Uluslararası piyasalar

ABD’de açıklanan 1.çeyrek ikinci okuma büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ve ilk okumaya göre aşağı yönlü revizyonu, ABD borsalarında karışık seyirlere neden olurken, Fed’in faiz indirimini destekleyen bir veri olarak da yorumlandı.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 31.05.2024
1
A+
A-

ABD'de açıklanan 1.çeyrek ikinci okuma büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ve ilk okumaya göre aşağı yönlü revizyonu, ABD borsalarında karışık seyirlere neden olurken, Fed'in faiz indirimini destekleyen bir veri olarak da yorumlandı. Tüketici harcamalarındaki yavaşlamanın etkisiyle veride aşağı yönlü bir revizyon izlendi. Fed üyeleri bu haftada gündemdeydi. New York Fed Başkanı Williams konuşmasında, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ancak hedefe ineceğine inandığını söyledi. Faiz indirimlerinin ise ne zaman başlayacağını henüz öngörmediğini de ekledi. Verilere bağlı kalarak karar vereceklerini belirtti. Para politikasında düzenleme yapmak için aceleci olmayacaklarını da ifade etti. Dallas Fed Başkanı Logan ise enflasyonun hala yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine inandığını ve faiz oranlarını düşürmek için henüz çok erken olduğunu ekledi. Üyelerden gelen açıklamalar doğrultusunda, bu yıl için Fed'den daha az faiz indirimi beklentisi güçleniyor. En son mart ayında yayınlanan projeksiyonlarda, bu yıl için üç faiz indirimi görülürken, bunun haziran ayındaki toplantıda aşağı yönlü revizyon yapılması bekleniyor. Fed için hala eylül ayı veya sonrasındaki aylarda faiz indirimine başlayabilir ihtimalleri masada dururken, zaman belirsizliğinin sürmesi piyasalarda iştahın zayıf seyretmesine de yol açmaktadır. Avrupa Merkez Bankası(ECB) içinse gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz indirimi beklentileri korunurken, yılın kalanı için devam edip etmeyeceği belirsizlik yaratıyor. Piyasada, bu konuya dair beklentilerin zayıfladığı, ECB'nin de haziran ayı sonrasında sözlü yönlendirmeleriyle bu konunun netlik kazanacağı belirtiliyor.

ABD borsaları dünü düşüşle kapatırken, ABD vadelileri bugün hafif satıcılı seyrediyor. Avrupa endekslerinde de karışık seyirler görülüyor. Bu hafta, ABD Hazinesinin yaptığı ihalelere talep az gelince, tahvil getirileri yükselmişti. ABD 10 yıllık tahvil faizi hafta içerisinde yüzde 4,64 seviyesine yükselirken, bugün yüzde 4,56 seviyesinde bulunuyor. ABD 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 5 seviyesine yükseliş kaydetmesine karşın bugün yüzde 4,95 çevresinde izleniyor. Dolar endeksi (DXY) 105,00 puan üzerinde kalıcılık sağlayamadığı için bugün 104,72-104,89 aralığında yatay seyrediyor. Ons altında, bugünkü ABD verileri öncesinde yatay ve 2340$ çevresinde izleniyor. Pazar günü OPEC+ grubunun toplantısı olacak. Toplantı öncesinde petrol fiyatları yatay ve zayıf işlem görüyor. 

Bugünün veri takviminde; Fed'in yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi açıklanacak. Ekonomik projeksiyonlarında yer verdiği bir veri olurken, bu veri sonrasında da, Fed'in para politikasına dair beklentileri de etkilemesi beklenebilir. Fed üyelerinin de konuşmaları izleniyor.

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.