Xi, Senegal Cumhurbaşkanı Faye ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye ile bir araya geldi.

Xi, Senegal Cumhurbaşkanı Faye ile görüştü
Yayınlama: 04.09.2024
1
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye ile bir araya geldi.

Çin ve Senegal’in samimiyet, dostluk, karşılıklı saygı ve kazan-kazan ilkeleri doğrultusunda işbirliğini sürdürdüğüne ve somut sonuçlar elde ettiğine işaret eden Xi, Çin’in Senegal ile modernleşme yolunda el ele vererek, ikili kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerini sürekli olarak yeni düzeye taşımaya hazır olduğunu belirtti.

Xi, Senegal ile ülke yönetimindeki deneyimleri paylaşarak, karşılıklı güveni derinleştirmeye ve birbirinin temel çıkarları ve önemli kaygılarıyla ilgili konularda karşılıklı destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

İki ülkenin kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini sağlayarak ortak kalkınmayı ilerleteceklerine dikkat çeken Xi, Senegal’a tarım uzmanları göndermeye, ülkenin sanayi bölgelerinin inşasına destek vermeye, Senegal’la yeni enerji gibi yeni yükselen alanlardaki işbirliğini genişletmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Çin ve Senegal’ın birçok önemli uluslararası sorunda benzer tutumlara sahip olduğunu hatırlatan Xi, Senegal’la çok taraflı koordinasyon ve işbirliğini güçlendirerek, uluslararası adalet ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını ortaklaşa koruyacaklarını vurguladı.

Güney-Güney işbirliğinin “altın markası” olan Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’nin dünya barışına ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Xi, Çin ve Senegal’in zirvenin eş başkanlığını yürüttüğü 6 yıl boyunca, Çin-Afrika ilişkilerinde yeni döneme geçişin hızlandırıldığını ifade etti.

Zirvenin dördüncü eş başkanlığını üstlenen Afrika ülkesi Senegal'in Çin ve Afrika arasındaki dayanışma ve işbirliği için önemli katkıda bulunduğuna işaret eden Xi, Senegal ile daha yakın bir eşgüdümde bulunmaya, Çin-Afrika modernleşmesini teşvik etmeye ve Çin-Afrika ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya istekli olduklarını dile getirdi.

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, Senegal ile Çin arasında kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisinin kurulduğu 2016 yılından bu yana, ikili işbirliğinin ilerlemeye devam ettiğini, birçok başarılı işbirliği projesinin Senegal’in ekonomik gelişimini ve halkın yaşam koşullarının iyileşmesini hızlandırdığını söyledi.

Tek Çin ilkesini kararlılıkla izleyeceklerini ve insan hakları meselesinin siyasallaştırılmasına karşı çıktıklarını dile getiren Faye, Çin’den parti ve ülke yönetimi hakkındaki deneyimleri öğrenerek, tarım, sanayi, dijitalleşme, mesleki eğitim ve gençlik gibi alanlardaki işbirliğini ilerletmeye ve ikili kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisini daha yüksek seviyeye taşımaya hazır olduklarını ifade etti.

Faye, Çin’le beraber son Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’nin başarıyla geçmesi için yakın koordinasyon içinde olacaklarını sözlerine ekledi.

İki lider görüşmenin ardından, Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin hayata geçirilmesi, yatırım ve ekonomi işbirliği, bilişim ve telekomünikasyon teknolojisi, insan kaynakları ile yeşil kalkınma gibi alanları kapsayan birçok işbirliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.

İki taraf arasında, ikili kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisinin derinleştirilmesi ve üst düzey Çin-Senegal kader birliğinin oluşturulmasına ilişkin bir ortak bildiri de yayımlandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.