Viktor Orbán’ın bugün Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor

Stockholm, 2 Temmuz (Hibya) – Kaynaklar, Macaristan’ın Rusya yanlısı Başbakanının AB dönem başkanlığını üstlendikten bir gün sonra Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’i ziyaret etmeyi planladığını belirtti.

Viktor Orbán’ın bugün Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor
Yayınlama: 02.07.2024
4
A+
A-

Planlar hakkında bilgi sahibi üç kaynağa göre Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın Salı günü Kiev'e gitmesi bekleniyor. Avrupa'nın en Rusya yanlısı liderlerinden birinin sürpriz ziyareti Macaristan'ın AB dönem başkanlığını devralmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor.

Budapeşte'deki iki kaynak, Orbán'ın Kiev'de Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile görüşmesinin beklendiğini ve Macaristan başbakanının savaşın başlamasından bu yana komşu Ukrayna'ya ilk ziyaretini gerçekleştireceğini söyledi.

Zelenskiy'nin yardımcısı Mykhailo Podolyak olası bir ziyaret hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Kiev'deki bir başka kaynak planları doğruladı. Kaynak, “Son dakikada bir değişiklik olmazsa Orbán yarın burada,” dedi.

Budapeşte'deki kaynaklardan biri gezi planlarının Ukrayna'nın uzak batısında iki ülke sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve Macarca konuşan azınlığın hakları konusunda yapılan uzun müzakerelerin ardından ortaya çıktığını söyledi.

Budapeşte'de ziyaret hazırlıkları hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Vatandaşlık hakları konusunun çözüme kavuşturulması toplantı için bir ön koşuldu. Geçtiğimiz haftalarda bir anlaşmaya varıldı. Bunu bir başarı olarak ilan edebilecekler,” dedi.

Vatandaşlık hakları konusu Ukrayna söz konusu olduğunda Budapeşte'nin en yüksek sesle dile getirdiği şikâyetlerden biri olsa da, Orbán'a şüpheyle yaklaşanlar onu bu konuyu Rusya'nın çatışmayla ilgili görüşlerini desteklemek için bir sis perdesi olarak kullanmakla suçluyor.

Çoğu Avrupa ülkesinin aksine Macaristan, Ukrayna'yı askeri olarak destekleme ihtiyacını defalarca sorguladı ve bunun yerine ateşkes çağrısında bulundu. Orban 2022'deki parlamento seçimlerini kazandıktan sonra Zelensky'i kendisine karşı komplo kurduğu ve muhalefeti desteklediği iddia edilen ''muhalifler listesi''ne dahil etti.

Bu arada Budapeşte Moskova ile kanalları açık tuttu ve Orbán'ın dışişleri bakanı Péter Szijjártó savaşın başlamasından bu yana en sonuncusu geçen ay St Petersburg'daki bir ekonomik forumu ziyaret etmek üzere olmak üzere Rusya'ya en az beş seyahat gerçekleştirdi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.