Teknoloji yükselişi destekliyor

ABD’de perakende satışlar mayıs ayında neredeyse hiç artış göstermedi ve önceki aya ilişkin veriler önemli ölçüde düşük revize edildi; bu da ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte cansız kaldığını gösterdi.

Teknoloji yükselişi destekliyor
Yayınlama: 20.06.2024
5
A+
A-

ABD'de perakende satışlar mayıs ayında neredeyse hiç artış göstermedi ve önceki aya ilişkin veriler önemli ölçüde düşük revize edildi; bu da ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte cansız kaldığını gösterdi. Enflasyon ve yüksek faiz oranları, hane halkını temel ihtiyaçlara öncelik vermeye ve isteğe bağlı harcamaları kısmaya zorluyor. Geçen ay perakende satışlarda beklenenden az artış, benzin ve motorlu taşıtlardaki düşük fiyatların servis istasyonları ve otomobil bayilerindeki gelirler üzerinde baskı yaratması nedeniyle oldu ve Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentilerini güçlendirdi. Kuşkusuz, tüketimde tam anlamıyla bir düşüş beklemiyoruz, ancak marjinal olarak tüketim büyümesinde ve dolayısıyla GSYH büyümesinde ılımlı bir yavaşlama bile, iyi dengelenmiş bir Fed'in Eylül ayında faiz indirimi lehine yön vermesi için yeterli olabilir.

İngiltere'de enflasyon Mayıs ayında yaklaşık üç yıldır ilk kez yüzde 2 hedefine geri döndü, Yıllık tüketici fiyatları enflasyonunda, ekonomistlerin beklentilerine uygun olarak Nisan ayındaki %2,3 seviyesindeki düşüş, Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi ve Ekim 2022'deki %11,1 ile 41 yılın en yüksek seviyesinden keskin bir düşüşe işaret ediyor. Ancak altta yatan güçlü fiyat baskıları, seçim öncesi faiz indirimi olasılığını neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Düşüş, mayıs ayında tüketici fiyat enflasyonunun sırasıyla %2,6 ve %3,3 olduğu euro bölgesi veya ABD'den daha keskin oldu; bu da bir yıl önce İngiliz enflasyonunun alışılmadık derecede yapışkan olduğu yönündeki endişeleri yalanladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve bugün faiz oranlarına karar verecek ve potansiyel olarak küresel piyasalarda volatiliteyi artıracak. Birleşik Krallık'ta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı bölge piyasaları için önemli bir odak noktası olacak. Enflasyonun hedeflenen seviyesine yaklaşmasına rağmen bankanın faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak, BoE ekonomik büyümenin durması nedeniyle güvercin duruş sergilemeye başladı. Mayıs ayındaki politika faizi toplantısında, para politikası kurulunun yedi üyesi faiz oranlarının değiştirilmemesi yönünde oy kullanırken, iki üye indirim yönünde oy kullandı. Ayrıca, BoE Başkanı Andrew Bailey son toplantıda genel seçimlerden önce faiz indiriminin söz konusu olmaması gerektiğini söyledi.

İsviçre'de SNB'nin, ülkede enflasyonunun Mayıs ayında ikinci ayda da yüzde 1,4'e yükselerek Aralık 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşması nedeniyle faiz oranını yüzde 1,5'te sabit tutması bekleniyor.

Çin, son zamanlarda ekonominin istikrarsızlığını göstermesine rağmen, piyasa beklentilerine uygun olarak bu sabah aylık sabitlemede gösterge borç verme faiz oranlarını değiştirmedi. Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,45'te tutulurken, beş yıllık LPR değişmeyerek %3,95'te kaldı.

Asya'daki yatırımcılar bu sabaha yükseliş havasında girdiler; Asya hisse senetleri iki yılın en yüksek seviyelerindeydi; teknolojideki güç ve küresel piyasalardaki sakinlik, oynaklığı kontrol altında tutuyor ve finansal koşullardaki gevşemeyle destekleniyor.

ABD piyasaları Çarşamba günü kapalıydı ancak yatırımcılar olası likidite endişelerinden etkilenmedi; Japonya hariç MSCI Asya endeksi %1'den fazla sıçrayarak Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve MSCI Dünya endeksi rekor seviyeye ulaştı. ABD piyasaları dün kapalıydı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq vadeli işlemleri Perşembe günü erken işlemlerde %0,25 artış gösterdi. ABD birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi pek değişmeyerek 105,23'te kalırken, euro 1,0746 dolarda sabit kaldı.

Emtialarda petrol fiyatları karışıktı; Brent varil başına 85,08 dolarda sabit kalırken, Haziran ayı ABD Batı Teksas Orta ham petrolü %0,18 düşüşle varil başına 81,42 dolarda kaldı. Fitch Ratings, Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahmini % 2,8'den % 3,5'e yükseltti. Enflasyon için de beklentisini açıklayan Kurum, bu yıl sonu için %43, gelecek iki yıl sonu için sırasıyla %23 ve %18 öngörüsünde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra'ya gitti. Mehmet Şimşek, Cuma gününe kadar yatırım bankaları JPMorgan, Deutsche Bank ve Dome Group tarafından organize edilen toplantılar kapsamında yatırımcılarla buluşacak. Şimşek, toplantılarda portföy yatırımcıları, başlıca küresel yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşları ile bir araya gelecek.

Manşette öne çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışındaki yatırımcı toplantılarını İngiltere'nin başkenti Londra ile sürdürüyor. Şimşek'in bugün başlayacak Londra temasları, cuma gününe kadar devam edecek. Yatırım bankaları JP Morgan, Deutsche Bank ve Dome Group tarafından organize edilen toplantılar kapsamında Şimşek, yüzlerce yatırımcıyla buluşacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Kurban Bayramı'nın ardından ilk mesaisi 'kripto' piyasasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin olacak. Düzenlemenin en önemli hedefi; kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumak. -Dünya Gazetesi

Ticaret Bakanlığı, enflasyon düzeltmesinin Türk Ticaret Kanunu'na etkileri dikkate alınarak uygulamada birliğin sağlanması ve yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla düzenleme yaptı. Bakanlık tarafından hazırlanan “Enflasyon Düzeltmesi Uygulayan Şirketlerde Esas Alınacak Finansal Tablolara İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun haziran sayısını “Para Politikası Yeni Bir Aşamaya Giriyor” başlığıyla yayımladı. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer verilen raporda, ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde ihracattaki toparlanma, ithalattaki keskin düşüş ve hala güçlü olan iç talep nedeniyle tahminlerin üzerinde büyüdüğü aktarıldı. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 2,8'den yüzde 3,5'e çıkarıldığı bildirildi. Ülke ekonomisinin 2025'te yüzde 3 ve 2026'da yüzde 3,2 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Barclays analistleri Türk lirasında yaz aylarında belli oranda değer kaybına izin verilebileceğini öngördü.”Yetkililerin yaz boyunca TL'nin bir miktar zayıflamasına izin vermesini bekliyoruz, zira sabit döviz kurunun uzun süre korunması cari açığın genişlemesi riskini doğuracaktır. Yine de TL'nin önümüzdeki çeyrekte daha iyi performans göstermesini bekliyoruz” diyen Barclays ekonomistleri enflasyonun yılsonunda yüzde 46,5 olacağını öngördü.

Fed Guvernörü Adriana Kugler ve St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem faiz indirimi için sabırlı olunması gerektiğine işaret etti. Kugler faiz indirimi için yıl sonuna yönelik yönlendirmede bulundu.

Çin Merkez Bankası (PBoC) piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge borç verme faiz oranlarını (LPR) değiştirmedi. Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) yüzde 3,45'te tutulurken, beş yıllık LPR değişmeyerek yüzde 3,95'te kaldı. Piyasanın beklentisi de oranların değişmeyeceği yönündeydi. Çin'deki yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu bir yıllık LPR'ye dayanırken, beş yıllık oran ipoteklerin fiyatlandırılmasını etkiliyor.

Suudi Arabistan bu yıl 33,2 milyar dolarlık uluslararası tahvil ihracıyla Çin'i geride bırakarak gelişmekte olan piyasalar içinde en yüksek borçlanmaya imza atan ülke oldu.

Uluslararası Bakır Birliği Başkanı ve Üst Yöneticisi Juan Ignacio Diaz, yenilenebilir enerjiye yönelimin hızlanmasıyla bakır talebinin arttığını belirterek, “Yeryüzünde ve yerin altında, elektrikli araçlardan kaynaklanan da dahil olmak üzere keskin bir şekilde artan küresel talebi karşılamaya yetecek kadar bakır rezervi var.” dedi.

Kaynak A1 Capital

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.