Yabancı sermayeden Çin pazarına “güven oyu”

Chen Tingyao’ya göre yılbaşından bu yana yabancı sermayeli işletmeler Çin’e yönelik yatırımlarını arttırmakla Çin pazarına bir anlamda “güven oyunu” verdi.

Yabancı sermayeden Çin pazarına “güven oyu”
Yayınlama: 16.08.2024
4
A+
A-

Chen Tingyao'ya göre yılbaşından bu yana yabancı sermayeli işletmeler Çin’e yönelik yatırımlarını arttırmakla Çin pazarına bir anlamda “güven oyunu” verdi.

Alman yaşam bilimleri şirketi olan Bayer, Shanghai kentinde bir işbirliği ve inovasyon merkezi kurmak için bu yıl 20 milyon avro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Bununla beraber Fransız Le Figaro gazetesinde çıkan haberde Alman üreticilerin pazar paylarını savunmak için Çin'deki üretimi genişletmek istedikleri ve Alman şirketlerinin Çin’e yaptıkları yatırımların her zamankinden daha fazla olacağı belirtildi.

Plastik endüstrisinde önde gelen enjeksiyon makinesi üreticisi Alman Arburg, ağustos ayında Çin'de üretim yapmaya karar verdi; İsviçreli teknoloji devi ABB ve ABD'li enerji şirketi ExxonMobil Çin'de sermaye artırımı yaptığını açıkladı.

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi tarafından yayımlanan son rapora göre, konseyin düzenlediği ankete katılan yabancı sermayeli işletmelerin yüzde 40’ından fazlası Çin pazarının çekici gücünün arttığı şeklinde görüş bildirdi.

Chen Tingyao'nın analizi şöyle:

“Yabancı sermayenin Çin piyasasına olan bu güveni nereden kaynaklanıyor? Bu cevabı, son açıklanan temmuz ayı ekonomik verilerinde bulabiliriz.

Verilere göre, temmuzda büyük ölçekli sanayi işletmelerin katma değerli üretimi yıllık bazda yüzde 5,1 arttı; üretim ve işletme faaliyetlerine ilişkin beklenti endeksi genişleme aralığında kalmaya devam ediyor; yük taşımacılığının iş hacmi yıllık yüzde 6,5 ve yolcu taşımacılığının iş hacmi de yıllık yüzde 4,6 arttı.

Bunun yanı sıra, yatırım yapmak isteyen işletmeler için, bir piyasanın büyüklüğü, yenilikçilik ortamı ve iş ortamı da önem taşıyor. Piyasa, ticari fırsatlar demektir.”

Tingyao'nın değerlendirmesinde ise şu ifadeler kullanıldı:

“Şu an, Çin’in dev tüketim piyasasında kalitenin sürekli yükselmesi, yeni yatırım ve iş fırsatlarının doğmasını teşvik ediyor. Verilere göre, temmuz ayında, Çin'de tüketim mallarının toplam perakende satışları yıllık yüzde 2,7 artarken, yılın ilk yedi ayında, hizmet sektöründeki perakende satışları yıllık yüzde 7,2 yükseldi.

İnovasyon, işletmelerin sürdürülebilir gelişmesinin önemli itici gücü. Çin ekonomisinin temmuz verilerine bakıldığında, yeni nitelikli üretici güçlerin artmaya devam ettiği anlaşılıyor. Verilere göre, temmuzda büyük ölçekli yüksek teknolojik imalat sektöründe gerçekleşen katma değerli üretim yıllık bazda yüzde 10 artarken, ocak-temmuz döneminde, sanal gerçeklik ekipmanı ve yeni enerjili otomobiller gibi akıllı veya yeşil ürünlerde çift haneli büyüme kaydedildi. Ayrıca, yüksek teknolojik sektörlere yapılan yatırımların yıllık büyümesi, tüm yatırımlara oranla 6,8 puan daha yüksek.

Yabancı şirketler için Çin'in aktif inovasyon atmosferi, bol insan kaynağı ve tam teşekküllü endüstri zinciri sistemi, şirketlerin yaratıcılığını ve Ar-Ge çalışmalarını hızlandırırken, doğrudan kar da getiriyor.

Uzun vadede elverişli iş ortamının oluşturulması, piyasanın çekiciliğine karar veren önemli bir unsur. Kısa süre önce sona eren Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nda yüksek seviyeli dışa açılmanın ilerletilmesi ve yabancı sermaye kullanımının genişletilmesiyle ilgili önemli düzenlemeler yapıldı.”

Bir dizi reform önlemlerinin yerine getirilmesiyle birlikte Çin ekonomisi pozitif yönde toparlanma eğilimini sürdürüyor. Öte yandan Çin, tüm dünyayla kalkınma fırsatlarını paylaşmaya devam ediyor. Böyle bir Çin, şüphesiz çok sayıda yabancı sermayeli şirketin tercih ettiği bir piyasa haline geliyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.