Sabah stratejisi

Dün 9.958 – 10.165 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 günü 10.051 seviyesinden %0,5 oranında artışla tamamladı.

Sabah stratejisi
Yayınlama: 12.06.2024
1
A+
A-

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün 9.958 – 10.165 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 günü 10.051 seviyesinden %0,5 oranında artışla tamamladı. Endekste 45 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak YKBNK, BIMAS ve ISCTR öne çıkarken; TCELL, CCOLA ve ASELS ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %3,2 oranında artarak yükselişte başı çekerken, Sınai endeksi (XUSIN) %1 oranında düşüş kaydetti. Dün borsada işlem vergisi ile ilgili haber akışı devam ederken, gün içerisinde sert hareketler sergileyen aracı kurum endeksi (XAKUR) %0,2 oranında geriledi. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 oranında yükseliyor. Dün ABD borsaları günü karışık kapatmışlardı. Bugünkü veri takviminde, TSİ 15'te ABD enflasyon verileri (Beklenti aylık: %0,1, yıllık: %3,4) açıklanacak. TSİ 21'de ise Fed'in toplantısı ve sonrasında başkan Powell'ın konuşması piyasalar tarafından takip edilecek. Toplantıdan sürpriz bir karar çıkması beklenmezken toplantı sonrası açıklanacak olan projeksiyonda Fed'in faiz patikasının ipuçları aranacak. Avrupa'da ise Almanya enflasyon verisi öne çıkıyor.

Yurt içinde, TÜİK tarafından nisan ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri verileri yayınlandı. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda mart ayında %0,2 düşüşün ardından nisanda %1,8 düşüş sergileyerek son iki ayda gerilemeyi sürdürdü ve böylece iç talepte yavaşlamaya işaret etti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise mart ayındaki %19,8'den nisan ayında %10,2 seviyesine yavaşladı ve böylece Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Perakende satış hacminde detaylara bakıldığında, nisanda aylık bazda gıda, içecek ve tütün ürünleri satışları %0,7 oranında artış kaydederken, gıda dışı (otomotiv yakıtı hariç) ürünlerin satışı %3,1 oranında düşüş sergiledi, otomotiv yakıtı satışı ise %0,3 oranında düşüş kaydetti.

Toplam ciro endeksinin ise nisanda aylık artış hızı %4,7'den %0,3 seviyesine belirgin şekilde yavaşlayarak son on dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda artış hızı ise %84,7'den %71,9 seviyesine kısmi yavaşladı. Detaylara bakıldığında, nisanda aylık bazda sanayi cirosu %0,2 oranında ve inşaat cirosu %9 oranında gerilerken, ticaret ciro artış hızı %4,7'den %0,7 seviyesine ve hizmet ciro artış hızı ise %4,2'den %4 seviyesine yavaşladı.   

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 21'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 21.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Ayrıca Fed'in yeni faiz patikası ve makroekonomik projeksiyonları da yayınlanacak. Fed, mart ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste altı toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Ayrıca Fed, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar faizleri düşürmenin uygun olacağını düşünmediğini yinelemişti. Bunun yanında Fed, bilanço küçültme hızını yavaşlattığını da belirtmişti. Fed Başkanı Powell ise, son açıklamasında, enflasyonun gerileyeceğine dair güvenin önceki dönemden daha düşük olduğunu belirterek, enflasyonun gidişatı konusunda sabırlı olunması gerektiğini ve politika faizini bulunduğu yerde tutmalarının daha muhtemel olduğunu söyleyerek politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etmişti. Birçok Fed üyesi, faiz oranlarını düşürürken aceleci olmayacaklarını ve temkinli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirterek, olası faiz indirimlerinin yılın sonlarında yapılabileceği şeklinde yönlendirmede bulunmakta. Swap piyasasında, Fed'in bugünkü toplantısında faizleri sabit tutmasına neredeyse kesin gözle bakılırken, Fed'den bu yıl ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleştirilmesi olasılığı %43 seviyesinde, aralık ayında faiz indirim olasılığı ise %57 seviyesinde bulunmakta.

Ayrıca Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, mayıs ayı TÜFE verileri TSİ 15.30'da izlenecek. Mayısta manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızının %0,3'ten %0,1 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mayısta çekirdek TÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise %3,6'dan %3,5 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden TSİ 09'da Almanya'da mayıs ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Almanya'da manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı mayısta %0,5'ten %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,2) altında kaydedilirken, yıllık bazda ise Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviye olan %2,2'den %2,4 seviyesine hafif yükselmişti. 

Ayrıca İngiltere'de nisan ayına ilişkin aylık bazda GSYH büyüme verisi TSİ 09'da takip edilecek. Ülke ekonomisi aylık bazda ocakta %0,3 oranında, şubatta %0,2 oranında ve martta %0,4 oranında büyüme kaydetmişti. Ülke ekonomisinin aylık bazda nisanda ise yavaşlayarak durağan seyretmesi (%0) bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından nisan ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak. 

Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından nisan ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. 

Şirket haberleri

Kocaer Çelik (KCAER, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2024 net dönem karı, 2023'ün aynı çeyreğine göre %2,9 oranında azalarak 95,6mn TL olarak açıklanmıştır. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,5 oranında azalmış ve 3.865mn TL olmuştur. Aynı dönemde brüt karı ise %27,2 oranında artarak 702mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 5,5 puan artışla %18,2 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %13,7 oranında artmış ve 281mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 110mn TL'lik gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 311mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre %36,4 oranında artışla 489mn TL olurken, FAVÖK marjı %12,6 (1Ç2023: %8,2) seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 145mn TL'lik net gelir kaydedilmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 288mn TL olmuştur. Bu dönemde 32mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 82mn TL parasal kazanç) açıklamıştır. 41mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 net dönem karı 95,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile TUSAŞ arasında savunma ve uzay alanında toplam bedeli 110mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.

Europower Enerji (EUPWR, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Fransa Enerji Bakanlığı Elektrik İdaresi arasında dün “Og Köşk, Transformatör, Anahtarlama, Koruma Ve Ölçü Sistemleri Ekipmanları Temini (Montaj Ve Devreye Alma Süpervizörlüğü Dahil) konusunda'' 3 yıl geçerli olacak bir çerçeve sözleşme imzalanmıştır. Yıllık 10mn EUR üzerinde olacağı planlanan çerçeve sözleşmenin toplam bedeli 30mn EUR'dur.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Banka, takipteki krediler portföyündeki tahsili gecikmiş alacakları (toplamda 1.994mn TL) sekiz ayrı portföy halinde toplam 897,6mn TL'ye satmıştır.

Kontrolmatik (KONTR, Sınırlı Pozitif): Kontrolmatik ile Mediterra Capital arasında, Şirket'in %88,1 bağlı ortaklığı olan Pomega Enerji'nin 500mn USD değerleme üzerinden 25mn USD Mediterra Capital Partners tarafından ve 15mn USD Mediterra'nın müşterek yatırımcıları tarafından olmak üzere toplamda 40mn USD sermaye aktarması ve karşılığında Pomega'nın %8 hissesinin Mediterra Capital Partners ve Mediterra'nın müşterek yatırımcılarına devredilmesine yönelik mutabakat zaptı imzalanmıştır.

Diğer şirket haberleri

Hun Enerji (HUNER): Şirket, Yunanistan'da kurulmakta olan bir güneş enerjisi santralinin satın alınması için Avrupa menşeili bir firmayla satın alma görüşmelerine başladı.

Peker GYO (PEKGY): İstanbul ili, Zeytinburnu ilçesi, Merkez Efendi Mahallesi, 3326 ada, 11 parselini teşkil eden taşınmaz üzerinde inşa edilmekte olan Tenet Topkapı Prime Projesi'nde yer alan ve Net Kurumsal Gayrimenkul Değerleme tarafından 06.06.2024 tarihli raporu ile KDV hariç 792mn TL olarak değer takdir edilen 73 adet bağımsız bölümün tamamlanmış “anahtar teslimi” olarak KDV hariç 832mn TL'ye satın alınmasına ilişkin olarak Tenet İnşaat ile düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalanmıştır.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.