Wang Yi, Kuleba ile bir araya geldi

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Guangzhou kentinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile bir araya geldi.

Wang Yi, Kuleba ile bir araya geldi
Yayınlama: 24.07.2024
2
A+
A-

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Guangzhou kentinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile bir araya geldi.

Wang Yi, görüşmede Çin ile Ukrayna’nın birbiriyle dost olduğunu hatırlatarak iki taraf arasında tarihten beri dostluk ve işbirliği bulunduğuna dikkat çekti. Wang, onlarca yıl önce stratejik ortaklık ilişkisi kuran Çin ve Ukrayna’nın birbirine saygı göstererek eşitlik temelinde ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğini sürekli ilerlettiklerini dile getirdi. Wang, iki ülkenin liderlerinin, ikili ilişkiyi uzun vadeli olarak değerlendirip hem ilişkilerin hem de ikili işbirliğinin daha ileriye götürülmesi gerektiğini vurguladıklarına işaret etti. Wang, iki tarafın bu ilkeler doğrultusunda iletişimi koruyarak karşılıklı güveni artırması, iki halk arasındaki dostluğu sürdürmesi ve ikili ilişkileri sağlıklı ve istikrarlı şekilde geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası gıda güvenliği savunulacak

ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı’nın düzenlenmesiyle yeni tur reforumu kapsamlı derinleştirme sürecinin başlatıldığını belirten Wang, Çin tarzı modernizasyonun hızlandırılmasının, farklı ülkelere yeni fırsatlar sağlayacağını kaydetti. Ukrayna’nın Kuşak ve Yol ortak inşasını destekleyen ve bu inşaya katılan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Wang, son yıllarda Çin’in Ukrayna’nın en büyük ticaret ortağı ve tarımsal ürünlerinin en büyük ihracat ülkesi olduğunu söyledi. Wang, bu yılın ilk yarısında ikili ticarette hızlı artış görülmesinin, ikili işbirliğinin potansiyelini ve olanaklarını yansıttığını ifade etti. Wang, Ukrayna’dan gıda ithalatını artıracak olan Çin’in Ukrayna ile lojistik kanalının sorunsuz çalışmasını ve uluslararası gıda güvenliğini savunacağının altını çizdi. Wang, Ukrayna’da çatışmaların meydana geldiği ilk zamanlarda Çin vatandaşlarının ve özellikle de Çinli öğrencilerin tahliyelerine sağlanan yardımlardan dolayı teşekkürlerini iletti. Wang, Ukrayna’dan Çinliler ve Çin kuruluşlarının güvenliğini korumak için etkili tedbirler almaya devam etmesini beklediklerini söyledi.

“Ukrayna krizinin taşma riski var”

Ukrayna krizinin üçüncü yıla girdiğini belirten Wang, çatışmaların devam etmesinin yanı sıra taşma riskinin de bulunduğuna dikkati çekti. Wang, Çin’in krizin siyasi yolla çözülmesi için çaba göstermekte kararlı olduğunu vurguladı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in bu konuda ortaya koyduğu “Dört Gerekliliğin” krizin çözülmesi için önemli bir dayanak sağladığını söyleyen Wang, Çin’in bu temelde Brezilya ile birlikte Ortak Anlayışlar’a vardığını kaydetti. Wang, bu Ortak Anlayışlar kapsamında bölgedeki gerilimin azaltılması için ilgili tarafların gözetmesi gereken üç kural, müzakerenin yapılması için gerekli üç koşul ve insani yardıma odaklanan üç nokta ve nükleer krizden kaçınmayla üretim ve tedarik zincirlerinin istikrarının korunmasını amaçlayan tedbirlerin sıralandığını dile getirdi. Wang, söz konusu ilkelerin ve tedbirlerin uluslararası toplumun en geniş desteğini kazandığına işaret etti. Wang, Çin’in bütün çatışmaların nihai çözümü için masaya dönmek ve bütün anlaşmazlıkları siyasi yolla çözmek gerektiği şeklindeki tutumu sürdürdüğünü yineledi. Son dönemde Ukrayna ile Rusya’nın farklı boyutta müzakere talebi gösterdiğini kaydeden Wang, koşul ve zaman olarak daha olgun bir ana gelmemesine rağmen barış için harcanan bütün çabaları desteklediklerini ve ateşkesin gerçekleştirilmesi ve barış görüşmesinin yeniden yapılması için yapıcı bir rol oynamaya hazır olduklarını ifade etti. Wang, Ukrayna’daki insani gelişmeleri yakından takip eden Çin’in bu ülkeye insani yardım sağlamaya devam edeceğini dile getirdi.

Çin’in rolüne takdir

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Çin’in büyük bir devlet olduğunu söyleyerek Ukrayna ile Çin’in birbirlerinin stratejik ortağı ve önemli ticari ortağı olduklarını hatırlattı. Kuleba, Ukrayna’nın Çin’in Taiwan meselesindeki tutumunu desteklediğini ve Tek Çin politikasında ısrar edeceğini belirtti. Kuleba, Çin’le beraber iki ülkenin liderlerinin vardıkları önemli anlaşmaları yerine getirerek siyasi güveni pekiştirmek, ekonomi, ticaret ve tarım alanlarındaki işbirliğini canlandırmak ve taşra yönetimleri arasındaki iletişimi güçlendirmek istediklerini söyledi. Çin’in barışı ve uluslararası düzeni korumak için oynadığı aktif rolü takdirle değerlendirdiklerini aktaran Kuleba, Çin’in fikirlerine önem vererek Çin ile Brezilya arasında imzalanan Ortak Anlayışlar’ı araştırdıklarını ve Rusya ile müzakere yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Kuleba, müzakerenin rasyonel ve somut anlamı olması ve adil ve kalıcı barışa kavuşulmasını amaçlaması gerektiğini vurguladı.

Wang ile Kuleba, her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konular üzerinde fikir alışverişinde bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.