Wang Yi, Laoslu mevkidaşıyla bir araya geldi

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith’le Tayland’ın Chiang Mai kentinde bir araya geldi.

Wang Yi, Laoslu mevkidaşıyla bir araya geldi
Yayınlama: 16.08.2024
3
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith’le Tayland’ın Chiang Mai kentinde bir araya geldi.

Wang Yi, Çin ve Laos arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığını, Çin-Laos demiryolunun taşıma kapasitesinin yeni bir seviyeye ulaştığını, iki halk arasındaki iletişimin yoğunlaştırıldığını, iki ülke arasında uluslararası ve bölgesel işlerdeki koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirildiğini hatırlattı.

Wang Yi, Laos’la her alanı kapsayan karşılıklı yarara dayalı işbirliğini derinleştirmeye, Çin-Laos demiryolunun kapsamlı faydalarını en üst seviyeye çıkarmaya, demiryolu boyunca entegre kalkınmayı hızlandırarak iki ülkenin kalkınmasına güç katmaya hazır olduklarını belirtti.

Saleumxay, Çin’le iki ülke liderleri arasında sağlanan önemli fikir birliğini yerine getirerek, iki taraf arasındaki üst düzey temasları yoğunlaştırmaya, bağlanırlık ve maden kaynakları alanlarındaki işbirliğini pekiştirmeye istekli olduklarını vurguladı. Çin’le sınır ötesi suçlarla ortaklaşa mücadele edeceklerini kaydeden Saleumxay, Laos-Çin kader birliğinin inşasında daha fazla sonucun elde edilmesini ve iki halka daha fazla yarar yaratılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

İki bakan Myanmar sorunu üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.

Wang Yi, ASEAN ve Myanmar arsındaki temasların yoğunlaştırılarak, Myanmar’da iç istikrarın korunmasına ve siyasi uzlaşının sağlanmasına yardımcı olmak için ASEAN’ın Beş Noktalı Konsensüsü’nün Myanmar’ın yeni beş noktalı yol haritasıyla kenetlenmesinin ele alınmasını desteklediklerini dile getirdi.

Çin'in kuzey Myanmar'daki barış görüşme ve siyasi uzlaşı sürecini ilerletmekte oynadığı yapıcı rolü takdirle değerlendiren Saleumxay, Çin ile koordinasyon ve işbirliğini güçlendirerek Myanmar’ın istikrarı ve kalkınmasına katkıda bulunacaklarının altını çizdi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.