TÜRİB: Çiftçilere verilen kira, nakliye ve analiz desteklerinde önemli yenilikler yapıldı

Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB), çiftçilere verilen kira, nakliye ve analiz desteklerinde önemli yenilikler yapıldığını açıkladı.

TÜRİB: Çiftçilere verilen kira, nakliye ve analiz desteklerinde önemli yenilikler yapıldı
Yayınlama: 26.08.2024
1
A+
A-

Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB), 2024 yılı bitkisel ürün destekleri kapsamında, çiftçilerin lisanslı depolara ürünü teslim ve saklamada maliyetlerini hafifletecak düzenlemeleri de içeren 8858 No.lu Cumhurbaşkanı Kararı'nın 24 Ağustos tarihli ve 32642 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu.

TÜRİB'in açıklamasına göre Resmi Gazete'de yayımlanan karar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, çiftçilerin ürünlerini lisanslı depolarda saklaması ve elektronik ürün senedine (ELÜS) dönüştürülmesi süreçlerinde verilen nakliye, analiz ve kira desteklerine yönelik düzenlemeleri içeriyor.

Çiftçilere verilen kira, nakliye ve analiz desteklerinde yenilikler barındıran kararı TÜRİB, şöyle açıkladı:

“Çiftçilere, ürün bazında değişen, sabit TL tutarından lisanslı depo kira ücreti desteği sağlanıyordu. Yeni destek programı ile lisanslı depo işletmesinin Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan Depolama Kira Ücreti Tarifesinin yüzde 60'ı kadar kira desteği verilecek. Böylece kira desteğinde ton başına destek tutarlarında ürün bazında yaklaşık 4 ila 5,5 kat arasında bir artış gerçekleştirilmiştir. Çiftçilere, lisanslı depoya ürün tesliminde analiz için ton başına sabit TL destekler sunuluyordu. Yeni destek programı ile yetkili sınıflandırıcıların Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan Analiz Tarifesinin yüzde 50'si kadar destek verilecek. Böylece analiz destek tutarları yaklaşık 1,7 ila 3,3 katı arasında artış göstermiştir. Çiftçilere, ürünlerin lisanslı depolara tesliminde nakliye desteği de 3 ila 4 kata kadar artırılmıştır.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.