Şanlıurfa Valiliği’nden fıstık hırsızlığını önlemek için tedbirler

Şanlıurfa, 2 Ağustos, (Hibya) – Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında fıstık hırsızlığının önüne geçebilmek amacıyla alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantının ardından, alınan kararlar ilgili kurum ve kuruluşlara iletildi.

Şanlıurfa Valiliği’nden fıstık hırsızlığını önlemek için tedbirler
Yayınlama: 02.08.2024
2
A+
A-

Türkiye fıstık üretim alanının yüzde 40’lık payına ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da hasat sezonu öncesi oluşabilecek hırsızlık olaylarının önüne geçebilmek amacıyla Valilik Genel Emri yayınlandı.

Genel emirde; 1. Hasat sezonunda fıstık alımı yapan her tür işletme, kavlatma tesisi ve kişilerin; alım yaptıkları yerlerde, alım işleminin kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla kamera bulundurması ve yapılan bütün alımları en az 30 gün geriye dönük olarak kayıt altına alması,
2. Alıcının, satış yapan kişiden isim, soyisim, T.C. kimlik numarası, telefon numarası ve bağlı bulunduğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden verilen Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi talep ederek bu bilgi ve belgeleri tarih ve saat belirterek düzenli olarak kayıt altına alması,
3. Alıcının, kayıt altına aldığı bilgileri ve kamera kayıtlarını kolluk tarafından talep edilmesi halinde ibraz etmesi,
4. Kaymakamlıklar tarafından alım yapılan işletme, kavlatma tesisi ve kişilerin alım faaliyetlerinin düzenli olarak denetlenmesi, bu amaçla Emniyet, Jandarma, Tarım ve Vergi Dairesi Müdürlüklerinden ortak bir komisyon oluşturulması, şeklinde uygulamalar getirildi.

Vali Hasan Şıldak’ın önceki gün başkanlık ettiği toplantının ardından çıkarılan uygulanması zorunlu olan Genel Emrin yanı sıra; hırsızlık olaylarının önüne geçilebilmesi için ayrıca bir genelge yayınlandı.

Söz konusu genelge şöyle:

1. Kaymakamlıklar ve Valilik Birimleri tarafından yayımlanan 2024/2 Sayılı Valilik Genel Emrinin tam olarak uygulanması konusunda gerekli tedbirler alınacak ve koordinasyon sağlanacaktır. Genel Emirde belirtilen bütün düzenlemeler yerine getirilecektir.
2. Fıstık hasadının yapıldığı Ağustos ve Eylül aylarında yol kontrolleri, asayiş ve trafik şok uygulamaları arttırılacak, özellikle bu konuda hassasiyet taşıyan yol ve güzergahlarda sabah erken saatlerde ve gece saatlerinde kontrollere ağırlık verilecektir.
3. Daha etkili bir caydırıcılık sağlanabilmesi için fıstığın yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerde güvenlik korucuları ile de desteklenmek suretiyle devriye sayısı artırılacak ve ekiplerin görünür bir şekilde bulunmaları sağlanacaktır.
4. Fıstık arazilerinin bulunduğu alanlarda ara yollar dahil resmi ve sivil araçlarla yapılan devriye faaliyetleriyle bölgede tam bir alan hakimiyeti sağlanacaktır.
5. İl Jandarma Komutanlığı tarafından fıstığın yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerde Yol Kontrol Noktaları oluşturularak şüpheli şahıs ve araçlara yönelik uygulama yapılacak, özellikle fıstık hırsızlığı için sınır illerden ilimize gelebilecek şahıslara karşı duyarlı davranılacaktır.
6. Jandarma birimleri tarafından, önleyici faaliyet olarak drone, fotokapan, gece ve gündüz görüş dürbünleri, mobil plaka tanıma sistemi başta olmak üzere uygun teknik imkanların kullanılması yoluna gidilecektir.
7. Jandarma ve Emniyet birimleri tarafından motosiklet, mobilet, panelvan, eski model otomobil türü araçlara yönelik yoğun bir denetim uygulanacak, denetimler özellikle akşam ve gece saatlerinde artırılacaktır.
8. İl Jandarma Komutanlığı tarafından Birecik, Bozova, Halfeti ve Karaköprü İlçelerinde ağırlıklı olmak üzere önleyici faaliyetlerde komando birliği de kullanılacaktır.
9. Kaymakamlıklar tarafından, fıstık üretimi yapılan bütün mahallelerin muhtarları bilgilendirilecek, gerekli görülmesi halinde ilgili birimlerin de katılımıyla toplantılar düzenlenecektir.
10. İlgili birimler arasında aktif bir iş birliği sağlamak amacıyla Kaymakamlıklar tarafından mesaj grubu oluşturulacaktır.
11. Uygulamada birliğin ve koordinasyonun sağlanması amacıyla bütün Kaymakamlıkların birbirleriyle irtibat halinde hareket etmeleri sağlanacaktır.
12. Fıstık toplama işçiliği için yatılı olarak bölgeye gelen işçilerin Kimlik Bildirme Kanununa göre bildirim yapmaları sağlanacaktır.
13. Kaymakamlıklar tarafından, İlçelerinde fıstık mahsulü satışı yapan kurum ve kuruluşların gerekli bilgileri (fıstık arazisinin bulunduğu mahalle, ada ve parsel bilgileri ile ihaleyi alan kişinin kimlik ve iletişim bilgileri) ilgili kolluk birimine vermeleri sağlanacaktır.”

Önlemler valilik tarafından ilgili kamu kurumlarına ve kolluk birimlerine iletilirken Vali Hasan Şıldak, kurum amirlerinden konu ile ilgili hassasiyet göstermelerini ve getirilen yeni düzenlemeleri harfiyen uygulamalarını istedi. Fıstık üreticilerine ve bereketli bir hasat sezonu temennisinde bulunan Şıldak, üreticinin alın terinin korunması ve mahsülünün çalınmasının önüne geçilmesi için bu yıl bütün birimlerin çok daha yüksek bir gayret içinde bulunacaklarını ifade etti.

Şanlıurfa Valiliği’nden fıstık hırsızlığını önlemek için tedbirler

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.