Sıfır karbonlu çöl otoyolu, 5 milyon kilovat yeşil enerji üretti

Çin’in ilk sıfır karbonlu çöl otoyolu, 5 milyon kilovattan fazla yeşil enerji üretti. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Taklimakan Çölü’ndeki Tarım Petrol Sahası’nda bulunan fotovoltaik sulama ve kum kontrolüne sahip yol, ülke açısından bir model oluşturuyor.

Sıfır karbonlu çöl otoyolu, 5 milyon kilovat yeşil enerji üretti
Yayınlama: 12.06.2024
0
A+
A-

Çin’in ilk sıfır karbonlu çöl otoyolu, 5 milyon kilovattan fazla yeşil enerji üretti. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Taklimakan Çölü’ndeki Tarım Petrol Sahası’nda bulunan fotovoltaik sulama ve kum kontrolüne sahip yol, ülke açısından bir model oluşturuyor. Proje kapsamında kurulan 86 PV elektrik santrali, otoyol boyunca 3 bin 100 hektardan fazla ekolojik koruma ormanını sulamak için elektrik üretiyor ve dizel motorlu pompalamalı sulamaya kapsamlı bir alternatif sağlıyor.

Sıfır karbonlu çöl otoyolunu destekleyen PV cihazı, günde yaklaşık 11 bin kilovat elektrik üretiyor ve otoyol boyunca yer alan 109 su kuyusunun tümü, pompalama ve sulama için temiz elektrik kullanıyor. Bunlar, PV enerji üretiminin yanı sıra enerji depolamanın teknik gereksinimlerini karşılayabiliyor. 

PetroChina Tarım Petrol Sahası Genel Müdür Yardımcısı Wen Zhang, Çin medyasında verdiği röportajda çöl yolu üzerindeki PV enerji santrallerinin toplam kurulu kapasitesinin 3 bin 540 kilowatta, yıllık üretim kapasitesinin ise 3,62 milyon kilovatsaate ulaştığını söyledi. “Çöl iç bölgesinin ekolojik ortamını dönüştürmek için PV panellerde enerji üretimi, panellerin altına bitki dikilmesi ve su kaynaklarının bir bütün olarak kapsamlı şekilde kullanılmasından oluşan döngüsel gelişim modelini benimsedik” diyen Wen, “Bu yeşil proje, dizel yakıt tüketimini yılda yaklaşık 1.000 ton, karbondioksit emisyonunu ise yaklaşık 3 bin 410 ton azaltacak” bilgisini verdi. 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.