Xi Jinping, Erdoğan ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Astana’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Xi ile Erdoğan, Shanghai İşbirliği Örgütü’nün (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Toplantısı sırasında bir araya geldi.

Xi Jinping, Erdoğan ile görüştü
Yayınlama: 05.07.2024
1
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Astana’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Xi ile Erdoğan, Shanghai İşbirliği Örgütü’nün (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Toplantısı sırasında bir araya geldi.

Çin-Türkiye ilişkilerinin istikrarlı gelişme eğilimini sürdürdüğüne dikkat çeken Xi, Çin ve Türkiye’nin, hem gelişmekte olan başlıca ülkeler hem de “Küresel Güney” üyeleri olarak, kendi ülkelerinin kalkınması ve uluslararası ilişkilerin normlarının korunması hususlarında geniş mutabakata sahip olduğunu kaydetti.

Xi, her iki tarafın temel çıkarlarını korumak için birbirlerini desteklemesi, karşılıklı siyasi güveni pekiştirmesi, yüksek seviyeli ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğini geliştirmesi ve ikili stratejik işbirliği ilişkilerine daha fazla ivme kazandırması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin kendi koşullarına uygun kalkınma yolunu izlemesine destek verdiklerine işaret eden Xi, iki taraflı ticaretin genişletilmesini teşvik ettiklerini, Çinli şirketlerin Türkiye’ye yatırımları artırmasına ve altyapı tesisleri projeleri için işbirliğini düzenli olarak ilerletmesini desteklediklerini ve daha fazla Çin vatandaşının Türkiye’ye turist olarak gitmesini teşvik ettiklerini söyledi.

Çin ve Türkiye’nin Filistin-İsrail çatışmaları ve Ukrayna krizi sorunlarında benzer tutumlara sahip olduğunu ve dolayısıyla iki tarafın koordinasyonu artırması gerektiğini vurgulayan Xi, Türkiye’yle başta BM ve G20 olmak üzere çok taraflı çerçevelerdeki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Çin’le ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğine dikkat çeken Erdoğan, iki ülke arasında her alanı kapsayan karşılıklı yarara dayalı işbirliğini ilerleteceklerini, Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalacaklarını ve Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiklerini dile getirdi.

Çin’i Türkiye’nin dünyadaki ve Asya’daki en önemli ticari ve ekonomik işbirliği ortağı olarak gördüklerini belirten Erdoğan, daha fazla Çinli şirketin Türkiye’ye yatırım yapmasını ve daha fazla Çinli turistin Türkiye’ye seyahat etmesini beklediklerini ifade etti.

Erdoğan, iki tarafa Kuşak ve Yol işbirliğinin Türkiye’nin kalkınma stratejileriyle kenetlenmesini güçlendirme, ticaret, ekonomi, altyapı tesisleri ve temiz enerji alanlarındaki işbirliğini genişletme çağrısında bulundu.

Çin’in dünya barışının sağlanması için yaptığı önemli katkıları, özellikle Filistin sorununda sergilediği adil duruşu takdirle karşıladıklarını açıklayan Erdoğan, Çin’le çok taraflı temas ve işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarına işaret etti.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.