Xi, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Bio’yla görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio’yla bir araya geldi.

Xi, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Bio’yla görüştü
Yayınlama: 04.09.2024
1
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio’yla bir araya geldi.

Xi, Çin ve Sierra Leone'nin, birbirinin temel çıkarları ve büyük kaygılarıyla ilgili konularda birlikte güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti.

Sierra Leone’yle ülke yönetimindeki deneyimleri paylaşmaya, kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini güçlendirmeye, tarım, altyapı tesisleri ve kaynak ile enerji gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye, halkın refahını artırmak amacıyla ekonomik ve toplumsal projeleri hayata geçirmeye hazır olduklarını dile getiren Xi, “Sierra Leone’yle beraber, Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çok taraflı çerçevelerde koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmeye, Küresel Güney ülkeleri arasındaki dayanışma ve işbirliğini ilerletmeye, çok kutuplu, eşit ve düzenli bir dünya ile geniş faydalı ve kapsayıcı ekonomik küreselleşmeyi gerçekleştirerek, Afrika ve gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını beraber savunmak için çalışmaya hazırdır.” fadelerini kullandı.

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, zirvenin başarılı bir şekilde düzenlenmesini temenni ettiklerini belirtti.

Sierra Leone-Çin ilişkilerinin iyi ve hızlı bir şekilde geliştiğine değinen Bio, son Çin ziyaretinin ardından iki taraf arasındaki işbirliğinde belirgin ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekti.

Sierra Leone’nin ekonomik kalkınmasına sağladığı desteklerden dolayı Çin’e teşekkür eden Bio, Çin ile tarım, güvenlik gibi alanlardaki işbirliğini yoğunlaştırmayı beklediklerini kaydetti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen bir dizi önemli küresel inisiyatifin dünya barışı ve kalkınmasının hızlandırılması için önemli katkılar sağladığını ve bunu takdir ettiklerini söyleyen Bio, Çin’e, Sierra Leone’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürütmesine verdiği desteklerden dolayı şükranlarını sundu.

Bio ayrıca, Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalarak, Çin’in güvenilir dostu olacaklarının altını çizdi.

Xi aynı gün, Çin-Afrika Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan, Senegal Devlet Başkanı Bassirou Diomaye Faye, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ve Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi’yle de ayrı ayrı görüşmeler yaptı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.