Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar, tahvil getirilerindeki yükseliş etkisiyle baskı altında olurken, Fed’in ne zaman faiz indirimine başlayacağına yönelik zaman belirsizliği de piyasaları tedirgin ediyor.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 30.05.2024
0
A+
A-

Küresel piyasalar, tahvil getirilerindeki yükseliş etkisiyle baskı altında olurken, Fed'in ne zaman faiz indirimine başlayacağına yönelik zaman belirsizliği de piyasaları tedirgin ediyor. Bu başlıklar sebebiyle ABD borsalarında risk iştahı güçlü değil. ABD'de dün Fed'in bej kitap raporu takip edildi. Raporda, ekonomik aktivitenin nisan ayı başından mayıs ayı ortasına kadar genişlemeye devam ettiğini, ancak genel görünümün biraz daha kötümserleştiğini bildirdi. Sıkı kredi standartları ve yüksek faiz oranlarının kredi büyümesini kısıtlamaya devam ettiği aktarıldı. Konut talebinin ılımlı bir şekilde arttığı da belirtildi.

Otomobil satışlarının neredeyse yatay seyrettiğini, seyahat ve turizmin ise artan tatil ve iş seyahatlerinin etkisiyle ülkenin büyük bölümünde güçlendiği kaydedildi. Fed üyelerinden Bostic açıklamasında, faiz indirimi için bu yılın son çeyreğini işaret etti. Fed kanadından gelen açıklamalar, zaman konusunda netlik sağlamıyor. Bugün içinde üyelerin konuşmaları olabilir. Haziran ayı Fed toplantısında, yılın kalanında nasıl bir yol izleneceğine yönelik beklentilerin şekillenmesi beklenebilir. Avrupa piyasaları, ECB'nin gelecek hafta faiz indirimine başlamasına hazırlanıyor. Üyelerden gelen açıklamalarda bunu desteklerken, yine de her toplantıda faiz indiriminin mümkün olmadığını da ekliyorlar. Avrupa Merkez Bankası üyesi Kazaks konuşmasında, ECB'nin faiz indirimilerinin otomatik pilotta olmaması gerektiğini belirtti.

Piyasalardaki fiyatlamalara baktığımızda; ABD borsalarında dün satıcılı seyirler izlendi. Bugünde ABD vadelilerinde hafif satıcılı seyirler takip ediliyor. Avrupa piyasalarında ise hafif alıcılı seyirler hakim. Asya piyasalarında bu sabah risk iştahı zayıftı. Emtialarda; ons altında yatay görünüm korunmakta. Bugün ve yarın açıklanacak ABD verileri ons altında hareketliliğe neden olabilir. Petrol fiyatlarında da, bugün yatay bir seyir izlenirken, 02 Haziran Pazar günü yapılacak OPEC+ grubunun toplantısı önemli olacak. Toplantı öncesi petrol fiyatları bekleyişte. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,59 ve 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,96 çevresinde. Dolar endeksi (DXY) bugün 105,00 puanın altında yatay işlem görüyor. 

Bugünün veri takviminde; ABD'de 1.çeyrek ikinci okuma büyüme verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. DOE tarafından haftalık petrol stokları da ilan edilecek. 

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.