Wang Yi, Rus mevkidaşıyla görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Astana’da düzenlenen Shanghai İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.

Wang Yi, Rus mevkidaşıyla görüştü
Yayınlama: 21.05.2024
0
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Astana’da düzenlenen Shanghai İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.

Wang Yi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni görev döneminde Çin’e yaptığı ilk resmî ziyaretin başarılı geçtiğini, iki ülke liderlerinin, ikili diplomatik ilişkilerin tesisinin 75. yıldönümü vesilesiyle, yeni dönemde ikili ilişkilerin gelişiminin yönünü ortaklaşa belirlediğini ve kapsamlı stratejik ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda ortak bir bildiri yayınladığını hatırlattı.

Wang iki liderin Çin ile Rusya arasında yeni koşullarda stratejik işbirliğinin güçlendirilmesine dair ortak sesi çıkardığını, küresel stratejik istikrarı koruma yönünde büyük ülkelerin sorumluluğunu gösterdiğini hatırlattı.

Wang Yi, iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı yerine getirmeye, ikili ilişkilerin yeni düzeye taşınmasını hızlandırmaya hazır olduklarını vurguladı.

Wang Yi, iki tarafın temaslara devam etmesi, karşılıklı desteği artırması , ikili işbirliğinin temelini sağlamlaştırması, Çin ve Rusya'nın ortak coğrafyasında güvenlik ve istikrarı koruması gerektiğini ifade etti.

Taiwan adasındaki durum nasıl değişirse değişsin, Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğine dikkat çeken Wang, Putin’in seçimi kazandıktan sonra yaptığı konuşmasında özellikle Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğunu vurgulamasını takdirle değerlendirdiklerini kaydetti. Wang Yi, Rusya’nın Çin’in temel çıkarlarıyla ilgili konularda Çin’e destek vermeye devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.

Wang Yi, Çin’in Rusya ile koordinasyon ve işbirliğini yoğunlaştırarak, Shanghai İşbirliği Örgütü’ne diğer üye ülkelerle birlikte bölgesel güvenlik, istikrar ve kakınmayı ortaklaşa korumaya, küresel yönetişimin daha adil ve makul yöne gelişmesini ilerletmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Putin'in yeniden devlet başkanı seçilmesinden kısa bir süre sonra Çin'e bir ziyaret gerçekleştirmesinin, Rusya-Çin ortaklığının önemini yansıttığını belirten Lavrov, iki ülkenin liderlerinin ortak bildiri yayınlayarak Rusya-Çin ilişkilerini yeni bir düzeye taşımasının iki ülke için yeni görevler belirlediğine işaret etti.

Lavrov, Rusya’nın Çin’le her düzeydeki temasları sürdürerek, her alandaki işbirliğini ilerletmeye, iki ülke liderleri arasında sağlanan fikir birliğini yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Lavrov, Taiwan konusunda Çin'in yeniden birleşmesini desteklediklerini ve bu tutumlarının çok net olduğunu vurguladı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu Küresel Güvenlik İnisiyatifi’nin dünya barışının korunması için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Lavrov, Çin’le bu önemli inisiyatifin hayata geçirilmesi için somut adım atacaklarını söyledi.

İki bakan, Ortadoğu durumu, Ukrayna krizi, Kore yarımadasındaki nükleer sorun gibi her iki tarafı da ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.