Uluslararası piyasalar

Teknoloji şirketlerindeki bilanço ve haber akışlarıyla geçen hafta başlayan yükseliş eğilimi, bir günlük aranın ardından bugün de devam ediyor.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 20.06.2024
2
A+
A-

Teknoloji şirketlerindeki bilanço ve haber akışlarıyla geçen hafta başlayan yükseliş eğilimi, bir günlük aranın ardından bugün de devam ediyor. ABD vadelileri başta Nasdaq olmak üzere yükselişle açılışa işaret ediyor. Hafta başında, mayıs ayı perakende satışlar beklentilerin altında %0,1 olarak açıklanması ile tüketici harcamalarındaki yavaşlamaya işaret etmesi, piyasada faiz indirim beklentilerini ön plana çıkarttı. Fed üyeleri faiz indirimleri konusunda aceleci olunmayacağına ve daha fazla güvene ihtiyaç olduğuna ilişkin yönlendirmelerini sürüyor.

Bugünde, özellikle şahin söylemleri ile dikkati çeken ve son toplantıda bir faiz indirimini destekleyen Mineapolis Fed Başkanı Kashkari'nin açıklamaları piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Küresel dolar endeksi 105 seviyeleri üstünde kalıcı olmaya devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25 ile  Fed toplantı öncesi seviyelerine geri döndü. Avrupa tarafında ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararı ana gündem olarak izlenecek. İngiltere’de dün açıklanan mayıs ayı TÜFE rakamı yıllık bazda %2,0 seviyesine gerilerken, yaklaşık üç yılın ardından hedef seviyeye dönmüş oldu.

Bugün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) toplantısı piyasaların takibinde yer alacaktır. Genel beklentiler BoE’nin haziran toplantısında faiz oranlarında değişime gitmeyeceği yönünde şekilleniyor. Piyasalar BoE’in Ağustos toplantısında ilk  faiz indirimine gideceğini fiyatlamaya devam ederken, toplantı sonrasında yapılacak açıklamaların  satır aralarında ilk faiz indiriminin zamanlamasına dair ip uçları aranacaktır. Bu sabah açıklanan veride Almanya’da üfe verileri beklentilerin altında aylık ve yıllık sırasıyla %0 ve %-2,20 açıklandı.

Avrupa borsalarında toparlanma çabaları izlenirken siyasi gelişmeler ve özellikle Fransa erken seçim sonuçlarına dair beklentilerin fiyatlanması, endeksler üstünde baskı yaratmaya devam ediyor. Kıymetli metallerde sınırlı yükseliş devam ederken, ABD stokların düşüş göstermesi, stratejik rezerv artırıma gidileceği haberleri ve Opec’den gelen talebe yönelik yükseliş beklentileri petrol tarafında ay başından itibaren güçlü yükseliş eğilimi devam ediyor. Bugün piyasalarda BoE faiz kararı önemli başlık olmakla beraber ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ham petrol stokları verileri  takip edilecek.

Kaynak: Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.