Vali Elban: Yangınların çıkmasında etkili olduğu tespit edilen 7 kişi gözaltına alındı

İzmir, 19 Ağustos (Hibya) – Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Okay Memiş ve İzmir Valisi Süleyman Elban İzmir’de meydana gelen yangınlarla ilgili açıklama yaptı.

Vali Elban: Yangınların çıkmasında etkili olduğu tespit edilen 7 kişi gözaltına alındı
Yayınlama: 19.08.2024
2
A+
A-

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Okay Memiş ve İzmir Valisi Süleyman Elban İzmir'de meydana gelen yangınlarla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş açıklamasında yapılan hasar tespit çalışmaları hakkında şunları söyledi:

“3 ilde 142 yapı etkilendi bunlardan 11’i yıkık 92’si ağır hasarlı, 39’u ise az hasarlıdır. Hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle İzmir ilimizde konut, iş yeri ve tarım zararlarıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Uşak, Muğla, Bolu ve Karabük illerimizde meydana gelen yangınlarda an itibariyle yapısal hasar ve zarar tespiti bulunmamaktadır. Ancak ilerleyen süreçte zararla ilgili farklı bir bilgi olursa kamuoyuyla paylaşacağız. Vatandaşlarımızın zarar ve eksiklerinin giderilmesi konusundaki çalışmalarımız devam ediyor.

Afet risk azaltması çalışmalarında AFAD olarak önceliğimiz can kaybının oluşmaması oluyor. Fakat risk azaltma çok geniş kapsamlı bir görev. Merkezi idareler, yerel yönetimler, bizler ve vatandaşlarımızın bu alanda görevleri bulunuyor.

Ormana bitişik yerlerde ruhsatsız yapılaşmaya müdahale edilmesi gerekiyor, vatandaşımızın da böyle yerlerde yapılaşmaya gitmemesi gerekiyor.

Türkiye’de yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı çünkü artık küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklı veriler çok çarpıcı bu nedenle vatandaşlarımızın riskli zamanlarda daha da dikkatli olması lazım.”

İzmir Valisi Süleyman Elban ise yangınların çıkma kaynaklarından olduğu tespit edilen 7 kişinin gözaltında olduğunu bildirerek şu açıklamayı yaptı:

“Geçen hafta Salı günü akşamı Yamanlar dağında başladı orman yangınımız ardından hafta içerisinde Ödemiş, Tire, Bayındır ve Urla’da yangınlarımız vardı. An itibariyle Menderes’teki yangının enerjisi düştü her an söndürüldü haberi gelebilir, diğer yangınlar dün itibariyle kontrol altına alınmıştı.

Biz bu yangınlarla ilgili çalışmalar biter bitmez hemen hasar tespit ve arazideki diğer konularla ilgili taramalara başladık ve 45 binanın hasar gördüğünü tespit ettik. Onlarla ilgili eşya, bina yardımı ve diğer yardımlarla ilgili şimdi teknik çalışmaları yürütüyoruz.

Hayvan ve tarımlarla ilgili de hasarlarımız var, özellikle Bayındır’da zeytinlik alanlarımızda bazı hasarlar var. Bu çalışmalar da devam ediyor zannediyorum ki bugün itibariyle tamamlanır. Dolayısıyla bu çalışmalar da tamamlandıktan sonra tespit ettiğimiz çalışmaları AFAD Başkanlığımıza ve Ankara’daki ilgili birimlere ulaştıracağız ve kanunun, mevzuatın belirlediği oranlara göre de vatandaşımızın yarasının hızlıca sarılmasıyla ilgili de bu yardımları kendilerine en kısa sürede ulaştırmayı planlıyoruz.

Tabii yangınlar büyük ölçüde insan kaynaklı ve bu yangınların hemen hemen tamamı da bir ihmalden ya da tedbirsizlikten çıktı. Bu kapsamda yangınların çıkmasında etkili olduğu tespit edilen 7 kişi gözaltında. Menderes ve Urla’da çıkan yangınlar ise elektrik tellerinin kopmasından kaynaklı çıktı. Dolayısıyla bu sıcak günlerde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Tekrar geçmiş olsun diliyorum.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.