Yabancı sermayeli işletmeler neden Çin’deki işlerini büyütüyor?

Philips Greater China Başkan Yardımcısı Cheng Ning Çin Medya Grubu’na verdiği demeçte, “Çin’deki gelirimiz artmayı sürdürüyor ve büyüme oranı dünyaya öncülük ediyor. Philips, Çin pazarı için her zaman yüksek yatırım ve yüksek getiri beklentilerini sürdürmektedir.” diye konuştu.

Yabancı sermayeli işletmeler neden Çin’deki işlerini büyütüyor?
Yayınlama: 17.06.2024
2
A+
A-

Philips Greater China Başkan Yardımcısı Cheng Ning Çin Medya Grubu’na verdiği demeçte, “Çin'deki gelirimiz artmayı sürdürüyor ve büyüme oranı dünyaya öncülük ediyor. Philips, Çin pazarı için her zaman yüksek yatırım ve yüksek getiri beklentilerini sürdürmektedir.” diye konuştu. Yabancı sermayeli işletmeler neden Çin pazarına bu kadar güven besliyor?

Yazar Chen Tingyao, Çin’de bugün Mayıs ayına dair ekonomik verilerin açıklandığını belirterek, “Mayıs ayında Çin’de yıllık geliri 20 milyon yuanın üzerindeki işletmelerin gerçekleştirdiği katma değeri yıllık bazda yüzde 5,6 arttı; işletmelerin beklenen üretim ve işletme faaliyetleri endeksi yüzde 54,3, hizmet sektöründeki işletmelerin beklenen işletme faaliyetleri endeksi yüzde 57 olarak gerçekleşti; yılın ilk 4 ayında yıllık geliri 20 milyon yuanın üzerindeki işletmelerin kârı yıllık bazda yüzde 4,3 arttı. Genel olarak Çin ekonomisinin işleyişinin istikrarlı olduğu, belli başlı endekslerde yükseliş yaşandığı ve toparlanma eğiliminin korunduğu görülebilir. Bu da yabancı sermayeli işletmelerin Çin’de işlerini büyütme güvenini pekiştirdi.” dedi.

Güvenin, öncelikle Çin pazarının büyüklüğünde kaynaklandığına değinen Chen Tingyao “Verilere göre, Mayıs ayında Çin’de tüketim mallarının toplam perakende satışları yıllık bazda yüzde 3,7, bir önceki aya göre de 1,4 puan yükseldi. Yılın ilk beş ayında hizmet perakende satışları yıllık bazda yüzde 7,9 arttı. Bu veriler, Çin ekonomisinin içsel itici gücünün toparlanmaya ve tüketim potansiyelinin ortaya çıkmaya devam ettiğini gösteriyor.” diye konuştu.

Chen Tingyao, Çin pazarının diğer bir cazibesinin, hızlı yenilikçilikten kaynaklandığını bildirerek, şöyle devam etti:

“Son verilere göre, Mayıs ayında büyük ölçekli yüksek teknolojik imalat şirketlerinin katma değerleri, yıllık bazda yüzde 10 arttı ve bu artış tüm büyük ölçekli şirketlerin büyümesinden 4,4 puan daha yüksek. Bunun yanı sıra, entegre devreler, 3D baskı ve konteyner gemileri gibi yüksek teknolojik ürünlerin üretimi hızlı bir şekilde büyüyor; yüksek teknolojik endüstriye yönelik yatırımların büyümesi de tüm sabit varlık yatırımlarının büyümesinden daha hızlı. Tüm bunlar, Çin’de yeni nitelikli üretici güçlerin sunduğu ivmelerin hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor.”

Bununla birlikte Çin pazarı dünya ekonomisinin büyümesine de büyük katkıda bulunduğunu belirten Chen Tingyao, şunları kaydetti:

“Mal ticaretinin ithalat ve ihracat hacmi, yılın ilk beş ayında yıllık bazda yüzde 6,3 arttı. Bu da aynı döneme ilişkin tarihi bir rekor oldu. İster büyük tüketim gücü açısından olsun, isterse ihracat ürünlerinin ileri teknolojilere dayalı, akıllı ve çevre dostu özellikleri açısından olsun Çin, dünya ekonomisinin toparlanmasına ivme kazandırıyor.”

Chen Tingyao, Çin ekonomisinin bu yılki güçlü performansı göz önüne alındığında, birçok uluslararası kuruluş Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin beklentilerini yükselttiğini dile getirerek,  “Güney Kore'de yayımlanan Aju Business Daily gazetesinde yer alan makalede, Çin'in ekonomik büyümesinin beklenenden daha iyi bir performans gösterdiği ve bunun zamanında alınan etkili reform önlemlerinden kaynaklandığı kaydedildi.” dedi.

Son zamanlarda Çin’in üst düzey liderlerinin birçok toplantı vesilesiyle reformun daha kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesine ve Çin tarzı modernleşme inşasının ilerletilmesine vurgu yaptığına değinen Chen Tingyao, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Açık ve rekabet edebilme becerisine sahip olan bilimsel ve teknolojik inovasyon ortamının oluşturulması, uluslararası bilimsel ve teknolojik iletişim ve işbirliğinin genişletilmesi gibi düzenlemeler yüksek seviyeli dışa açılmanın ilerletilmesine yön gösterdi.

Şu an dış ortam karmaşık ve değişken olmaya devam ederken Çin ekonomisi de bazı zorluklarla ve meydan okumalarla karşı karşıya bulunuyor. Ancak Çin ekonomisinde toparlanma ve uzun vadede iyileşme eğilimi korunuyor. Büyüme eğilimi koruyan ve tüm yıl büyüme hedefine ulaşabilen Çin doğal olarak çok sayıda yabancı şirketin olmazsa olmazı oldu.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.