Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda dün ECB’nin faiz kararı ön plandayken, banka faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.Piyasa beklentisine paralel gerçekleşen karar sonrası Başkan Christine Lagarde’in açıklamaları takip edildi.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 19.07.2024
1
A+
A-

Piyasalarda bugün

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, küresel piyasalarda dün ECB’nin faiz kararı ön plandayken, banka faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.Piyasa beklentisine paralel gerçekleşen karar sonrası Başkan Christine Lagarde’in açıklamaları takip edildi. Başkan Lagarde toplantı sonrası yaptığı basın toplantısında ileriye yönelik net bir mesaj vermedi ve temkinli açıklamalarda bulundu. Dün Avrupa borsalarında karışık bir seyir hakimdi. DAX40 endeksi yüzde 0.45 oranında değer kaybederken FTSE100 endeksi yüzde 0.21 oranında yükselişle günü sonlandırdı. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 13 Temmuz ile biten haftada 243 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik maaşı başvurularının beklenenden fazla artması iş gücü piyasasındaki yumuşamaya işaret ederken, perakende satışlar verisindeki beklenti üstü artışla birlikte yorumlandığında veriler karışık bir tablo ortaya koydu. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri cephesinde ise, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, son aylarda soğuyan iş gücü piyasasında daha keskin bir bozulmayı önlemek için bankanın yakın zamanda faiz oranını düşürmesinin gerekebileceğini ifade etti. ABD ile Çin arasındaki ticari ve jeopolitik gerilimin tırmanması endişeleri ön planda kalmaya devam ederken, teknoloji hisselerindeki satış baskısı sürdü. Dow Jones endeksi yüzde 1,29 , S&P 500 endeksi yüzde 0,78 , Nasdaq endeksi yüzde 0,68 kayıpla günü tamamladı. Bilanço sezonu tüm hızıyla devam ederken, şirketler cephesinde, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'nin (TSMC) karı, yapay zeka uygulamalarında kullanılan gelişmiş çiplere yönelik talebin artmaya devam etmesiyle ikinci çeyrekte beklentileri aştı. İyi gelen finansal sonuçları sonrası TSMC'nin hisseleri yüzde 0,36 primlenirken, bu vesile ile diğer çip şirketlerinin hisselerinde de toparlanma görüldü. Özellikle bu hafta sert düşüş kaydeden Nvidia'nın hisseleri yüzde 2,8 Broadcom'un hisseleri ise yüzde 2,9 oranında değer kazandı.

Önemli şirket haberleri:

Netflix (NFLX) dün açıkladığı cari yılın ikinci çeyreğine ait finanslarında 4.75 dolar olan beklentilerin üzerinde 4.88 dolar hisse başı kar açıklamayı başardı. Şirketin satışları beklentilerin mütevazi şekilde üzerinde 9.55 milyar dolara genişlerken, reklam destekli abonelikler çeyreklik bazda yüzde 34 arttı. Netflix hisseleri, sene başından bu yana yüzde 37'nin üzerinde artarak S&P 500'ü geride bıraktı. Şirket, tam yıllık gelir beklentisini daha önceki rehberliği olan yüzde 13- yüzde 15 beklentisine kıyasla, yüzde 14- yüzde 15'e yükseltti. Şirket hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 1’in üzerinde negatif seyrediyor.(Olumlu)

Microsoft'ta (MSFT) yaşanan büyük bir kesinti, birçok Windows sisteminde 'mavi ekran hatasına' yol açarken, dünya genelindeki kullanıcılar Microsoft 365 hizmetlerine erişemedi. Bu durum, CrowdStrike'ın (CRWD) siber güvenlik platformu Falcon Sensor'un güncellemesindeki bir aksaklıktan kaynaklandı. Microsoft sorunu bir gecede çözdüğünü söylerken, şirket CNBC'ye yaptığı açıklamada,  “CrowdStrike Falcon Sensörü ile ilgili Windows ana bilgisayarlarında yaşanan çökme raporlarının farkında açıklamasında bulundu ve güncellemeyi dünya çapında geri çektiğini ekledi. Microsoft hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 4 yakın negatif seyrederken, CrowdStrike hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 20’e yakın negatif seyrediyor.(Olumsuz)


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.