Trump mahkum edilmesinin ardından kararı ”rezalet” olarak nitelendirdi

New York, 31 Mayıs (Hibya) – ABD eski başkanı ve başkan adayı Donald Trump, 2016 seçimlerinin sonucunu etkilemek amacıyla iş kayıtlarında tahrifat yapmak ve sus payı vermekle suçlandığı 34 davanın tamamından suçlu bulundu. Trump mahkum edilmesinin ardından kararı ”rezalet” olarak nitelendirdi.

Trump mahkum edilmesinin ardından kararı ”rezalet” olarak nitelendirdi
Yayınlama: 31.05.2024
4
A+
A-

New York, 31 Mayıs (Hibya) – ABD eski başkanı ve başkan adayı Donald Trump, 2016 seçimlerinin sonucunu etkilemek amacıyla iş kayıtlarında tahrifat yapmak ve sus payı vermekle suçlandığı 34 davanın tamamından suçlu bulundu. Trump mahkum edilmesinin ardından kararı ''rezalet'' olarak nitelendirdi.

Karar, jürinin 12 saatten daha kısa bir süre müzakere etmesinin ardından, mevcut ya da eski bir ABD başkanına karşı eşi benzeri görülmemiş ilk ceza davasında alındı. Bu karar, Cumhuriyetçilerin muhtemel aday adayı olan ve dava boyunca anket sonuçları değişmeyen ancak her an düşüşe geçebilecek olan Trump için tehlikeli bir siyasi noktaya işaret ediyor.

Trump, 12 New Yorkludan oluşan bir jüri tarafından, bir kişinin ikinci bir suç işleme niyetiyle kayıtlarda yanlış girişler yapmasını veya yapılmasına neden olmasını suç haline getiren iş kayıtlarında tahrifat suçundan mahkum edildi. Cezası 11 Temmuz günü saat 10:00'da verilecek.

Trump, kararın okunmasının ardından adliye binasında yaptığı açıklamada “Bu, yolsuzluk yapan çelişkili bir yargıç tarafından yapılan hileli bir yargılamaydı” dedi. “Bu hileli bir yargılamaydı, bir rezaletti.”

Trump'ın avukatı Todd Blanche CNN'e yaptığı açıklamada kararı “mümkün olan en kısa sürede” temyize götüreceklerini belirtti.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg için bu karar, böyle bir davayı açmanın akıllıca olup olmadığı ve içerdiği büyük riskler konusunda bazı kuşkuların ardından gelen şaşırtıcı bir zaferdi. Bragg kararın ardından şunları söyledi:

“On iki sıradan jüri üyesi kanıtlara, yasalara ve sadece kanıtlara ve yasalara dayanarak karar vermeye yemin etti. Müzakereleri onları makul bir şüphenin ötesinde oybirliğiyle sanık Donald J. Trump'ın suçlu olduğu sonucuna götürdü.”

“Bu sanık Amerikan tarihindeki diğer sanıklardan farklı olsa da, bu davaya ve nihayetinde bugün bu karara diğer tüm davalarla aynı şekilde vardık.”

Biden'ın iletişim direktörü Michael Tyler kararın hemen ardından gönderdiği e postada, şöyle yazdı:

“Bugün New York'ta hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını gördük. Donald Trump her zaman yanlış bir şekilde, kendi kişisel çıkarları için yasaları çiğnemesinin sonuçlarına katlanmayacağına inanmıştır.

“Ancak bugünkü karar Amerikan halkının basit bir gerçekle karşı karşıya olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Donald Trump'ı Oval Ofis'ten uzak tutmanın hala tek bir yolu var: seçim sandığı. Suçlu bulunsun ya da bulunmasın, Trump Cumhuriyetçilerin başkan adayı olacaktır.”

Savcılar, dört hafta boyunca Trump'ın Daniels ve Playboy modeli Karen McDougal ile ilişkilerine dair anlatıları örtbas etmek için magazin kralı David Pecker ve Cohen ile nasıl plan yaptığına dair kanıtlar sunan 20 tanık çağırdı.

Bazıları Trump'a dost, bazıları ise açıkça düşman olan tanıklar, Trump'ın Daniels hikayesiyle ilgili endişelerinin, Ekim 2016'da yayınlanan ve Trump'ın cinsel saldırı konusunda övünürken yakalandığı meşhur Access Hollywood kasetinden sonra daha da arttığını söylediler.

Kayıtta Trump ünlü olduğu için kadınları rızaları olmadan “cinsel organlarından” tutabilmekle övünüyordu. Duruşma tanıkları Trump kampanyasının, daha fazla kaba davranışın ortaya çıkması halinde kaseti “soyunma odası konuşması” olarak geçiştirme çabalarının başarısız olacağından endişe ettiğini ifade etti.

Daniels'ın hikayesi 2016 seçimlerinden haftalar önce geniş çapta duyulma tehdidiyle karşı karşıya kalınca Cohen harekete geçti ve Daniels'a hikayesinin münhasır haklarını satın almak ve hikayenin yayınlanmasını engellemek için 130.000 dolar ödedi.

Savcılar, 2016 seçimlerinden sonra Cohen'in, kendisine 420.000 dolar ödenmesini öngören yasadışı bir geri ödeme planı hazırladığını, vergi nedeniyle 130.000 doların ve Cohen'in faturalandırdığı diğer kalemlerin “brütleştirildiği” şişirilmiş bir meblağ olduğunu iddia etti.

Duruşmada savcılar Cohen, Daniels ve Trump'ın sırdaşları ile çalışanlarının ifadelerine başvurarak Trump'ın kadın seçmenlerin desteğini kaybetmemek için söz konusu ödeme planını gizlediğini ortaya koymaya çalıştılar.

Cohen, savcılık için belki de yasal açıdan en önemli tanık olduğunu kanıtladı; çünkü bir ev kredisi kullanarak 130 bin doları nasıl topladığını ve daha sonra bir paravan şirket aracılığıyla Daniels'ın avukatına nasıl havale ettiğini anlattı. Cohen bunu Trump'ın kendisine geri ödeme yapacağı inancıyla yaptığını ifade etti.

Cohen, Ocak 2017'de Trump ve Trump Organizasyonunun eski finans müdürü Allen Weisselberg ile 130 bin dolar, gecikmiş bir ikramiye ve Trump 2016 kampanyasına fayda sağlayan işler için yaptığı diğer harcamaların geri ödenmesi konusunu görüştüğünü söyledi.

Cohen'e göre Cohen, var olmayan yasal bir “avans” uyarınca ödeme talep eden 11 fatura üretti ve bu da Cohen'e 11 çek kesilmesine ve Trump Organizasyonunun genel muhasebe defterine “yasal gider” için 12 kayıt yapılmasına yol açtı – toplamda 34 tahrifat iddiası örneği.

Savcılığın son tanığı olan Cohen, Trump'ın Daniels'ın halka açılmak üzere olduğunu öğrendiğinde çok öfkelendiğini, çünkü Cohen'in daha önce Daniels'ın avukatı Keith Davidson ile 2011 yılında bir dedikodu sitesinden ilişki hikayesini kaldırmak için çalıştığını söyledi.

Cohen, Trump'ın “Bu işi hallet,” dediğini hatırlıyor. “Bu bir felaketti, tam bir felaket. Kadınlar benden nefret edecek.”

Savcı Susan Hoffinger Cohen'e “Bay Trump'tan onay almadan Stormy Daniels'a o ödemeyi yapar mıydınız?” diye sordu.

Cohen şöyle dedi: “Hayır, çünkü her şey Bay Trump'ın onayını gerektiriyordu. Bunun da ötesinde, parayı geri istedim.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.