Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda hafta başından bu yana veri takvimi sakin seyrediyor. Açıklanan ekonomik verilerin, fiyatlamalar üzerinde etkisi hissedilmemekte.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 29.05.2024
3
A+
A-

Küresel piyasalarda hafta başından bu yana veri takvimi sakin seyrediyor. Açıklanan ekonomik verilerin, fiyatlamalar üzerinde etkisi hissedilmemekte. Dün, ABD borsalarında Dow Jones ve S&P500 endekslerinde yatay bir seyir izlenirken, Nasdaq endeksi alıcılı seyretti. Çip üreticisi Nvidia hissesindeki yükseliş, Nasdaq endeksi üzerinde etkili oldu. Bir habere göre, Elon Musk, xAl süper bilgisayarı oluşturmak için Nvidia'nın H100 grafik işlemcisini kullanacağını bildirdi. Bu haber sonrası Nvidia hissesindeki yükselişin hız kazandığı takip edildi. Geçtiğimiz haftada, hissede bilanço etkisi olumluydu, bu haftada bu haber akışıyla hareketliliği sürdü. Piyasalarda, majör merkez bankalarıyla ilgili gelişmeler etkisini koruyor. Bu hafta, Avrupa Merkez Bankası ve Fed üyelerinden konuşmalar izleniyor. Avrupa Merkez Bankasının toplantısı gelecek hafta (06 Haziran) takip edilecek. Verilen mesajlar doğrultusunda, faiz indirimine başlama ihtimali çok yüksek gözüküyor. Fed içinse bu ihtimaller çok belirsiz olduğu için risk iştahı üzerinde baskının sürmesine yol açmakta. Fed üyeleri hala acele etmeyeceklerini belirtiyorlar. Veri görülmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Fed'in toplantısı 11-12 Haziran tarihlerinde olacak. Bu toplantıya kadar bu belirsizlik sürebilir. Haziran ayı toplantısında piyasaya verecekleri mesajların etkisi gelecek toplantılara yönelik beklentileri şekillendirebileceğini değerlendiriyoruz. Piyasalardaki fiyatlamalara baktığımızda; ABD borsalarında dün karışık seyirler takip edildi. Nvidia hissesindeki yükseliş, Nasdaq endeksinin diğer endekslere göre pozitif ayrışmasını destekledi. Bu sabah ABD vadelileri ve Avrupa borsalarında hafif satıcılı seyirler izleniyor. Asya borsalarında risk iştahı bu sabah zayıftı. ABD Hazinesinin tahvil ihraçlarına zayıf talep gelmesi sonucunda tahvil getirilerinde yükseliş kaydedildi. ABD 2 yıllık tahvil yüzde 4,96 ve 10 yıllık tahvil yüzde 4,56 çevresinde bulunuyor. Petrol fiyatları üzerinde jeopolitik riskler etkisini sürdürüyor. Bu hafta sonu OPEC+ grubunun toplantısı da bekleniyor. Ons altın bu sabah hafif satıcılı işlem görüyor. Merkez bankalarına yönelik beklentiler, fiyatlamaları etkiliyor. Ons altında temkinli seyrin olduğunu da ekleyebiliriz.

Bugünün veri takviminde; Fed'in bej kitap raporu takip edilecek. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve Fed üyelerinin konuşmaları izlenebilir.

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.