Xi’den Çin-Rusya ilişkilerine dair 5 öneri

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Çin-Rusya ilişkilerine dair beş öneri ortaya koydu.

Xi’den Çin-Rusya ilişkilerine dair 5 öneri
Yayınlama: 17.05.2024
0
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Çin-Rusya ilişkilerine dair beş öneri ortaya koydu.

Xi, ‘‘İlk olarak, Çin ve Rusya karşılıklı saygıya bağlı kalırken, birbirlerinin temel çıkarlarıyla ilgili konularda daima birbirlerini destekleyecek. Çin ve Rusya gelecekte ittifak kurmama, zıtlaşmama ve herhangi bir üçüncü tarafı hedef almama temelinde karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye, karşılıklı saygı ve destek içerisinde kendi kalkınma ve canlanmalarını gerçekleştirmeye isteklidir.’’ dedi.

İkinci olarak, iki ülkenin kazan-kazan işbirliğine bağlı kalarak, karşılıklı faydaya dayalı yeni bir düzen inşa etmesi gerektiğine dikkat çeken Xi, ‘‘İki taraf, ekonomi ve ticaret, enerji ve tarım gibi geleneksel alanlarda işbirliğini teşvik etmeye devam edecek, yapay zeka, ileri teknoloji ve temel araştırma alanlarındaki yeni işbirliği potansiyelini keşfedecek.’’ ifadelerini kullandı.

Xi, üçüncü olarak, nesiller arası dostluk temelinde, Çin-Rusya dostluğunun sürdürülmesi, iki taraf arasındaki kültürel temasların gelişmeyi sürdürmesi önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Xi, ayrıca Çin ve Rusya’nın stratejik işbirliği çerçevesinde, küresel yönetişime doğru istikamette liderlik etmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘‘Dünyanın büyük güçleri olarak Çin ve Rusya, hızlanan büyük değişimler karşısında merkezinde Birleşmiş Milletler'in yer aldığı uluslararası sistemi ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzeni her zaman kararlılıkla savunacak ve gerçek çok taraflılık yoluyla dünyada eşit ve düzenli çok kutupluluğu ve kapsayıcı ekonomik küreselleşmeyi teşvik etmek için yakın koordinasyon ve işbirliğini pekiştirecek.’’ dedi.

Xi Jinping, son olarak da Çin ve Rusya önemli meselelerin adalet ve hakkaniyet temelinde siyasi çözüme kavuşturulmasını destekleme konusunda kararlı olduğuna işaret ederek, iki ülkenin, İsrail-Filistin çatışmalarının iki devletli çözüm temelinde çözülmesi ve Ukrayna krizinde siyasi çözüm yoluna bağlı kalınması gerektiği konusunda fikir birliğine ulaştığını söyledi. Xi, Çin’in barış ve diyaloğu güçlendirmeye devam edeceğini ve uluslararası toplumla birlikte siyasi çözümün pekiştirilmesi için yapıcı bir rol oynayacağını kaydetti.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.