştü ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme kaydedildi. Enflasyonun ana eğilimi de gevşeyerek fiyat baskılarının zayıfladığına dair işaretleri güçlendirdi ve enflasyon beklentileri tüm ufuklarda geriledi. Para politikası finansman koşullarını kısıtlayıcı tuttu. Bu durum, talebi azaltarak ve enflasyon beklentilerini iyi çıpalanmış halde tutarak enflasyonun tekrar aşağı çekilmesine önemli katkı sağladı.

“Yönetim Konseyi bugün ayrıca Eurosystem'in pandemik acil alım programı (PEPP) kapsamındaki menkul kıymet varlıklarını yılın ikinci yarısında ayda ortalama 7,5 milyar Euro azaltacağını teyit etti. PEPP varlıklarının azaltılmasına ilişkin yöntemler, varlık alım programı (APP) kapsamında izlenen yöntemlerle büyük ölçüde uyumlu olacaktır.”
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.