Tasarruf tedbirleri açıklanıyor

Hisse senedi endeksleri, önümüzdeki haftalarda parasal genişlemenin devam edeceği umutlarının etkisiyle hafta sonunda rekor seviyelerine geri döndü.

Tasarruf tedbirleri açıklanıyor
Yayınlama: 13.05.2024
4
A+
A-

Hisse senedi endeksleri, önümüzdeki haftalarda parasal genişlemenin devam edeceği umutlarının etkisiyle hafta sonunda rekor seviyelerine geri döndü. ABD'de istihdam piyasası ve ekonomik aktiviteye ilişkin son kötüleşen istatistikler, Fed'in Eylül ayında faiz indirimi için gerekli alana sahip olacağını gösteriyor. Avrupa'da Haziran ayından itibaren faiz indirimlerinin yapılması bekleniyor. Bu arada Çin nihayet bazı iyileşme işaretleri gösteriyor.

Alışılmadık bir şekilde, bu hafta öncülük eden ve daha gevşek bir para politikasının yolunu açan İngiltere Merkez Bankası oldu. Mayıs ayı toplantısı faiz oranlarına ilişkin statükoyla sona erdi ancak üslup eskisinden daha az katıydı. Avrupa'nın geri kalanı bunu hızlı bir şekilde ECB'nin Haziran ayında yapacağı ilk faiz indirimi için olumlu bir sinyal olarak algıladı. Hem BOE hem de Avrupa Merkez Bankası, halen inatçı enflasyona takılıp kalmış olan Fed'den önce gevşeme politikalarına girişecek. Birkaç hafta önce yatırımcılar ABD merkez bankasının ilk harekete geçeceğine inanıyorlardı. ABD'de yakın zamanda yayınlanan bir dizi zayıf gösterge, Eylül ayında, önceden düşünülenden daha erken bir faiz indirimi yapılacağı beklentilerini yeniden canlandırdı. Bu durum doları euro karşısında 1.078'e kadar düşürdü. Altın uyanmak için bundan yararlandı (ons başına 2372 dolar). 10 yıllık ABD borcunun getirisi %4,45'e düşerken, 2 yıllık tahvilin getirisi %5'ten uzaklaştı. Avrupa'da Bund haftayı %2,46, OAT ise %2,94 seviyesinde tamamladı.

Petrol fiyatları bu hafta toparlanma gösterdi, ancak bu artışta zorluk yaşandı. Hatta Brent ham petrolü, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın OPEC+'ın üretimini artırabileceğini ima eden açıklamalarının tetiklediği bir fiyat hareketi ile kısa süreliğine 81,70 usd dolarına düştü. Hızla reddedilen bu iddia şaşırtıcı çünkü zayıf petrol fiyatları göz önüne alındığında, genişletilmiş organizasyonun şu anda günde 2,2 milyon varil olan üretim kotalarını sürdürmesi oldukça muhtemel. Öte yandan ABD stokları geçen hafta yine azaldı ve ABD Enerji Bakanlığı hala ABD'nin bu yıl günde 13,2 milyon varil üretim yapacağını tahmin ediyor. Fiyatlar açısından Brent biraz daha yüksek bir seviyede 84 usd civarında ve WTI 79,51 usd civarında işlem görüyor.

Bitcoin bir aydan fazla bir süredir yukarı yönlü bir yol bulmakta zorlanıyor. Nisan 2023, değerlemesinde %15'lik bir düşüşle özellikle acı vericiydi; bu, dijital para biriminin %170'den fazla bir artışla 25.000 usd dan 71.000 usd’ye yükseldiği Eylül 2023'ten Mart 2024'e kadar art arda yedi ay boyunca elde edilen kazançlarla çelişen bir karşı performanstı. Bu hareket esas olarak Bitcoin Spot ETF'lerinin yılın başında Atlantik genelinde pazarlanmasından kaynaklandı. Ancak heyecan azalıyor gibi görünüyor. Şu anda BTC, geçen Mart ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık 10.000 usd altında, 63.000 usd civarında işlem görüyor. Bu arada Ethereum geçen hafta 3.000 usd civarında sabit kaldı. Piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi, 2021'in sonlarından bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.800 usd civarına hala dönmedi. Kısmen dijital para birimini doğrudan etkileyen ağ uygulamalarına artan kullanıcı akışı sayesinde %20'den fazla kazanç elde ederek 154 usd civarında işlem gören Solana (SOL) için olumlu bir hafta oldu.

Bu hafta Salı günü Nisan ayı ABD Üretici Fiyat Endeksi'nin açıklanmasıyla ilk zil sesleri yankılanacak. Çarşamba günü ziller Nisan ayına ait ABD Tüketici Fiyat Endeksi ile birlikte geri dönüyor. Avrupa'da, Nisan enflasyonunun ikinci okuması ile 2024 GSYİH'nın ilk çeyreği arasında uyumsuz bir not olması da ECB'nin Haziran başındaki faiz indirimine ilişkin yumuşak ayarının etkilenmesi de beklenmiyor.

Yurtiçinde ise bugün Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in açıklanacağını duyurduğu tasarruf paketinin içeriğini öğrenirken, ödemeler dengesi ile TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları açıklanacak.

Manşette öne çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetim başlattıklarını belirterek, “Gelir İdaresi Başkanlığımız, POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan 3 bin 662 kişiyi tespit etti. Bu kişilerin 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi sağlandı” dedi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbe, ABD para politikasının “nispeten kısıtlayıcı” olduğuna inandığını, bunun da borçlanma maliyetlerinin enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu anlamına geldiğini söyledi. Goolsbe, işgücü tarafı da dahil olmak üzere artan arzın, güçlü istihdam artışları ve ekonomik büyümenin endişe verici bir aşırı ısınmaya işaret edip etmediğini yorumlamayı zorlaştırdığını belirtti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbe “Şu anda enflasyonun %3'te durduğuna dair pek bir kanıt yok” açıklamasını yaptı.

ABD, kuantum ve nükleer enerji teknolojileri ile insansız havacılık alanlarında faaliyet gösteren 37 Çinli şirketi, ihracat kontrolleri uygulanacak “varlık listesine” aldığını bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın elektrikli araçlara uygulanan vergilerde büyük bir artış da dahil olmak üzere stratejik sektörleri hedef alan yeni Çin tarifelerini bu hafta içinde açıklamaya hazırlandığı öne sürüldü. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, gelecek hafta Çin menşeli temiz enerji ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırmaya hazırlandığı ve elektrikli araçlara uygulanan vergileri yaklaşık 4 katına çıkaracağı bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası ve Gazze Şeridi’nde ateşkes müzakerelerindeki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, “Açıkçası bir anlaşmaya varamadık ve bu son derece üzücü” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın saldırganlığına karşı ülkelerini savunmaları için Ukrayna’ya yapılacak 400 milyon dolarlık yeni silah ve teçhizat paketini açıkladı.

Japonya Merkez Bankası, satın almayı teklif ettiği Japon devlet tahvili miktarını azalttı. BOJ, vadesine 5-10 yıl kalan tahviller için teklif miktarını 24 Nisan'daki bir önceki operasyondaki 475 milyar yenden 425 milyar yene düşürdü.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani bir sonraki OPEC+ toplantısında daha fazla petrol üretim kesintisini kabul etmeyeceğini söyledi. Petrol Bakanı Abdul Ghani gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “Hayır, Irak'ın yeterince kesinti yaptığını ve başka bir kesintiyi kabul etmeyeceğini düşünüyorum.”

ISATR-ISBTR-ISCTR-ISKUR-İş Bankası 2024 yılı 3 aylık konsolide olmayan net dönem karı 14.047.799.000 TL (Önceki 12.902.662.000 TL )

HALKB-Halkbank 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 5.508.806.000 TL (Önceki 4.709.521.000 TL )

ENKAI-ENKA İnşaat 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 4.691.781.000 TL (Önceki 3.814.024.000 TL )

CLEBI-Çelebi Hava Servisi 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 510.658.947 TL (Önceki 114.225.691 TL )

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.