Uluslararası piyasalar

ABD’de istihdam haftası ve gözler cuma günü açıklanacak verilerde bulunuyor.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 05.06.2024
2
A+
A-

ABD'de istihdam haftası ve gözler cuma günü açıklanacak verilerde bulunuyor. Dün ABD'de JOLTS açık iş sayısı verisi açıklandı ve 2021 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilediği takip edildi. Bu verinin, ABD istihdam piyasasının soğuduğuna işaret ettiği görüldü. Fed'in 2024 yılında kesin faiz indirimine gitme ihtimalini güçlendirirken, bu veri sonrasında ABD 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş kaydedildi. Piyasaların en merak ettiği konu, Fed'in ne zaman faiz indirimine başlayacağı şeklinde görülüyor. Gelecek hafta, Fed'in faiz kararı var ve karar günü Fed kanadındaki açıklamaların, bu belirsizliğin önüne geçebileceğini değerlendiriyoruz. Son tabloya bakıldığında; eylül ayı ihtimali, kasım ayına göre daha düşük görülmektedir. Bu beklentiler, bu haftaki ABD istihdam verileri, gelecek haftaki Fed faiz kararı ve ABD enflasyon verileri sonrasında değişiklik gösterecektir. Avrupa Merkez Bankası(ECB) içinse piyasalar yarına hazır. ECB için faiz indirim beklentileri güçlü ve yarınki toplantıdan çıkacak söylemler, yılın kalanına yönelik beklentileri şekillendirecektir.

Piyasalarda, ABD borsaları dünü pozitif kapatırken, bugün ABD vadelileri ve Avrupa borsaları alıcılı seyrediyor. ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,79 ve 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,34 çevresinde bulunuyor. Ons altın yatay seyrine devam ederken, bugün petrol fiyatlarında da yatay ve zayıf seyirlerin sürdüğü görülüyor. Dolar endeksi (DXY) yeniden 104,00 seviyesinin üzerinde ve sabah saatlerinden bu yana 104,12-104,36 aralığında izleniyor.

Bugünün veri takviminde; ABD'de mayıs ayına yönelik ADP özel sektör istihdam değişimi, hizmetler PMI ve ISM imalat dışı PMI verileri takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.