Tayland, Asya’da eşcinsel evliliği yasallaştıran üçüncü ülke olma yolunda

Stockholm, 18 Haziran (Hibya) – Tayland Senatosu, tarihi evlilik eşitliği yasa tasarısının son okumasını yaparak ülkenin Güneydoğu Asya’da eşcinsel evliliği tanıyan üçüncü ülke olmasının önünü açtı.

Tayland, Asya’da eşcinsel evliliği yasallaştıran üçüncü ülke olma yolunda
Yayınlama: 18.06.2024
1
A+
A-

Neredeyse tüm üst meclis milletvekillerinin desteğini alan tasarı, Kral Maha Vajiralongkorn tarafından onaylanması için saraya gönderilecek. Yasa, kraliyet gazetesinde yayınlandıktan 120 gün sonra yürürlüğe girecek.

Tasarı Salı günü Senato'nun 152 üyesinden 130'unun onayı ile son oylamadan geçerken, dört kişi karşı oy kullandı ve 18 kişi çekimser kaldı.

Tayland, Tayvan ve Nepal'den sonra Asya'da eşcinsel çiftlerin evlenebildiği üçüncü, güneydoğu Asya'da ise ilk ülke olacak. Ekim ayında Hindistan yüksek mahkemesi eşcinsel evliliklerin yasal olarak tanınmasını reddetmiş ve buna parlamentonun karar vermesi gerektiğini söylemişti.

Yeni mevzuat “erkekler”, “kadınlar”, “kocalar” ve “eşler “e yapılan atıfları “eş” ve “kişi” gibi cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlerle değiştiriyor. Çiftler, evliliğe eşit erişimin yanı sıra çocuk evlat edinme, sağlık hizmeti onayı ve miras gibi alanlarda da aynı haklara sahip olacak.

Kampanyacılar, mevzuat kapsamında sunulan hakların trans bireyler için de geçerli olacağını, ancak yasal olarak hala doğumda atanan cinsiyetlerine göre tanınacaklarını söylüyor. Aktivistler ayrıca Tayland'da bu durumu değiştirecek bir cinsiyet tanıma yasası için de bastırıyorlar.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.