Xi Jinping Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Faki ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat ile görüştü.

Xi Jinping Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Faki ile görüştü
Yayınlama: 03.09.2024
2
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat ile görüştü.

Afrika Birliği’nin uluslararası işbirliği için önemli bir platform olduğuna dikkat çeken Xi, son yıllarda Çin ve Afrika Birliği arasında karşılıklı siyasi güvenin sürekli pekiştirildiğini ve uluslararası ve bölgesel konularda yoğun eşgüdüm ve koordinasyonun sağlandığını ifade etti.

Xi, Çin’in yardımıyla kurulan Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Afrika’daki sağlık davasına ve halkın sağlığına, yararına ve mutluluğuna katkıda bulunmasını görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Afrika Birliği’nin Çin-Afrika dostluk davasında daha büyük bir rol oynamasını desteklediklerine işaret eden Xi, Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi vesilesiyle Çin ile Afrika Birliği arasında çeşitli alanlardaki işbirliğinin daha çok başarıya ulaşmasını teşvik etmeye, Çin-Afrika kader birliği inşasını yeni bir düzeye taşımaya istekli olduklarını ifade etti.

Afrika’nın dünyanın önemli kutuplarından biri ve Çin diplomasisinin önemli bir önceliği olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Xi, Afrika ile siyasi temasları yoğunlaştırmaya, karşılıklı stratejik güveni artırmaya, somut işbirliğini pekiştirmeye, kalkınma tecrübelerini paylaşmaya ve ortak kalkınmayı teşvik etmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Xi ayrıca, Afrika ile birlikte daha yakın dayanışma ve eşgüdüm içinde bulunarak uluslararası adalet ve hakkaniyet ile gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat göreve başladığından bu yana geçen 8 sene boyunca Afrika Birliği-Çin ilişkilerinin hızla geliştiğine tanıklık ettiğine dikkat çekti.

Faki, Çin’e yarım asırdan fazla bir süredir Afrika’nın sömürgecilik, emperyalizm ve ırk ayrımcılığına karşı mücadelesine verdiği kararlı destekler ve altyapı, sağlık, enerji, sanayi ve güvenlik gibi çeşitli alanlarda Afrika ülkelerine sağladığı değerli yardımlardan dolayı içtenlikle teşekkür ettiklerini ifade etti.

Faki, Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalacaklarına ve Çin’in temel çıkarlarını savunmasına kesin destek vereceklerine işaret etti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.