Türkiye Ekonomisi İlk Çeyrekte Yüzde 5,7 Büyüdü: İnşaat ve Tarım Sektörleri Öncü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyümesini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Bahar, 1,5 yıl aradan sonra net ihracatın pozitif katkı verdiği bir büyüme kompozisyonunun, sağlıklı büyümenin göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Türkiye Ekonomisi İlk Çeyrekte Yüzde 5,7 Büyüdü: İnşaat ve Tarım Sektörleri Öncü
Yayınlama: 31.05.2024
4
A+
A-

İnşaat Sektöründe Son 6 Yılın En Yüksek Büyümesi

Başkan Bahar, ekonomide yaşanan ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendirerek, sektörlerin performansını ele aldı. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyürken, sanayi sektörü yüzde 4,9, tarım sektörü yüzde 4,6, hizmet sektörü yüzde 4,3 büyüme kaydetti. En büyük büyüme ise yüzde 11,1 ile inşaat sektöründe yaşandı. Bahar, inşaat sektöründeki büyümenin son 6 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını vurguladı.

Tarımda Büyüme Yavaş Da Olsa Olumlu

Tarım sektöründe üretim artışının son yılların en yüksek düzeyine ulaştığını ifade eden Bahar, “Tarım sektörü 2020’nin son çeyreğinde yaşanan yüzde 5,2’lik büyümeden sonra en yüksek büyümeyi gördü. Uzun vadede tarımda büyümenin genel büyümenin çok altında seyrettiğini sık sık dile getiriyorum. Bugünkü verinin bir başlangıç olmasını ve devamının gelmesini diliyorum” dedi.

Tüketim Harcamalarındaki Büyüme Hız Kaybediyor

Harcamalar açısından bakıldığında, tüketim harcamalarının ilk çeyrekte yüzde 7,3, kamu harcamalarının yüzde 3,9, yatırımların ise yüzde 10,3 büyüme ivmesi gösterdiğini belirten Bahar, tüketim harcamalarındaki büyümenin son 15 çeyreğin en yavaş hızında gerçekleşmesinin önemli olduğunu söyledi. Bahar, “Son yıllarda ekonomimiz tüketimdeki aşırı hızlanma nedeniyle yüksek büyüme kaydetmişti. Bu sağlıksız gidişatın yavaş yavaş hız kaybettiğini görmekten memnunuz. Ancak tüketim büyümesi hala çok hızlı. Sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için yüzde 5’in altında kalan bir tüketim büyümesine ihtiyacımız var. Sanıyorum ki, yılın geri kalanında bu rakamları görebileceğiz” diye konuştu.

Net İhracat Pozitif Katkı Verdi

Bahar, mal ve hizmet ihracatında ilk çeyrekte yaşanan gelişmelerin iş dünyasının gündeminde olduğunu belirterek, mal ve hizmet ihracatının yüzde 4 artarken ithalatın yüzde 3,1 gerilediğine dikkat çekti. Böylece net ihracat büyümeye 1,6 puan katkı verdi. Bahar, “1,5 yıl aradan sonra net ihracatın pozitif katkı verdiği bir büyüme kompozisyonu, sağlıklı büyümenin göstergelerinden biri. Yılın kalanında özellikle de ikinci yarısında performansın devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Sağlıklı Bir Yavaşlama Süreci

Ekonominin sağlıklı bir yavaşlama sürecine girdiğini belirten Bahar, “Büyümemiz hala yüksek hızda devam ediyor. Yılın ikinci ve özellikle üçüncü çeyreğinde tüketimdeki büyümenin hız kaybetmeye devam etmesini bekliyoruz. Bu gelişmeler enflasyon ve cari açık için, uzun dönemde sağlıklı büyüyebilmemiz adına oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Antalya İş Dünyası Ümitli

2024 yılında turizm ve seyahat kanalından hizmet ihracatının iyi performans göstereceği bir yıl olacağını belirten Bahar, “Tarımda bu çeyrekte gördüğümüz performansın devam etmesi son derece kritik. Büyümeye en çok katkı veren iller arasında ilk sıralarda yer alan Antalya’nın iş dünyası olarak bu yıldan son derece ümitliyiz ve yine büyümeye en çok katkı veren illerin başında yer alacağız” dedi.

Başkan Ali Bahar, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir büyüme sürecine girdiğini, özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde dikkat çeken iyileşmeler olduğunu vurguladı. Tüketim harcamalarındaki yavaşlama ve net ihracattaki pozitif katkının, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümenin işaretleri olarak değerlendirildiğini belirtti.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.