Uluslararası piyasalar

Haftanın majör verileri olan ABD Tüfe  ve FOMC faiz kararı bugün açıklanacak.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 12.06.2024
0
A+
A-

Haftanın majör verileri olan ABD Tüfe  ve FOMC faiz kararı bugün açıklanacak.Geçen hafta cuma günü açıklanan ve beklentilerin oldukça üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi ile faiz indirim beklentileri ötelenmişti. Bu toplantıda FED'den bir adım beklenmezken FED'in ekonomik projeksiyonları ve 21:30 Powell konuşması takip edilecek.Noktasal grafikte (dot plot) yılın geri kalanında kaç faiz indirimi olabileceği ve zamanlaması konusunda ip uçları aranacak.Bir önceki projeskiyonlarında 2024 için 3 faiz indirim beklentisinin 2 indirime düşmesini beklemekteyiz.

ABD borsaları veriler öncesi karışık kapanış gerçekleştirdi.Apple'ın OpenAI ile ortaklık yaparak akıllı asistanı Siri ile ChatGPT entegrasyon haberi ,şirket hissesi üzerinde yükselişe neden oldu ve başta Nasdaq olmak üzere S&P nin yeni zirveler test etmesini sağladı.15:30 ABD tüfe,21:00 FOMC fazi kararı ve özellikle 21:30'da Powel konuşması sonrasında volatilite artışı görülebilir.Euro Bölgesi'nde ,Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti Philip Lane, enflasyonist baskıların hala güçlü olduğunu ve faiz oranlarının gerektiği müddetçe yüksek kalmasından yana olduğunu söyledi. Piyasalarda veriler ve söylemlerden ziyade AP seçimlerinde aşırı sağ partilerin güç kazanması ve Fransa’nın erken seçim kararı fiyatlar üstünde etki gösteriyor.

Pay piyasalarında özellikle bankacılık sektörü ile gerilerken tahvil fiyatlarında yükseliş görülüyor. ABD veri ve açıklamalar piyasa üstünde etkisini göstermesini beklemekle beraber kısa vadede siyasi gelişmelerin fiyatlamalarda ön plana çıkmasını bekliyoruz.Bu sabah gelen verilerde, Almanya  mayıs Tüfe aylık %0,1 ve yıllık %2,4 yükselişle beklentilere paralel gerçekleşti. İngiltere’de geçici GSYH aylık ve yıllık beklentilere paralel sırasıyla %0,0,%0,6 olarak açıklandı. ABD Hazinesi tahvil  ihracı nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,40 bölgesine doğryu geri çekildi.Fed öncesi küresel dolar endeksi ise 105 bölgesinde verileri bekliyor.

ABD haftalık ham petrol stokları 2,43 milyon varil ile beklentilerden daha fazla düşüş göstermesi,ABD Enerji enformasyon İdaresi (EIA) raporunda ise yaz aylarında talepte canlanma görüleceğini ve Opec+’ın 4.çeyreğinde gönüllü kesintileri gevşetmeye başlamasını beklediklerini açıklaması ile petrol tarafında yükseliş eğilimi devam etti.

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.