TBMM Genel Kurulu’nda ABD Kongresi’ni kınayan tezkere kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresi’ne hitabı üzerine Meclis Başkanlığı tezkeresi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda ABD Kongresi’ni kınayan tezkere kabul edildi
Yayınlama: 28.07.2024
0
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan tezkerede Filistin’de on yıllardır devam eden haksız işgal ve ağır hukuk ihlallerinin, Gazze’deki acımasız bir etnik temizlik kampanyasıyla eşi benzeri görülmemiş bir boyuta ulaştıran İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ABD Kongresine hitabının tarihe bir utanç tablosu olarak geçtiği belirtildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu demokratik ayıbı esefle karşıladığının ilan edildiği tezkerede “Gazze’de on ay içinde çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu en az 40 bin sivil katledilmiştir. Yaşam alanları kasıtlı olarak tahrip edilen iki milyon Gazzeli yerlerinden edilmiştir. Hayatta kalabilenler, her türlü insani yardımın engellendiği dar bir bölgede açlık ve hastalıklar karşısında yaşam mücadelesi vermektedir. Gazze’deki insani trajedi her geçen gün derinleşirken, Batı Şeria’daki işgalci şiddeti de tırmanmakta; Filistinlilerin canına ve mülklerine yönelik saldırılar hız kazanmaktadır.” denildi.

Tezkerede, bir savaş suçlusunun, demokrasi ve insan hakları savunuculuğunu kimseye bırakmayan bir ülkenin müşterek meclisinde alkış ve tezahüratlar eşliğinde konuşturulmasının sadece demokratik bir ayıp olmadığı aynı zamanda hukuka, her türlü insani ve ahlaki değere karşı talihsiz bir meydan okuma olduğu vurgulandı.

ABD'nin, İsrail’in sınır tanımayan saldırganlığını dizginlemek yerine yalanlarla dolu bir sahne şovuna alet olmasının esef verici olduğunun kaydedildiği tezkerede “Buna mukabil, Kongre binasının içinde ve dışında maşeri vicdanın sesi olanların gösterdiği tavrı son derece kıymetli buluyor, şaibeli bir ismin parlamentolarında konuşturulmasına cesaretle karşı çıkarak oturuma katılmayan sağduyu sahibi Kongre üyelerini de takdirle karşılıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Tüm insanlığın başından itibaren tanık olduğu soykırıma varan katliamın ve açık savaş suçlarının üstünü örtmeye Netanyahu’nun sözlerinin yetmeyeceğinin aktarıldığı tezkerede şu ifadelere yer verildi: 

“Başta ABD Kongresi olmak üzere İsrail üzerinde siyasi etki sahibi olan bütün karar alıcıları, Gazze’de akan kanı durdurmak için etkili tedbirler almaya, acil bir ateşkes için İsrail üzerindeki siyasi baskıları artırmaya ve işlenen vahim suçlar sebebiyle hesap verebilirlik çabalarına destek olmaya davet ediyoruz. Savaş suçlularının konuşacakları yer, parlamento kürsüleri değil, uluslararası mahkemelerde sanık sandalyesidir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.