Uyuşturucu kartelleri yalnız göçmen çocukları kokain ticaretine zorluyor

Stockholm, 12 Haziran (Hibya) – Guardian’ın yaptığı bir araştırmaya göre, Avrupa genelinde yüzlerce refakatsiz çocuk göçmen, kıtanın artan kokain iştahını karşılamak için giderek güçlenen uyuşturucu kartelleri için çalışmaya zorlanıyor.

Uyuşturucu kartelleri yalnız göçmen çocukları kokain ticaretine zorluyor
Yayınlama: 12.06.2024
0
A+
A-

AB polis güçleri, Avrupa'nın 10 milyar sterlinlik kokain pazarını genişletmek isteyen ve Batı Avrupa'da faaliyet gösteren kokain şebekelerinin Paris ve Brüksel gibi şehirlerde Afrikalı çocukları endüstriyel ölçekte sömürdüğü uyarısında bulundu.

Çocuk koruma kurumları, ellerindeki savunmasız Afrikalı çocukların “sınırsız” arzını sömüren kokain çetelerinin, kurbanlarını kontrol etmek için, yeterince uyuşturucu satamadıkları takdirde işkence ve tecavüz de dahil olmak üzere acımasız yöntemler kullandıkları konusunda uyardı.

Guardian'a konuşan kaynaklar, polisin kısa bir süre önce kokain çeteleri tarafından ülkeye sokulduğuna inandıkları, işkence mağduru oldukları anlaşılan bir dizi Faslı ve Cezayirli çocuk bulmasının ardından sıranın Londra'ya gelebileceğini söyledi.

Sömürü düzeyine ilişkin endişe o kadar büyüktü ki Mart ayında AB polis güçleri – İngiltere, BM kuruluşları ve Europol ile birlikte – Batı Avrupa merkezli uyuşturucu şebekeleri tarafından Afrikalı çocukların sömürülmesi ve kaçakçılığıyla nasıl mücadele edilebileceğini görüşmek üzere bir araya geldi.

Ciddi organize suçlar ve insan kaçakçılığını araştıran AB polis güçleri tarafından yakın zamanda yapılan ayrı bir değerlendirme şu sonuca varmıştır: “İsveç, Belçika, Hollanda, İspanya ve Fransa, uyuşturucu kaçakçılığı şebekeleri tarafından uyuşturucu satmak üzere işe alınan yüzlerce Kuzey Afrikalı çocuğun sömürüldüğüne dair çok sayıda somut vaka sunmuştur.”

Diğer kaynaklar ise gerçek rakamın binlerle ifade edilebileceğine inanmaktadır; en son polis verilerine göre 2022 yılında Avrupa'ya 15 bin 928 refakatsiz çocuk gelmiş ve bunların birçoğu daha sonra kaybolmuştur.

Belçika federal polisinin Europol için hazırladığı yakın tarihli bir belgede şu ifadeler yer almakta: “Her yıl binlerce refakatsiz yabancı çocuk AB sınırlarını geçmekte ve herhangi bir iz bırakmadan kaybolmaktadır. Bunların birçoğu suç çevreleri tarafından istismar edilmek üzere 'yakalanmakta', bu da travmalarını daha da kötüleştirmektedir.”

Belçika federal adli polisinin insan ticareti ve kaçakçılığı sorumlusu Eric Garbar, refakatsiz çocukların suç şebekeleri tarafından istismar edilmesiyle mücadele girişimlerine öncülük eden yetkililerden biri. Şöyle dedi:”Faslı ve Cezayirli çocuklar başta olmak üzere Afrikalı çocuklarla ilgili en önemli alan, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suç faaliyetlerine karışan organize suç grupları tarafından istismar edilmeleridir.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.