Sabah stratejisi

Önceki günkü hisse senetleri ve kripto varlıkların alım satımı üzerinden bir işlem vergisi alınması üzerinde çalışmalar yapıldığı haber akışına takiben yatırımcıların risk iştahındaki gerileme dün de devam etti.

Sabah stratejisi
Yayınlama: 06.06.2024
1
A+
A-

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Önceki günkü hisse senetleri ve kripto varlıkların alım satımı üzerinden bir işlem vergisi alınması üzerinde çalışmalar yapıldığı haber akışına takiben yatırımcıların risk iştahındaki gerileme dün de devam etti. Ancak gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu konuda kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini söylemesi baskıyı azalttı. 10.240 – 10.435 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 10.351 seviyesinden %0,1 oranında azalışla tamamladı. Endekste 71 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en çok baskı yapan hisseler AKBNK, KCHOL ve SAHOL olurken, BIMAS, THYAO ve YKBNK endeksteki düşüşün derinleşmesini engellediler. Sınai endeksi (XUSIN) %0,8, Bankacılık endeksi (XBANK) %0,3 oranında gerilerken, Ulaşım endeksi (XULAS) %1,5 oranında artış kaydetti. Kapanışa doğru gelen alımlarla günü hafif satıcılı bir görünümle kapatan endekste yeni günün hafif alıcılı bir şekilde başlamasını bekliyoruz. ABD'de dün hizmet sektörü PMI göstergesi mayıs ayında 53,8 ile son dokuz ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Veri ABD ekonomisinin yavaş da olsa toparlanmaya devam ettiği sinyali verdi. Ayrıca ADP tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin altında açıklandı. Wall Street tarafında ise Nvidia'nın 3 trilyonluk piyasa değerine ulaşması piyasaların odağındaydı. Bugün yurt içinde veri gündemi sakinken, ABD tarafında nisan ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Ayrıca istihdam piyasası verilerinden haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması olacak. ECB toplantısında 25 baz puanlık bir indirim beklenirken toplantı sonrası açıklamalarda faiz patikasının nasıl devam edeceğine dair ipuçları aranacak. Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde nisan ayı perakende satışlar verisi izlenecek. Ayrıca Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek.

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren mayıs ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat dışı endeksi verisi takip edildi.

Buna göre, mayısta hizmet sektörü PMI verisi, öncü veriyle uyumlu olarak 54,8 seviyesinde kaydedilerek hizmet sektöründe son bir yıldaki en güçlü büyümeye işaret etti, bununla birlikte son 16 ayda büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü.
Mayıs ayı ISM imalat dışı endeksi ise, yeni siparişlerdeki güçlü artışın etkisiyle 49,4'ten 53,8 seviyesine yükselerek imalat dışı sektörlerin yeniden daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçtiğine ve hizmetler sektörü faaliyetinde Ağustos 2023'ten bu yana en güçlü büyümeye işaret etti.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, mayıs ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. Mayıs ayı ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 188 bin kişi seviyesinden 152 bin kişi seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (175 bin kişi artış) altında gerçekleşerek son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 192 bin kişiden 188 bin kişi seviyesine aşağı yönlü revize edildi.

Ayrıca Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mayıs ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre hizmet PMI'lar, bölge genelinde Fransa hariç 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI'lar, Almanya'da 53,9'dan 54,2'ye yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret ederken, İngiltere'de öncü veriyle uyumlu olarak 52,9 seviyesinde kaydedilerek hizmet sektöründe büyüme hızının korunduğuna işaret etti, Euro Bölgesi'nde ise 53,3'ten 53,2 seviyesine aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti, buna karşın Fransa'da ise 49,4'ten 49,3 seviyesine aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralmanın hafif hızlandığına işaret etti.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde nisan ayı ÜFE verisi takip edildi. Euro Bölgesi'nde ÜFE, aylık bazda martta %0,5 oranında düşüşün ardından nisanda %1 oranında gerileyerek düşüşünü altıncı aya taşıdı, yıllık bazda ise düşüş hızı %7,8'den %5,7 seviyesine geldi ve son on iki ayda düşüşünü sürdürdü. Nisanda aylık bazda ÜFE'deki düşüşte özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki belirgin düşüş (%3,6 düşüş) belirleyici oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 1 Haziran haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 216 bin kişi seviyesinden 219 bin kişi seviyesine hafif yükselmekle birlikte istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmişti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.

Ayrıca ABD'de nisan ayı dış ticaret dengesi verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Mart ayında aylık bazda dış ticaret açığı, kısmi artış beklentilerine karşın 69,5 milyar USD'den 69,4 milyar USD seviyesine hafif gerileyerek yataya yakın seyretmişti ve böylece son on ayın en yüksek seviyelerinde kaydedilmişti. Martta aylık bazda ithalat %1,6 azalışla 327 milyar USD seviyesine gerilerken, ihracat da %2 oranında azalışla 257,6 milyar USD seviyesinde gerçekleşerek şubat ayındaki rekor seviyeden kısmi gerilemişti.

Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 15.15'te ECB'nin faiz kararı ve TSİ 15.45'te ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması olacak. ECB, nisan ayı toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit tutarak son beş toplantıda faizleri değiştirmemişti, bunun yanında faiz oranlarının devam eden enflasyonla mücadele sürecine önemli katkı sağlayacak seviyelerde bulunduğu belirtilmişti. Ayrıca Banka'nın para politikası kısıtlamasının uygun düzeyini ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edeceği ve belirli bir seviye konusunda önceden taahhütte bulunmayacağı belirtilmişti. ECB Başkanı Lagarde, son açıklamasında Euro Bölgesi'nde enflasyonun büyük ölçüde kontrol altına alındığını ve fiyat seyrinin korunması durumunda haziranda faiz indirimi yapılmasının güçlü bir ihtimal olduğunu belirtmişti. Birçok ECB üyesi de, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak, haziran ayında, yüksek olasılıkla faiz indirimi öngördüklerini belirtmekte. Swap piyasasında, ECB'den bu yıl ilk faiz indiriminin en yüksek olasılıkla (%96) haziran ayında gerçekleştirilmesi beklenmekte.

Bunun yanında, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 09'da nisan ayı fabrika siparişleri verisi izlenecek. 

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde nisan ayı perakende satışlar verisi TSİ 13'te izlenecek. 

Şirket haberleri

Oyak Çimento (OYAKC, Nötr): Şirketin 1Ç2024 net dönem karı 807mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket 2023 yılının aynı çeyreğinde 415mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,3 oranında artarak 8.164mn TL olmuştur (1Ç2023: 7.755mn TL). Aynı dönemde brüt kar %17,4 oranında azalarak 1.909mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 6,4 puan azalışla %23,4 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %22,7 oranında artmış ve 396mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 28mn TL gelir kaydedilmiştir. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre %18 oranında azalışla 1.879mn TL olurken, FAVÖK marjı ise 6,5 puan azalışla %23 seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan finansman tarafında 1Ç2024'de 208mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu dönemde 473mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 327mn TL parasal kayıp) açıklamıştır. 518mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin net dönem karı da 807mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Negatif): Sabancı Holding'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı, özellikle banka ağırlıklı yüksek parasal varlık pozisyonunun yarattığı parasal kayıp nedeniyle, 5.366mn TL olarak açıklanmıştır. Holding 1Ç2023'te 2.357mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. 1Ç2024 döneminde parasal kayıp 22.370mn TL'yi göstermiştir (1Ç2023: 27.152mn TL). 2024'ün ilk çeyreğinde Sabancı Holding'in konsolide geliri %27,9 artmış ve 171.767mn TL olmuştur. Banka dışı gelir konsolide gelir toplam gelirin %30,7'sini oluşturmuştur (1Ç2023: %36,7). Bu segment gelirlerinde dijital ve finansal hizmetler olumlu performans sergilerken sanayi ve yapı malzemeleri cirolarında gerileme gözlenmiştir. 1Ç2024 FAVÖK'ü ise 2023'ün aynı çeyreğine göre %25,5 azalışla 22.818mn TL'ye düşmüştür. Banka dışı FAVÖK kırılımında enerji ve finansal hizmetler'deki zararlar FAVÖK oluşumunu olumsuz etkilemiştir. Net dönem zararında bankacılığa ek olarak, enerji segmentindeki zarar ile yapı malzemeleri karındaki azalış zarar oluşumunda belirleyici olmuştur. Enerji kolunda yeni yatırım döngüsünün başlamasıyla birlikte artan yatırımlar, çeyreklik finansal sonuçlar üzerinde baskı oluşturmaya başlamıştır. Ek olarak, Enerjisa Üretim'in cirosu elektrik fiyatlarındaki düşüş ve geçen yıla kıyasla daha düşük doğal gaz hacimleri nedeniyle yıllık bazda %48 oranında azalmıştır. FAVÖK'teki düşüş daha düşük enerji ticareti katkısı ve daha yüksek işletme giderlerinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, yenilenebilir enerji varlıklarından elde edilen FAVÖK, olumlu hava koşulları nedeniyle yüksek hidroelektrik üretiminin desteğiyle güçlü kalmaya devam etmiştir. Enerjisa Commodities'in katkısı, piyasadaki daha az volatilite ve likidite nedeniyle önceki dönemlere göre sınırlı kalmıştır. Yapı malzemelerinde ise artan enflasyonist baskılar kısa vadede karlılık üzerinde etkili olmuştur. Diğer taraftan, Holding'in solo net nakit pozisyonu Exsa birleşmesi ve temettü girişlerinin etkisiyle 2023 sonundaki 7,0 milyar TL seviyesinin iki katına çıkarak 14,4 milyar TL'ye ulaşmıştır.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Türk Telekom'un 1Ç2024 net dönem karı, 2023'ün aynı çeyreğine göre %15,8 oranında azalarak 1.043mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 1.239mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 oranında artmış ve 28.024mn TL olmuştur. Aynı dönemde brüt karı ise %51,9 oranında artarak 8.154mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 8,8 puan artışla %29,1 olarak gerçekleşmiştir.  Bu dönemde operasyonel giderler %6,9 oranında artmış ve 7.744mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 51mn TL'lik gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 460mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre %25,5 oranında artışla 9.607mn TL olurken, FAVÖK marjı %34,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1.044mn TL'lik gelir kaydedilmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 5.995mn TL olmuştur. Bu dönemde 7.679mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 6.998mn TL parasal kazanç) açıklamıştır. 2.055mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 net dönem karı 1.043mn TL olarak gerçekleşmiştir.

CW Enerji (CWENE, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, Genel Kurul onayına sunulmak üzere, pay başına brüt 0,77TL (net 0,69 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,3 olarak hesaplanmaktadır.

Diğer şirket haberleri

Anadolu Isuzu (ASUZU): Şirket ile Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Varlık Yönetim Ajansı arasında; merkezi Taşkent ve üretim tesisi Semerkant, Özbekistan'da mukim araç üreticisi JV Samavto LLC. Şirketi'ne ilişkin olarak, şirketin çoğunluk hisselerini devralma imkanlarını tahlil etmek ve bu kapsamda gerekli çalışmaları yürütmek üzere Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

CVK Maden (CVKMD): Şirkete ait Balıkesir ili dahilinde yer alan Sarıalan Altın Madeni sahasında gerçekleştirilmesi planlanan yatırım faaliyetleri kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Yatırım Teşvik Belgesi alındığı daha önce paylaşılmıştı. İlgili Yatırım Teşvik Belgesi tutarı 2.227mn TL olarak revize edilmiştir.

Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yayınlanan Mondi Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. paylarının satış ihalesine katılmak üzere ilgili dokümanların inceleyeceğini ve ihaleye katılıp katılmama kararını netleştireceğini açıklamıştır.

IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA): Şirket'in Derin GES depolamalı üretim tesisi ön lisans başvurusu kabul edilmiştir. Böylece, 8 adet depolamalı projesi için tüm ön lisans alım süreçleri tamamlanmıştır. Şirket'in 485 MW'lık depolamalı RES ve GES projeleri ile yıllık toplam 1,5 milyar kWh enerji üretilmesi öngörülmektedir.

Verusa Holding (VERUS), Verusatürk GSYO (VERTU): Verusa Holding'in %49 oranında, Verusatürk GSYO'nun Şirket'in %51 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı Pamukova Elektrik Üretim A.Ş.'nin mevcut 95mn TL olan sermayesinin tamamının iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 1.055mn TL artırımla 1.150mn TL'ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.