Troy: Altın hareketli bir haftayı geride bırakı

İstanbul, 29 Temmuz (Hibya) – Troy, altının hareketli bir haftayı geride bırakırken, kırmızıda kapanış yapmaktan kaçamadığı bir hafta yaşadığını bildirdi.

Troy: Altın hareketli bir haftayı geride bırakı
Yayınlama: 29.07.2024
2
A+
A-

Troy'dan alınan verilere göre, altının temmuz ortasında zirveyi gördükten sonra başladığı geri çekilişi sürdüğünü aktardı ve şu ifadelere yer verildi:

''Amerika seçimlerinin yaklaşması ve adaylardan biri olan Biden’ın çekilip yardımcısını işaret etmesi üzerine siyasi belirsizliğin arttığı bir hafta yaşandı. Buna ilaveten, ABD’de ikinci çeyreğe ait büyüme verisi açıklandı ve sonuç, önceki çeyreği ikiye katlayarak beklentilerin üstünde yüzde 2,8 olarak duyuruldu. Ayrıca, ABD’de haziran ayına ait çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi’nin mayıs ayı ile aynı gelmesiyle piyasada eylül ayında faiz indirimi beklentileri güçlü bir şekilde devam etti. Bunların yanı sıra geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası’nın faiz arttırma ihtimali üzerine Japon yeninin değer kazanması da altın üzerinde ekstra bir baskı oluşturdu. Öne çıkan başka bir diğer haber ise altının en büyük talepkârlarından olan Hindistan’da altın ve gümüş ithalatında vergi indirimine gidilmesi oldu.

''Altın haftayı 2.404 dolar/ons ile açarken, bütün bu olaylar ışığında 2.432 dolar/ons üst seviyesi ve 2.353 dolar/ons alt seviyesi ile 80 dolarlık bir oynama gördü. Sarı maden, haftayı 2.387 dolar/ons ile kapatarak haftalık yüzde 0,6 kayıp yaşadı. Öte yandan, Fed’in faiz kararını açıklayacağı haftaya girmiş bulunurken, bu toplantıda faizde indirime gitmesi beklenmiyor, ancak, yapılacak açıklamalar yakından takip edilecek. Ayrıca, hafta sonu İsrail’in vurulması ve İsrail’in de Lübnan’ı vurması üzerine Orta Doğu’daki savaşta gerilim tırmanırken altın, pazartesi sabahı 2.400 dolar/ons seviyesinin üzerini test ederek haftaya yükselme arzusuyla giriş yaptı.

''Gümüş ise düşüşünü üçüncü hafta da sürdürerek mayıs başındaki seviyelerine geri döndü. 29,16 dolar/ons ile haftaya başlayan beyaz maden, asıl düşüşünü perşembe günü yaşadı. Japon yenindeki hareketliliğin gümüşü de etkilemesi üzerine beyaz maden, 27,98 dolar/ons seviyelerine kadar düştü. Gümüş, bu noktadan toparlanamayıp haftayı 27,92 dolar/ons ile tamamlayarak haftalık yüzde 4,4’lük bir değer kaybetti. Altın gümüş rasyosu ise yükselmeye devam ederek 85,4 seviyesine ulaştı. Bu ayın başlarından itibaren yükselmekte olan altın gümüş rasyosu da gümüş fiyatlarına baskı uygulayan bir diğer faktör olarak göze çarpıyor.

''Platin de haftayı kayıpla bitiren bir diğer kıymetli maden oldu. 964 dolar/ons seviyesiyle haftaya başlayan platin, haftayı 935 dolar/ons ile tamamladı. Son üç ayın en düşük kapanışını yapan platin, haftalık yüzde 2,9 kayıp yaşadı. Ayrıca, geçen hafta Dünya Platin Yatırım Konseyi’nin açıklamasına göre, PEM elektrolizörlerinden platine gelecek yıllık talebin, 2023’te kaydettiği 4 bin ons’tan 2030’da 229 bin ons’a yükselmesi bekleniyor. Bu da önümüzdeki dönemde platine talebin artacağı görüşümüzü pekiştiren bir unsur olarak öne çıkmakta.

''Kırmızı kapanışını üçüncü haftaya taşıyan bir diğer kıymetli maden paladyumun uzun soluklu düşüşü devam ediyor. Paladyum, 2022’nin mart ayından bu yana düşüş trendinde. Haftaya 898 dolar/ons seviyesinden başlayan paladyum, şubat ve haziran aylarında gördüğü 880 dolar/ons seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşadı. Haftayı 882 dolar/ons ile kapatarak yüzde 1,5 kaybı hanesine yazdı. Ayrıca paladyum fiyatları, mayıs ayından bu yana platinden daha düşük seyrediyor. Bu durum, paladyum fiyatlarına baskı yapan, geçtiğimiz yıllarda daha ucuz olduğu için otomotiv sektöründe paladyum ikamesi olarak platinin kullanılması durumunun paladyum üzerindeki olumsuz etkisini kaldırabilir.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.