Vergi Hukuku Uzmanı Yavaşlar: Bu değişiklik vatandaşın vergi yükünü azaltmayacak

Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasında Dair Kanun”un kabul edilmesi üzerine açıklama yaptı.

Vergi Hukuku Uzmanı Yavaşlar: Bu değişiklik vatandaşın vergi yükünü azaltmayacak
Yayınlama: 31.07.2024
1
A+
A-

Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, yapılan değişikliklerin ezberleri yıktığını ifade ederek,  “Bu zihniyet değişikliği bir anda vatandaşın vergi yükünü azaltmayacak. Ancak, kayıt dışılığa yönelen ciddi bir denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi ve af yasalarından vazgeçilmesi, hem haksız rekabeti ortadan kaldırmaya hem de dolaylı vergi yükünün azalmasına yönelik önemli adımlar olacak.” diye konuştu.

Yasada KDV ile ilgili düzenlemenin ise sorunlu oluğunu belirten Yavaşlar, KDV iade ve indirimlerindeki kısıtlamaların, KDV’de temel ilke olan tarafsızlık ilkesine tamamen aykırı olduğunu ve mülkiyet hakkı ihlaline yol açtığını söyledi.

KDV indirim ve iadesiyle ilgili son dönemde getirilen düzenlemelerin Avrupa Birliği Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla çelişebileceğini belirten Yavaşlar ‘’Yasa koyucunun, 2023 yılında 200 milyar TL’yi aştığı belirtilen devreden KDV sorununun önümüzdeki 5 yıl içinde de çözülmeyeceğini öngördüğü anlaşılıyor. İşletmelerin daha sıkı denetlenmesi ve etkin olmayan ya da amacına ulaşmış vergi avantajlarının etkisinin azaltılması hatta kaldırılmasına ilkesel olarak bir eleştiri getirilemez.’’ dedi.

Yeni vergi yasasını, Türkiye'de yasa koyucunun ve dolayısıyla hükümetin şimdiye kadar ki “sabit gelirliye odaklanmış” bakış açısında farklılaşma olarak değerlendiren Yavaşlar, uygulamanın nasıl olacağının ve bundan sonra ne tür yasal düzenlemeler geleceğinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yasanın “vatandaşa yük getirmediği” yönündeki açıklamalarında haklı. Ancak, çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alan bir sisteme ulaşmak için gidilecek daha çok yol var.’’ diye konuştu.

Vergi Hukuku Uzmanı Yavaşlar: Bu değişiklik vatandaşın vergi yükünü azaltmayacak


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.