Uluslararası piyasalar

Haftanın son işlem gününde gözler ABD’de olacak. Mayıs ayına yönelik tarım dışı istihdam, işsizlik oranı verileri açıklanacak.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 07.06.2024
3
A+
A-

Haftanın son işlem gününde gözler ABD'de olacak. Mayıs ayına yönelik tarım dışı istihdam, işsizlik oranı verileri açıklanacak. Bu hafta istihdama yönelik açıklanan veriler neticesinde Fed'in bu yıl bir değil, iki kez faiz indirimine gidebileceği bekleniyor. Eylül veya kasım ayında ilk faiz indirimi, aralık ayında da ikinci faiz indirimi yapabilir şeklinde beklentiler masada duruyor. Bu beklentilerin, bugünkü ABD verileri ve gelecek haftaki ABD enflasyonu ve Fed'in faiz kararıyla birlikte değişiklik göstereceğini değerlendiriyoruz. Bugün itibariyle gelecek haftada, küresel piyasaların gündeminde ABD verileri ve Fed'e ilişkin beklentiler yer alacaktır. Bu hafta, ABD borsalarında S&P500 endeksi ve Nasdaq endeksinde rekorlar izlenirken, Dow Jones endeksinde biraz daha yatay bir seyir hakimdi. Özellikle, Nvidia Şirketinin piyasa değerinin 3 trilyon doları geçmesi ve ABD'de en değerli ikinci şirket konumuna gelmesi, hissenin yükselişinde ivmelenmesini desteklemişti. Ayrıca, bu hafta ABD'li bazı teknoloji şirketlerinin bilançolarının güçlü gelmesi, hisselerde alımları sağlayarak, Nasdaq endeksindeki alımları genişletti. Dün ise Nvidia hissesinde kar satışı izlendi ve yüzde 1'in üzerinde değer kaybettiği görüldü. Nasdaq endeksinin dün sınırlı da olsa kayıpla günü kapattığı takip edilirken, genel olarak ABD borsalarında karışık kapanışlar izlendi. Bugünde ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında borsalarda dalgalanmalar görülebilir. Avrupa Merkez Bankası (ECB), majör merkez bankaları arasında ilk faiz indirimine giden Banka oldu. ECB'de verilere bağlı kalarak para politikasının ne hızda ilerleyeceğini belirleyeceklerini belirtti. Bu haftanın majör başlıklarından biri ECB idi ve geride kaldı. Bugün itibariyle ECB üyelerinin konuşmaları da başlayabilir. Açıklamalarındaki ipuçları, gelecek toplantılara yönelik beklentileri etkileyebilir.

Bugünün veri takviminde; Euro Bölgesi'nde 1.çeyrek büyüme ve ECB Başkanı C. Lagarde'ın konuşması bulunuyor. ABD'de istihdam verileri takip edilecek.

Dün ABD borsalarında karışık kapanışlar vardı. Bugün ABD vadelileri hafif alıcılı ve Avrupa borsalarında hafif satıcılı seyirler izleniyor. Emtialarda; merkez bankalarıyla ilgili açıklamalar ve beklentiler, altın fiyatlarını hareketlendirdi. Dün ve bu sabah yeniden yukarı yönlü tepkiler vermesine karşın yükselişinde ivmelenemiyor. Bu nedenle an itibariyle satıcılı bir seyir izleniyor. Petrol fiyatlarında yatay seyrin korunduğu görülürken, Dolar endeksi(DXY) bugün 103,99-104,16 puan aralığında yatay seyrediyor. ABD 2 yıllık tahvil faizi bu hafta yüzde 4,9080 seviyesine doğru yükseldi, bugün ise yüzde 4,75 çevresinde olduğu görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,5050 seviyesine yükseliş kaydetmesine karşın bugün yüzde 4,3070 bölgesinde bulunuyor.

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.