Uluslararası piyasalar

ABD Tüfe verileri sonrasında üretici enflasyonu da mayısta yüzde 0,2 daralma ile Ekim 2023’den bu yana en büyük düşüşünü kaydederek beklentilerin altında kaldı.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 14.06.2024
4
A+
A-

ABD Tüfe verileri sonrasında üretici enflasyonu da  mayısta yüzde 0,2 daralma ile Ekim 2023’den bu yana en büyük düşüşünü kaydederek beklentilerin altında kaldı. Çekirdek tarafta ise değişim göstermese de piyasa beklentileri  altında gerçekleşti. Tüfe verisi sonrası piyasalar üstünde bir etkisi görülmedi. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 242 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Veri akışının sakin olduğu günde, her ne kadar  nokta grafikte bu sene için 1 faiz indirimi tahmini yapılsa da piyasalar 2 indirimi fiyatlamayı tercih ediyor.

ABD borsalarında ise teknoloji şirketlerinin etkisi görülmeye devam ediyor ve Nasdaq tarihi zirveler test ediyor. Euro Bölgesi'nde ise  sanayi üretimi, nisan ayında bir önceki aya göre %0,1 düşüş kaydederken, yıllık bazda %3,0 azaldı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkanı Madis Muller enflasyonun geçici olarak yeniden hızlanabileceğini, hizmet sektöründe enflasyonun hala göreceli yüksek olduğunu söyledi. Bu akşam ECB Başkanı Lagarde'nin konulması takip edilecek.

AP seçimlerinde aşırı sağ partilerin seçilmesi ile siyasi risk fiyatlaması devam ediyor. Bir süre daha bu fiyatlamanın devam edebileceğini düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvillerinde geri çekilme devam ediyor, Tüfe sonrası 4,50 seviyeleri görülse de yeniden 4,20 bölgesine kadar geri, çekildi. Altın fiyatları ise yatay hareketine devam etmekte. Buna karşın dolar endeksi DXY 105 üstünde tutunma sağlayarak dolar çifti paritelerde satışlara neden oluyor.

Kaynak: Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.