Sıcak değil karışıkmış

ABD’de üretici fiyatları Nisan ayında hizmet ve mal maliyetlerindeki güçlü artışların etkisiyle ki nihai talep için üretici fiyat endeksinin Mart ayında aşağı yönlü revize edilen %0,1 oranında düştükten sonra geçen ay %0,5 arttığını gördük; bu da enflasyonun ikinci çeyreğin başında yüksek seyrini sürdürdüğünü gösteriyor.

Sıcak değil karışıkmış
Yayınlama: 15.05.2024
2
A+
A-

ABD'de üretici fiyatları Nisan ayında hizmet ve mal maliyetlerindeki güçlü artışların etkisiyle ki nihai talep için üretici fiyat endeksinin Mart ayında aşağı yönlü revize edilen %0,1 oranında düştükten sonra geçen ay %0,5 arttığını gördük; bu da enflasyonun ikinci çeyreğin başında yüksek seyrini sürdürdüğünü gösteriyor. Bu da Fed'in Eylül ayında ilk faiz indirimini yapacağı yönündeki tahminleri ki ÜFE öncesi Eylül ayında faiz indirimi ihtimali %64 dü veri sonrası %60’a geriledi. Amsterdam'daki bir bankacılık etkinliğinde konuşan Fed Başkanı Powell, önceki verilerin daha düşük revize edilmesi nedeniyle ÜFE verilerini “sıcak” yerine “karışık” olarak nitelendirdi.

Avrupa tarafına baktığımızda, ZEW ekonomik araştırma enstitüsü dün yaptığı açıklamada, Alman yatırımcı moralinin Mayıs ayında beklenenden fazla iyileşerek Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Burada ki ana etmen, Alman ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü büyümesinin ardından, hem mevcut duruma ilişkin değerlendirmeler hem de ekonomik beklentiler daha olumlu hale gelmesi oldu. Artan iyimserlik, özellikle yurt içi tüketime ve bunu inşaat ve makine sektörlerine yönelik beklentilerdeki keskin artışa yansıtıyor.

Nasdaq dün rekor bir kapanış gerçekleştirdi, S&P 500 ve Dow endeksleri Powell'ın, yatırımcılara merkez bankasının bir sonraki faiz oranı hamlesinin faiz artırımı olmayacağına dair güvence veren yorumlarının da desteğiyle yükseldi.

Çin merkez bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda, bugün vadesi dolan orta vadeli borç verme olanağı (MLF) kredilerini yenilerken temel politika faiz oranını değiştirmedi. Çin Halk Bankası (PBOC), 125 milyar yuan (17,28 milyar dolar) tutarındaki bir yıllık MLF kredi oranını önceki operasyona göre %2,50 seviyesinde sabit tuttuğunu söyledi.

Bu sabah Asya borsaları yükselirken, yatırımcıların karışık ABD üretici fiyat verilerine ağırlık vermesi ve günün ilerleyen saatlerinde Fed'in kısa vadeli politikasını etkilemesi muhtemel ABD TÜFE raporuna hazırlanmasıyla dolar düşüşte.

ABD TÜFE'nin önceki aydaki %0,4'lük büyümeden Nisan ayında aylık %0,3 arttığını göstermesi bekleniyor. TÜFE raporu öncesinde pozisyon almakta tereddüt eden piyasalarda dolar endekisinin 105,01 seviyelerinde kalması, euro’nun bir ayın zirvesine yaklaşmasına ve 1,08’den işlem görmesine yardımcı oldu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,38 ve Japonya Nikkei %0,58 pozitif seyirdeler. Emtialarda, büyük yangınların Kanada'nın petrol kuyumlarını tehdit etmesi ve piyasanın ABD ham petrol ve benzin stoklarının günün ilerleyen saatlerinde düşüş göstermesini beklemesi nedeniyle petrol fiyatları hafif yükseldi. ABD ham petrolü %0,4 artışla varil başına 82,71 dolardan, Brent ise %0,5 artışla varil başına 78,39 dolardan işlem görmekte.

Bu arada piyasaların radarında olan bir diğer gelişmede yarınki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pekin ziyaretinde. Putin’in ABD'den gelen baskılara meydan okuyarak ikilinin övülen “sınırsız” ortaklığını vurgulaması, askeri endüstrilere yardımcı olacak makineler ve kimyasallardan daha indirimli petrol ve gaz alımlarına kadar Rusya'nın savaş ekonomisine daha fazla destek vermesi için Xi'ye baskı yapmasını bekleniyor. Putin'in ziyareti i, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçtiğimiz ay Pekin'e yaptığı ve kısmen Çin'in üst düzey diplomatı Wang Yi'yi Rusya'ya yönelik askeri desteğin derinleşmesi konusunda uyarmasının ardından geldi.

Manşette öne çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi getirilmesi, enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Şimşek, AB ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu anımsatarak, “Türkiye'nin AB üyeliği büyük bir genişleme olacaktır. Ancak, AB henüz buna hazır değil. Yine de yapılabilecek birçok şey olduğuna inanıyorum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP'nin gözden geçirilmesinin yaz sonunda planlandığını söyledi. Şimşek “Kamuda tasarruf paketinin bütçede ne kadarlık bir etki yaratacağı yaz sonunda yapılması planlanan OVP gözden geçirmesinin bir parçası olarak duyurulabilir” dedi.

MSCI Hisse Senedi Endeksleri için Mayıs 2024 Endeks Gözden Geçirme sonuçlarını açıkladı. MSCI Global Small Cap Endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi'nden 5 hisseyi çıkarırkenr 4 hisseyi Endeks'e dahil etti. Endeks'ten Bien Yapı, İzdemir Enerji, Kayseri Şeker, Peker GYO ve Qua Granit çıkarılırken, Anadolu Grubu Holding, Beşiktaş, Jantsa ve Kuştur ise Endeks'e eklendi. Kuruluş, endekslerde yaptığı tüm değişikliklerin 31 Mayıs 2024 kapanışından itibaren uygulanacağını vurguladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de yavaşlayan gelir artışı nedeniyle tüketici harcamalarındaki artışın bu sene yüzde 1,9'a gerileyeceğini belirterek, yavaşlamanın büyük kısmının 2024'ün ikinci yarısında başlamasının beklendiğini bildirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ülkedeki enflasyon verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede merkez bankasının sabırlı olması ve yüksek faiz oranlarının çalışmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, kritik endüstrilerdeki yerli üretimi desteklemek amacıyla Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar, bataryalar, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma kararı aldı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemenin durduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu ve Fed'in fiyat baskılarının daha da hafiflediğine dair kanıt beklerken faiz oranlarını sabit tutmasının uygun olduğunu söyledi.

Biden yönetimi Salı günü Kongre'ye, İsrail'e yönelik 1 milyar dolardan fazla yeni silah anlaşmasında ilerleme kaydettiğini bildirdi. (Wall Street Journal)

Çin merkez bankası, piyasa beklentilerine uygun olarak Çarşamba günü vadesi dolan orta vadeli borç verme olanağı (MLF) kredilerini yenilerken temel politika faiz oranını değiştirmedi. (Reuters)

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.