Uluslararası piyasalar

Haftanın son işlem gününde piyasalarda ABD tarım dışı istihdam verisi damgasını vurdu.180 bin beklentisine karşın 272 bin kişi artış kaydeden TDI,ABD’de istihdamın hala güçlü olduğunu gösterdi.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 10.06.2024
1
A+
A-

Haftanın son işlem gününde piyasalarda ABD tarım dışı istihdam verisi damgasını vurdu.180 bin beklentisine karşın 272 bin kişi artış kaydeden TDI,ABD'de istihdamın hala güçlü olduğunu gösterdi. Güçlü veriye rağmen işsizlik oranı %3,9 dan %4 e yükseldi.Ayrıca,FED'in takip ettiği saatlik kazançlarda %0,4 ile beklentilerden yüksek geldi. Gelen veriler sonrası piyasalar FED'in erken fazi indirimine gidemeyebileceğini ve hatta yıl genelinde 2 ya da 1 faiz indirimine gidebileceğibni fiyatladı.Veriler öncesi eylül ayında faiz indirimine başlanacağı %70 olarak fiyatlanırken,veri sonrası %50 seviyesi altına geriledi.

Bu hafta çarşamba günü açıklanacak ABD Tüfe verisi ve FED faiz toplantısı ana gündem olarak takip edilecek. Haziran toplantısında faiz indirimi beklenmezken,toplantı sonrası Başkan Powell'ın konuşmasında piyasalar gelecek dönemle ilgili yönlendirmelere odaklanacaktır.Ayrıca toplantıda FED ekonomik projeksiyonlarını açıklayacak.ABD enflasyonu öncesi ve sonrasında piyasalarda volatilite artışı görülebilir.Euro Bölgesinde ise 1 .çeyrek GSYH verileri beklentilere paralel çeyreklik %0,3 yıllık %0,4 revize edildi. Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya da sanayi üretimi nisanda %0,1 düşerek ikinci çeyreğe zayıf başlangıç yaptı.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, ilk yarıya dair açıkladığı raporda iki yıl süren zayıf dönemin ardından ekonomşnşn ılımlı şekilde yükselişe geçtiğini açıkladı.raporda ayrıca 2024-2025 enflasyon beklentilerini yükseltirken büyüme beklentisini düşürdüğü izlendi.Geçen hafta ECB faiz indirimi sonrası üyelerden açıklamalar devam ediyor. ECB/Kazaks, enflasyon karşısında henüz zafer elde etmediklerini, ECB/Makhlouf’da ECB’nin dezenflasyon sürecinin işlediğinden emin olduğunu ama bankanın faiz indirimlerine ne kadar hızlı devam edeceğini bilmediğini ifade etti.

Genel olarak üyeler, 2025’de enflasyonun %2 hedeflerine yaklaşacağını düşünse de ekonomide belirsizliğin devam edebileceğini belirtiyorlar. Piyasalar tarafında ise ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası borsalarda satışlar görüldü.Küresel dolar endeksi DXY değer kazanarak 105 seivyesine hareket etti ve dolar çiftli paritelerde satışlar görüldü.ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,5 artışla 4,45 bölgesine yöneldi.

Tahvil faizinin artması ve Çin Merkez bankasının altın alımlarını durdurduğuı haberi ile ons altın sert geri çeklildi. Yeni haftaya ABD vadelileri hafif satıcılı başlarken Avrupa borsalarında satışlar derinleşti.Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partilerin yükseliş sergilemesi ve Fransa'nın erken seçime gitmesi,Euro Bölgesinde baskıları derinleştirdi.TDI veri sonrası gerileyen Euro/Usd paritesi AP seçimleri sonrası yeni haftaya değer kaybıyla başladı.

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.