Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, sonbaharda bağışıklığı güçlendiren besinleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Mandalina
Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, ''Mandalina; C vitamini ve antioksidanlardan zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olurken, vücutta stres yaratan maddeleri azaltarak da hastalıklara karşı koruma sağlar. Ancak asidik olması ve şeker içeriği nedeniyle mide hastalıkları ya da diyabeti olanlar dikkatli tüketmelidir. Mandalinayı suyunu sıkmak yerine posasıyla tüketmek gerekir.'' şeklinde konuştu.
Kabak çekirdeği
Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hastalıklardan korunmaya katkı sağlayan kabak çekirdeğinin içerisinde doğal olarak bulunan triptofan ve yüksek magnezyum sayesinde de uyku kalitesini artırarak bağışıklığı güçlendirdiğini vurgulayan Nilay Kayım, ''Ara öğün olarak ya da salatalarınıza ekleyerek de tüketebileceğiniz kabak çekirdeğini yüksek kalori içerdiğinden dolayı aşırı tüketmemek gerekir.'' dedi.
Kefir
Nilay Kayım, protein, kalsiyum, magnezyum ve B12 gibi önemli besin öğelerinden zengin olan kefirin bağırsak ve bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklardan koruduğunu söyleyerek şöyle devam etti: ''Her gün 1 bardak kefir tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. “Meyveli kefirler şeker içerdikleri için tüketilmemelidir. Kefir içmekte zorlananlar evde bir meyve ile blenderden geçirerek tüketebilir.”
Balık
Balığın vücutta iltihabi duruma neden olan maddelerin üretimini engelleyerek bağışıklık sistemini destekleyen omega-3 açısından son derece zengin olduğunu vurgulayan Nilay Kayım, yetişkin bireylerin haftada 2-3 kez 250 – 350 gram balık tüketmesini önererek, yüksek civa içeriği olan balıklardan kaçınılması ve böbrek hastalarının balık tüketimi konusunda doktor ve diyetisyenine danışması gerektiğini söyledi.
Yulaf
Nilay Kayım, ''Yulafta bulunan lifler ve özellikle beta glukan, bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara karşı koruma sağlar. İçerdiği zengin mineraller vücutta antioksidan etki oluşmasına yardımcı olurken, ferulik asit içeriği virüsün yapışma ve geçişini engelleyerek antiviral etki oluşturmaktadır. Yulafı kahvaltınıza ve ara öğününüze ekleyebilir, yulaf unu şeklinde tariflerde kullanabilirsiniz.'' ifadelerinde bulundu.
Yeşil çay
Yeşil çayın güçlü antioksidan içeriğiyle vücut hücrelerini zararlı maddelere karşı koruduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Nilay Kayım, “Her gün 1 fincan yeşil çay tüketmek bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ancak kafein hassasiyeti veya hipertansiyonu olanlar yeşil çay tüketmemelidir.” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI
www.ekonomigundemi.com.tr